Min fantastiske mand fyldte 35 år forleden og på trods af, at han ikke vil mindes om, at han nærmer sig de 40 synes jeg alligevel, at det er en alder der skal fejres med manér. Derfor bagte og pyntede jeg to fine tal kager, ét tal per kage, selvfølgelig i chokolade som han elsker. Hans yndlingsslik er Toffifee, så det skulle selvfølgelig være en del af pynten. Jeg supplerede med friske blåbær og brombær og andet chokolade.
Resultatet blev super fint. Det er rigtig nemt at skære en flot tal kage hvis man laver en skabelon at skære efter. Jeg sprøjtede en lækker chokolade smørcremen på kagerne og så var det bare at pynte dem. Nemt!
Sådan skæres og pyntes en tal kage
Tricket til en perfekt tal kage er, at skære efter en skabelon. Print eller tegn et tal på et papir og klip det ud. Læg det oven på den helt afkølede chokoladekage og skær så med en skarp kniv. Sprøjt derefter chokolade smørcreme på med en tylle.
Gode tyller
Hvis man som jeg vil bruge en stjernetylle, kan man f.eks. bruge Wilton 2D (reklamelink) eller Wilton 1M (reklamelink).
Så skal kagen pyntes. Det bliver pænest hvis pynten bliver jævnt fordelt, så kom én slags pynt på ad gangen. Kom frugten på til sidst og sørg for, at den er helt tør inden den sættes på smørcremen.
Hvad kan talkagen pyntes med?
Ta kager kan pyntes præcis som man ønsker. Det er kun fantasien der sætter grænser. Jeg brugte:
- Toffifee
- Toms Guldbarer
- Maltesers
- Små chokoladekugler med knas
- Friske blåbær
- Friske brombær
Hvornår kan tal kagen laves?
Man kan sagtens lave tal kagen i god tid. Man kan for eksempel bage chokoladekagen aftenen før kagen skal serveres og skære tallene ud, så de er klar. Pak tallet godt ind i plastikfilm efter det er kølet helt af, så det ikke tørrer ud, og stil det på køkkenbordet natten over.
På serveringsdagen skal tal kagen pyntes. Kagen bør pyntes mindst 1 time inden servering, da smørcremen skal nå at stivne i køleskabet. Man kan dog også sagtens pynte kagen om morgenen og så sætte den i køleskabet hele dagen. I så fald er det en god idé forsigtigt at lægge plastikfilm over kagen (efter smørcremen er stivnet) så den ikke tørrer ud i køleskabet.
Vigtigt tip
Tag tal kagen ud af køleskabet mindst 1,5 timer inden servering, så du undgår at servere en kold og hård chokoladekage.
Mere talkage inspiration
Jeg har også lavet nogle andre lækre kager i samme stil. Se for eksempel min bogstav kage med mazarinbund og frisk frugt eller min lagkage tal kage med frugt og marengs.

Chokolade tal kage
Ingredienser
Chokoladekage:
- 185 g blødt smør
- 300 g sukker
- 4 æg
- 180 g mel
- 1½ tsk bagepulver
- 50 g god mørk chokolade
- 2 spsk kakao
- 2 dl mælk
Chokolade smørcreme:
- 40 g blødt smør
- 1/2 tsk vanilje-essens
- 250-275 g flormelis
- 3-4 spsk mælk
- 40 g god mørk chokolade
Pynt:
- Frugt f.eks. blåbær og brombær
- Chokolade f.eks. Maltesers, Toffifee, Toms Guldbarer o.lign.
Fremgangsmåde
Chokoladekage:
- Tegn en skabelon til dit tal på cirka 30 x 20 cm på et stykke papir og klip det ud.
- Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn). Smør en firkantet form der er lidt større end 30 x 20 cm.
- Rør smør og sukker sammen med elpisker eller på en køkkenmaskine, til det er hvidt. Tilsæt æg og pisk det sammen med smør- og sukkerblandingen.
- Rør mel, bagepulver og kakao sammen i en skål. Hak den mørke chokolade groft og smelt den over vandbad eller i mikroovnen (husk at røre i det undervejs, så det ikke brænder på). Hæld den smeltede chokolade over i melblandingen og rør godt rundt med en grydeske, sammen med mælken.
- Hæld melblandingen over i skålen med æggeblandingen og pisk med elpisker eller på køkkenmaskinen, indtil du har en helt jævn chokoladekagedej.
- Hæld chokoladekagedejen i formen og bag den ved 175 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik stukket i midten af kagen.
- Tag chokoladekagen ud og stil den på en bagerist til afkøling.
- Når chokoladekagen er kølet helt af kan en kniv skæres langs kanterne og den kan vendes ud på et spækbræt, så bunden vender opad. Hvis din kagen hænger fast, så skub kniven ind under bunden, så den løsner sig.
- Vurdér om du synes bunden eller toppen af din kage er pænest. Hvis du foretrækker at have toppen opad skal du vende din talskabelon spejlvendt. Hvis du foretrækker at have bunden opad skal du vende din talskabelon rigtigt. Læg skabelonen oven på chokoladekagen og skær efter den med en skarp kniv.
