Jeg er vokset op i Japan hvor jeg gik på international skole, blandt andet med masser af amerikanske børn. Det har efterladt mig med stor kærlighed til amerikanske kager og cupcakes.
Mange af mine helt store kageoplevelser som barn skete til “bake sales”: hver elev (læs: elevs mor) bagte kage, som eleven skulle sælge i en bod på skolen for at indsamle penge til en tur, teaterstykke, eller lign. Her oplevede man for alvor et kageorgie uden lige når amerikanske soccer moms konkurrerede om, hvem der kunne bage de bedste og flotteste cupcakes og kager.
Når jeg fik nys om en af disse boder var det første jeg tænkte: brownies! Jeg er tosset med chokoladerige, svampede, klistrede, amerikanske brownies og disse boder bød på de absolut mest fantastiske brownies man kan forestille sig.
I min verden er en brownie firkantet, sprød på toppen, klæbrig i midten og raspet i bunden. Dette er lige præcis hvad denne opskrift byder på. Leder du efter en svampet gennembagt chokoladekage er denne opskrift ikke til dig, men så kan du f.eks. prøve vores lækre chokoladekage med appelsin eller vores “klassens time” chokoladekage. Er du til mere chokoladekagelignende brownies der er gennembagt, skal denne brownie bages en anelse længere i ovnen.
Tips til at bage vores brownies
- Browniedejen kan både røres i hånden eller på røremaskine, for eksempel en Kitchen Aid (reklamelink).
- De tørre ingredienser skal sigtes ned i de våde for at undgå klumper.
- Man kan fristes til at springe trinnet med at drysse rasp i bageformen over, men lad være med det. Bunden på disse brownies afhænger af raspen og du vil ikke fortryde det.
- Brownien skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.
- Fortvivl ikke hvis browniedejen er svær at fordele i bageformen. Den skal bare klattes i, så fordeler den sig selv når den bages.
- Opskriften kan fordobles og tredobles men bør ikke firedobles. Rør i så fald hellere dejen ad flere omgange.
- Hvis opskriften skal fordobles eller tredobles skal størrelsen på formen ligeledes øges.
- Brownies er ikke velegnede som muffins.
Nyd de fantastiske brownies som de er, eller med en klat vanille is til!
Her er nogle flere af vores mest populære kageopskrifter:
Anbefalet udstyr (reklamelinks)
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 æg
- 3 dl sukker
- 1½ dl hvedemel
- 4 spsk kakao
- 1½ tsk vaniljesukker
- 1 knivspids salt
- 100 g hasselnødder (valgfrit)
- Lidt rasp til formen
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og lad det køle af. Hak hasselnødderne groft, hvis disse skal i.
- Rør æg og sukker sammen i en skål eller på køkkenmaskinen. Rør mel, kakao, vanillesukker og salt sammen i en anden skål.
- Si den tørre blanding ned i æg-sukkerblandingen. Hæld det smeltede smør i og rør godt rundt.
- Smør en bageform på cirka 18x26 cm og drys rasp i - tøm resterne ud. Fordel browniedejen i bageformen (dejen behøver ikke nå helt ud til siderne, den fordeler sig selv når den bliver bagt). Drys hakkede hasselnødder over (valgfrit).
- Bag brownien ved 175 grader (alm. ovn) i cirka 30 minutter - pas endelig på, at den ikke får for meget! Den er færdig når en strikkepind der stikkes i kagen, stadig har lidt dej klæbende til sig.
- Lad kagen køle helt af i formen, før der skæres af den.
852 kommentarer
Super lækker! Jeg skiftede hvedemel ud med rismel for en glutenfri version og det blev rigtig godt. Jeg hakkede også noget chokolade som både kom i og ovenpå kagen. Alt i alt en kæmpe vinder!
Spændende at den blev god med rismel! Sejt!
Hej
Jeg prøvede i går at bage opskriften for nok 5. Gang
Jeg bagte 3 gange, men den blev ikke bagt ordentligt i bunden
(Det bar som dej)
Er der en bestemt højde du vil foreslå på kagen så den ikke er for tyk?
Det er en rigtig god chokoladekage 🙂
Men det er ikke en rigtig brownie hvis ikke der kommer chokolade i. Hvis det kun er kakao pulver, så er det chokoladekage.
Det er jeg uenig i, men du er velkommen til at kalde den hvad du vil 😊
Jeg har før lavet nytårsdesserten med denne bund, men vil gerne forvandle den til dåbskage der smørres op og overtrækkes med marcipan.
Tænker du kagen vil kunne holde med denne bund mellem hindbær mousse og chokolademousse hvis der samtidig kommer en bund på toppen??
Undskyld så lige det kom ind som kommentar til noget andet – det beklager jeg
Hej Charlotte
Ja det kan den sagtens. Jeg ville dog lige give hindbærmoussen et halvt ekstra blad husblas for at være sikker 🙂
Nå nu er den i ovnen i en springform på 26cm åh jeg håber den bliver god. Jeg har bagt den 1 gang før i mindre portion og den blev så god og smagte himmelsk. Denne gang i dobbelt portion . Glæder mig allerede. Skal den have længere tid eller stadig de 30 min ca😊 tak for dit hurtige svar Trine 🙏🏻😊😅
Tjek kagen med en tandstik eller strikkepind (der står i opskriften hvordan). Den skal nok have længere tid men start med at tjekke efter 28 minutter ☺️ håber den bliver god.
Skal den have længere hvis jeg laver dobbelt portion i en rund springform der måler 16 cm 😊
Hej Simone
Hvorfor vil du lave dobbeltportion i den størrelse form? Brownien er ikke velegnet til at være meget høj.
Det ved jeg faktisk heller ik men jeg vil lave nok kage og så lavede dobbelt. Den skal måske i en større speingform så?😊🙈
Ja enten skal du lave 1 portion til 16 cm springform ellers skal du op i en noget større springform, omkring 24-26 cm. Ellers bliver brownien for høj (tyk).
Hej Trine. Jeg har lige fundet en rund springform der er 26 fra den ene side til den anden.. er den bedre Tror du?
Har en bradepande der måler 27×37 og skal jeg 2 af den størrelse.
Hvor mange gange skal jeg så gange portioner? 🙂
Den hæver ikke rigtig så man kan sagtens doble. Har lavet den her opskrift ufattelig mange gange. Og den er best hvis man lige rister nogle nødder af på en panden med lidt salt og kommer det hele i dejen. (nødderne skal være hakket enten før eller efter de har været på panden) og bruger kun en knivspids salt. Men selv om man tænker at det meget salt at tilføje så smager det vildt godt! Evt prøv med tranebær det også lækkert.
Hej Christel
Jeg overvejer at lave dobbeltportion, har et fag på 34X26
Vurdere du, det er for lidt?
Hej Thomas
Arealet af din form er lidt mindre end dobbeltportion svarer til, men mon ikke det går. Din brownie vil blive lidt højere, så du skal justere bagetiden. Alternativt kan du tage lidt af dejen fra. God fornøjelse!
Hej Trine
Tak for svaret.
Tillægsspørgsmål de Æg der skal I. Er det hele ÆG.
Grunden til jeg er i tvivl, er pga. æg-sukker blandingen (Lyder som en æggesnaps, hvilket laves uden hvider).
Ja det er hele æg 🙂
Kh Trine