Vores lille store Maya fyldte 2 år i søndags! Tiden flyver og pigen vokser. Vi var heldige med vejret og fik nydt dagen med familien i haven med fuld sol. Maya havde den bedste dag med sine fætre og kusiner.
I dagens anledning havde jeg lavet en talkage med tallet 2 ud af en citronkage pyntet med forskellige farver vanilje smørcreme. Kagens smag passer perfekt til en varm sommerdag som vi havde, og jeg synes at farverne var rigtig fine sammen.
Bag kagen
For at lave en talkage er det første man skal gøre selvfølgelig at bage kagen. Jeg valgte en let og luftig citronkage, som er god at bage fladt og god til at holde sin form uden at smuldre. Når man skal skære et pænt tal er det nemlig vigtigt, at kagen ikke smuldrer fra hinanden, for så får man grimme kanter.
Hvis man skal mætte mange munde skal man bruge en stor form til kagen. Jeg brugte en justerbar bageform, hvor jeg selv kan bestemme størrelsen. Den blev sat til 33 x 23 cm, som passer til portionen i opskriften.
Hvis man bruger en justerbar bageform uden bund, skal der skabes en bund af bagepapir. Det gør man ved at hæfte bagepapiret fast i øverste kant af bageformen udenpå med papirklips. Så kan dejen ikke løbe ud i bunden. Hvis du bruger en fast bageform skal der også bagepapir i bunden, men ikke på siderne.
Formen skal ikke smøres. På den måde hænger dejen nemlig ved siderne og hæver mindre op på midten, så resultatet bliver en mere flad kage. Det kan være nødvendigt at skære lidt af kagens midte hvis du alligevel oplever, at kagen hæver lidt. Det gøres nemt med en brødkniv efter kagen er kølet helt af.
Opbevar kagen
Man kan med fordel bage kagen og eventuelt også skære den ud i god tid. Kagen kan nemlig fryses i op til 3 måneder, så længe den er pakket godt ind i plastikfilm. Den skal tø op på køkkenbordet nogle timer før den skal dekoreres.
Alternativt kan man bage kagen dagen før eller om morgenen på dagen for servering og ligeledes pakke den godt ind i plastikfilm og lad den stå på køkkenbordet.
Skær talkagen
Kagen skal være helt afkølet før tallet skæres, ellers vil den smuldre og eventuelt flække. Kagens bund er typisk pænest og mest lige, så flip kagen ved at lægge et stykke bagepapir oven på kagen og så et spækbræt. Så kan du let flippe kagen uden den knækker over.
Det er en god idé at bruge en skabelon, når man skal skære tallet ud. Så sikrer man at tallet bliver proportionelt og lige. Portionens størrelse passer til, at man kan tegne eller printe et stort tal på et A4 papir og klippe ud, og lægge oven på kagen. Så har man noget at skære efter.
Brug en skarp kniv og skær så langs kanterne af skabelonen, så du ender med et tal i ét stykke.
Når tallet er skåret færdigt skal det over på det fad, du vil servere talkagen på. Husk at det skal kunne være i køleskabet. Brug eventuelt flippe-metoden et par gange igen, så du er sikker på, at kagen ikke knækker over.
Pynt talkagen med smørcreme
Nu til det sjove! Der skal leges med farver. Lav en portion smørcreme efter anvisning i opskriften. Fordel smørcremen i det antal skåle, du vil have farver. Tilsæt pastafarve til hver (lidt ad gangen, det farver rigtig meget!) og rør godt rundt, så farverne er helt ensartede.
Smørcremen kan med fordel laves og farves på forhånd. Så skal den bare opbevares tildækket med plastikfilm i køleskabet og tages ud 30-60 minutter inden den skal sprøjtes.
Brug forskellige tyller til at sprøjte mønstre på kagen. Man kan bruge mange forskellige slags tyller, men hvis du vil lave kagen som på billedet har jeg brugt følgende tyller:
- Wilton 2D
- Wilton 32
- Wilton 103
- Wilton 21
Stil kagen i køleskabet når du er færdig med sprøjtearbejdet. Så størkner smørcremen så den holder formen. Tag kagen ud af køleskabet 30-60 minutter inden servering, så kagen ikke er køleskabskold.