- Vend chokoladekagen over på den plade eller det fad, du vil servere den på. Hvis du vil have bunden opad skal du vende den over på et andet spækbræt først, så bunden ender opad når du vender den over på dit serveringsfad.
Chokolade smørcreme:
- Kom smør og vanilje-essens i en skål, evt. skålen på en køkkenmaskine. Pisk med elpisker eller køkkenmaskine til smørret er luftigt.
- Tilsæt flormelis lidt ad gangen skiftevis med mælk, imens der piskes.
- Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad eller i mikroovnen. Lad chokoladen køle lidt af.
- Hæld den smeltede chokolade i smørblandingen og pisk, til smørcremen bliver jævnt lysebrun. Tilsæt evt. lidt mere mælk eller flormelis for at tilpasse konsistensen. Smørcremen skal være stiv nok til at kunne holde formen, men blød nok til at kunne sprøjte igennem en tylle i sprøjtepose.
- Fyld smørcremen på en sprøjtepose med tylle.
Pynt:
- Læg alt pynten klar og let tilgængeligt.
- Sprøjt små stjerner eller andet ønsket mønster overalt på dit chokoladekage tal. Pynt nu chokoladekagen med chokolade og frugt.
- Stil chokoladekagen på køl indtil smørcremen stivner helt.
- Tag chokolade tal kagen ud af køleskabet minimum 2 timer inden servering.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
77 kommentarer
Er de angivne ingredienser lavet til et tal eller til begge tal? Jeg skal nemlig lave tallet 30 og vil sikre mig, at det er den rette mængde jeg laver 🙂
På forhånd, tak.
Hej Sofie
Det er til 1 tal på cirka 30×20 cm 🙂
Vil jeg kunne sprøjte den op dagen før og pynte den på dagen
Hej Jeanette
Det kan du godt, men kagen vil blive en anelse tør da den ikke kan dækkes tæt til af plastik når den er sprøjtet op.
Vil man kunne lave smørcremen dagen før og sprøjte den op på dagen ?
Hej Jeannette
Ja det kan du sagtens 🙂 kom den i sprøjteposen og læg den i køleskabet. Tag den ud cirka 1 time inden du skal sprøjte.
Hejsa. Ville man kunne lave denne kage i en rund kageform og hvis,, så hvilken str?
Vi er vild med denne chokolade sag og jeg skal bruge bundene til vores bryllups kage 🙂
Hej Louise
Dejligt I kan lide opskriften. Hvis den skal bages i en rund form skal man regne den om fra firkant til cirkel – det findes der nogle matematiske vejledninger til hvordan man gør 🙂 prøv at Google “areal af kage”.
Elsker denne kage- altid en succes når den bliver lavet her i familien.
Har dog et spørgsmål- kan kagen godt laves 3 dage forinden den skal bruges med smørcreme på og så stilles koldt indtil den skal bruges?
Hej Jette
Jeg er glad for at du kan lide opskriften!
Kagen vil blive for tør hvis du bager den tre dage før. Til gengæld kan den fryses, så det vil jeg anbefale at du gør i stedet. Pak den godt ind i plastikfilm.
Det er bedst at fryse kagen uden smørcreme men du kan godt fryse den med hvis det er eneste udvej.
Hvor mange er kagen tiltænkt til?
Hej Signe
Det afhænger af tallet, for selvfølgelig fylder et 1-tal mindre end et 8-tal.
Men jeg vil sige at for eksempel et 5-tal passer fint til cirka 10 personer. Afhænger jo lidt af om der også er andet på bordet 🙂
Hej
Kan man både lave kage og pynte den med smørcreme dagen før eller er det bedst at vente med at putte smørcreme på til dagen efter?
Hej Mette
Det kan du godt, men jeg vil anbefale at pynte den på dagen. Det giver det bedste resultat 🙂
Chokoladekagen er god, men synes smørcremen er alt for sød. Smagte af et tykt lag glasur. Det ødelagde kage. Det var både vi og vores gæster enig om. Den ville være bedre med chokolademousse.
Men ellers en flot kage.
Hej Joan
Ærgerligt at opskriften skulle have 1 stjerne blot fordi du synes smørcreme er for sødt, men jeg håber at du vil bruge kageopskriften igen en anden gang. Smørcreme er sødt og det er helt klart en smagssag om man kan lide en kage med så meget glasur på. Er man ikke til så meget glasur skal man nok ikke vælge en kage med helt så meget glasur på.
Hilsen Trine
Hej
Hvor høj bliver kagen?
Jeg skal lave et 1 tal og vil gerne bruge din opskrift, Kan jeg bruge sammen form mål? 🙂
Mvh.
Hej Louise
Jeg har desværre ikke et præcist mål på, hvor høj kagen bliver, men på sidste billede over opskriften kan du se et billede af kagen vinklet fra siden. Og som du kan se er det ikke en høj kage, men forholdsvis lav. Opskriften og form størrelsen er egentlig tiltænkt at kunne bruges til alle tal og bogstaver. Du kan bare tilpasse størrelsen af din skabelon så den passer i højden. Der vil uanset hvad være noget kage der skæres fra, medmindre du bager tallet i en decideret 1-tals form. I så fald skal portionen halveres.