Jordbærtærte er en klassisk sommertærte, som findes i mange varianter. Her er et twist på den klassiske jordbærtærte, hvor der er tilføjet en kant af kransekage i stedet for den klassiske mazarinbund. Jordbærtærten er luftig og let, og egner sig perfekt til servering på en varm sommerdag.
Sådan bages tærtebunden
Tærtebunden består af en mørdej, som forbages, og efterfølgende færdigbages sammen med en sprøjtet kant af kransekagemasse.
Når man laver en mørdej er det vigtigt, at man bruger koldt smør og ælter den hurtigt sammen, så smørret ikke bliver for blødt. Mørdejen skal nedkøles inden den formes til tærtebunden, for at holde sin form bedst under bagning. Jo koldere mørdejen er ved bagning, jo skarpere resultat.
Perforeret tærtering- og bageplade
Man kan med fordel bruge en perforeret tærtering- og bageplade. Hullerne gør, at man får en flottere og mere ensartet afbagning, fordi dampen lettere kan slippe ud. Det gør også, at formen på tærten stort set ikke ændrer sig.
Man kan naturligvis godt bage denne tærte i en almindelig porcelænstærteform eller med en perforeret tærtering på en bageplade med bagepapir for et lidt mere rustikt look. I så fald anbefaler jeg, at man vægter midten af tærtebunden end når man forbager den, så den ikke hæver op på midten. Det kan man gøre ved at lægge et stykke bagepapir på midten af tærtedejen og lægge ukogte ris eller bønner ovenpå – eller keramikkugler beregnet til formålet. Det skal fjernes inden tærtebunden færdigbages sammen med kransekagemassen.
Bagetid
Alle ovne er forskellige, men sigt efter at tærtebunden skal færdigbages i 14-16 minutter. Hold øje med den undervejs, for lige pludselig går det stærkt, og man kan risikere, at kransekagemassen bliver brændt.
Sådan samles jordbærtærten
Alle elementer skal være færdigbagte og afkølede inden jordbærtærten samles. Sprøjt kagecreme på midten af tærten og bank tærten i bordet, så cremen fordeles pænt. Pynt tærten med jordbær – jeg har skåret mine jordbær i skiver og lavet et mønster udefra og ind mod midten af jordbærtærten. Jeg har også pyntet min tærte med lidt friske mynteblade og spiselige blomster.
Sådan opbevares jordbærtærten
Jordbærtærten bør samles så tæt på servering som muligt, så bunden ikke blødgøres af jordbærtærtecremen. Man kan dog godt lave den en times tid før servering uden chance for det. Stil den i køleskabet og tag den ud lidt inden servering, så den ikke er køleskabskold. Skulle der være rester til overs kan resterne ligeledes opbevares i køleskabet til dagen efter.
Jordbærkage med kransekage
Ingredienser
Kagecreme:
- 1/2 portion af min kagecreme opskrift *
Tærtebund:
- 80 g flormelis
- 100 g koldt smør
- 1 knivspids salt
- 230-250 g mel
- 1 æg
Kransekagemasse:
- 150 g marcipan
- 50 g flormelis
- 20-25 g æggehvide
Jordbærkagecreme:
- 2-3 dl kagecreme (se ovenfor)
- 1/2 dl piskefløde
Pynt:
- Jordbær (1 bakke)
- Evt. frisk mynte
- Evt. spiselige blomster
Fremgangsmåde
Kagecreme:
- Kan med fordel laves dagen før.
- Lav kagecremen efter anvisning i opskriften og lad den køle helt af og tykne i køleskabet.1/2 portion af min kagecreme opskrift
Tærtebund:
- Kom flormelis i en skål. Tilsæt koldt smør skåret i små stykker. Tilsæt salt, mel og æg. Ælt dejen sammen med fingrene indtil du får en helt glat mørdej.80 g flormelis, 100 g koldt smør, 1 knivspids salt, 230-250 g mel, 1 æg
- Form mørdejen til en kugle og rul den så ud til en cirkel med 3 mm tykkelse med en kagerulle imellem to stykker bagepapir. Cirklen skal være større end tærteringens diameter – jeg har brugt en tærtering med diameter 24,5 cm.
- Læg bagepapiret med dejen fladt i køleskabet i 30 minutter eller i fryseren i 15 minutter. Tag dejen ud og fjern det øverste stykke bagepapir. Flip dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir eller en perforeret bageplade med en perforeret silikonemåtte. Fjern så det sidste stykke bagepapir.
- Udstik tærtebunden med din tærtering. Rul den overskydende dej sammen til en kugle. Rul den resterende den ud til en aflang firkant på 3 mm tykkelse med en kagerulle imellem to stykker bagepapir. Skær 1-2 lange strimler dej, som er bredere end tærteringens kanthøjde. Placer dem langs indersiden af tærteringen, så der dannes kanter på tærten. Pres eventuelt enderne sammen hvis du bruger flere strimler. Skær langs toppen af tærteringen så overskydende dej skæres af og du får en perfekt kant på tærten.
- Bag tærtebunden ved 200 grader (alm. ovn) i 10 minutter** så den er delvist bagt.
Kransekagemasse:
- Bræk marcipanen i små stykker i en skål. Tilsæt flormelis. Tilsæt æggehvide lidt ad gangen imens du ælter det sammen til en klistret kransekagemasse. Massen skal være klistret men ikke flydende – den skal kunne holde form.150 g marcipan, 50 g flormelis, 20-25 g æggehvide
- Fyld kransekagemassen i en sprøjtepose med stjernetylle. Sprøjt tutter af kransekage langs inderkanten af tærtebunden.
- Bag tærtebunden ved 180 grader (alm. ovn) i 14-16 minutter til kransekagemassen er let gylden og tærtebunden er færdigbagt.
Jordbærkagecreme:
- Pisk piskefløden til flødeskum. Rør lidt kagecreme ad gangen i flødeskummet, tilsæt mængde afhængig af hvor luftig du ønsker cremen, cirka 2-3 dl i alt.1/2 dl piskefløde, 2-3 dl kagecreme
- Fyld jordbærkagecremen i en sprøjtepose og klip et hul. Fyld midten af den helt afkølede tærtebund med jordbærkagecreme i et jævnt lag.
Pynt:
- Skyl jordbærrene og skær dem i skiver. Pynt jordbærkagen med jordbærskiver og evt. frisk mynte og spiselige blomster. Server straks.Jordbær, Evt. frisk mynte, Evt. spiselige blomster
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
Wauw den ser virkelig lækker ud! Den skal helt klart prøves snart. Tak for opskriften! 🙂