Citron talkage med vanilje smørcreme
Ingredienser
Citronkage:
- 300 g mel
- 1 1/2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 350 g sukker
- 3 spsk fintrevet citronskal
- 4 tsk citronsaft
- 6 æg
- 300 g smeltet smør
Vanilje smørcreme:
- 230 g usaltet smør (stuetemperatur)
- 300 g flormelis
- 1/2 tsk vaniljeessens
- 2 spsk piskefløde
Fremgangsmåde
Citronkage:
- Kom bagepapir i bunden af en form på 33 x 22 cm. Hvis der bruges en justerbar bageform skal bagepapiret hæftes fast uden på toppen af bageformen, så der dannes en bund.
- Kom mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål og rør det sammen.
- Kom sukker og fintrevet citronskal i en anden skål og pisk det sammen med en elpisker, til citronskallen er godt fordelt.
- Tilsæt citronsaft, æg og let afkølet smeltet smør. Pisk med elpisker til det er blandet godt.
- Tilsæt melblandingen lidt af gangen under omrøring med en grydeske.
- Fordel dejen i formen og bag citronkagen ved 180 grader (alm. ovn) i 25-30 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik, der stikkes i midten af kagen.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af på en bagerist.
Skær kagen ud:
- Skær med en skarp kniv langs indersiden af formen, så formen løsnes fra kagen.
- Hvis kagen er hævet på midten kan du udjævne den ved at skære lidt af toppen af med en brødkniv.
- Læg et stykke bagepapir på kagen og et spækbræt ovenpå, og flip kagen, så kagens bund nu vender opad. Fjern bagepapiret fra toppen af kagen.
- Print eller tegn en skabelon af dit tal og læg den oven på kagen. Skær med en skarp kniv langs skabelonen, så du fjerner overskydende kage og kun har tallet tilbage.
- Flyt talkagen over på det fad, kagen skal serveres på – eventuelt ved at flippe kagen et par gange ligesom før, så du er sikker på, at den ikke går i stykker.
Vanilje smørcreme:
- Skær smørret ud i nogle stykker og pisk det luftigt i 5 minutter med en elpisker eller med en røremaskine på middelhøj hastighed.
- Tilsæt flormelis og vaniljeessens. Tilsæt piskefløde lidt ad gangen under piskning med elpisker eller røremaskine, til du opnår en passende konsistens. Smørcremen skal være blød nok til at kunne sprøjtes med sprøjtepose, men hård nok til at kunne holde formen. Tilsæt evt. lidt mere flormelis eller piskefløde for at ændre konsistensen.
- Fordel smørcremen i portioner der tilsvarer de farver, du vil sprøjte. Tilsæt lidt pastafarve til smørcremen og rør godt rundt. Fyld smørcremen på sprøjteposer med tyller og sprøjt smørcreme på kagen som ønsket.
Noter
Alternativt kan kagen bages og opbevares ved stuetemperatur pakket godt ind i plastikfilm fra et døgn før servering.
Kagen pyntet med smørcreme bør opbevares i køleskabet tildækket indtil 30-50 minutter inden servering. Tag kagen ud og lad den blive rumtemperatur, så den ikke er køleskabskold.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
8 kommentarer
Hej, jeg har ikke bagt kagen endnu, men tænker at lave den til min datters barnedåb. Kan det overskydende kage bruges til evt. romkugler eller lignende?
Hej, hvor mange stykker er der ca på
Denne størrelse kage?😊
Hej Michelle
Det afhænger meget af hvilket tal man laver. For eksempel er der flere stykker på et 0 end et 1 tal. Håber det giver mening 🙂
Hej
Kan smørcremen laves dagen før?
Mvh Iben
Hej Iben
Ja sagtens! Opbevar den i køleskabet og tag den ud en time før du skal bruge den 🙂
Det er et 1 tal jeg skal bage 😊
Det er et 1-tal jeg skal bage 😊
Så afhængigt af hvor bredt du laver 1-tallet og om det har fødder eller ej, samt hvor store stykker du skærer, så er det nok et sted mellem 8-12 stykker kage tænker jeg. Men du kan jo printe din skabelon og så klippe den i stykker, så kan du se det præcist 😍