Hvad siger du til at toppe dine smukke desserter med en vidunderlig, luftig hvid chokolade ganache, der er let som en sky? Så læs med her hvor du får opskriften og tips til at lave den perfekte vaniljeganache, som kan sprøjtes.
Om min pisket vanilje ganache
En pisket ganache er blot en ganache, som er pisket til den er dobbelt så stor og luftig. Det giver ganachen en vidunderlig let konsistens, som passer godt til rigtig mange desserter. Når der samtidig tilsættes gelatine (husblas) til ganachen, gør det ganachen ekstra fast, så den kan holde formen længe, hvis den for eksempel sprøjtes.
Denne pisket ganache er lavet på hvid chokolade. Det kan godt lyde meget sødt, men det er den faktisk ikke, så længe man bruger en hvid chokolade af høj kvalitet. Jeg anbefaler især at bruge Callebaut W2 eller Velvet, mine personlige favoritter.
Ingredienser til pisket vanilje ganache
Denne ganache indeholder kun 4 ingredienser, men det er vigtigt at vælge de rigtige for at opnå den perfekte piskede ganache:
- Piskefløde: En stor del af ganachen består af piskefløde. Det er vigtigt at bruge ægte piskefløde med en fedtprocent på minimum 30%, for at opnå den rigtige konsistens. Fedtfattige alternativer kan altså ikke bruges til denne ganache.
- Vanilje: Jeg anbefaler at man bruger en vaniljestang til sin ganache, fordi det giver den bedste smag uden at tilføre unødig sødme til ganachen. Det er desuden smukt med de sorte vaniljekorn i ganachen. Man kan dog til nøds bruge vaniljesukker- eller pasta.
- Hvid chokolade: Det er vigtigt at bruge en hvid chokolade af høj kvalitet. Det betyder ægte chokolade, og altså ikke vekao eller lignende erstatningsprodukter. Jo bedre kvalitet, jo mindre sød er den hvide chokolade. Jeg anbefaler W2 eller Velvet fra Callebaut, som mine personlige favoritter.
- Gelatine: Gelatine (husblas) er et geleringsmiddel, som hjælper ganachen til at blive mere stiv. Jeg bruger husblas ark, men man kan også bruge pulvergelatine (samme mængde).
Sådan laves en pisket ganache med gelatine
Denne ganache kræver lidt snilde at mestre, og man kan risikere at den skiller, hvis man ikke følger fremgangsmåden præcist. Der er nogle vigtige trin der skal gøres for, at ganachen får den perfekte sprøjtbare konsistens uden at skille:
- Halvdelen af piskefløden skal opvarmes og trække med vanilje, så den får den rigtige smag.
- Hvid chokolade smeltes i mikroovnen til den lige er smeltet – den må ikke blive for varm!
- Den varme piskefløde hældes sammen med den smeltede hvide chokolade under omrøring, så det samler sig.
- Husblassen tilsættes imens blandingen stadig er varm, så den smelter.
- Den kolde piskefløde tilsættes til sidst og blandes godt med.
- Ganachen stilles på køl i minimum 4 timer, til den er helt fast.
Kan man tilsætte andre smage til piskefløden?
Ja, man kan lade piskefløden trække med andre smage end vanilje, for eksempel krydderurter. Det er blot vigtigt at si smagsgiveren fra inden piskefløden hældes sammen med chokoladen.
Sådan sprøjtes en ganache
Når du er klar til at sprøjte din ganache, skal den først piskes til dobbelt størrelse. Her er det afgørende, at man hverken under- eller overpisker ganachen, da den i så fald enten vil falde sammen eller skille. Uha! Og det er lidt surt når den har stået på køl natten over. Så vær forsigtig her.
Fremgangsmåden er som følger:
- Pisk ganachen ved lav til middel hastighed med en elpisker indtil ganachen lige præcis er dobbelt størrelse.
- Stop straks og fyld så ganachen i en sprøjtepose, eventuelt med tylle.
- Pres sprøjteposen fladt på bordet og pres eventuelle små luftbobler ud.
- Sprøjt nu ganachen som ønsket på din dessert.

Pisket vanilje ganache
Ingredienser
- 100 g piskefløde (som varmes op)
- 1 vaniljestang
- 1,5 g gelatine (husblas)
- 45 g god hvid chokolade
- 100 g piskefløde (kold)
Fremgangsmåde
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom korn og stang i en lille gryde sammen med 100 g piskefløde og opvarm til lige under kogepunktet. Lad det trække i 10 minutter.100 g piskefløde, 1 vaniljestang
- Læg imens gelatine i blød i koldt vand.1,5 g gelatine
- Smelt den hvide chokolade i mikroovnen ved 20 sekunders intervaller og omrøring indimellem. Rør imellem hvert interval og smelt kun til det hele lige er smeltet.45 g god hvid chokolade
- Opvarm piskefløden i gryden igen til lige under kogepunktet og hæld det i den hvide chokolade. Rør godt til det samler sig. Vrid vandet fra gelatinen og tilsæt det til chokoladen. Rør til det samler sig. Tilsæt til sidst den kolde fløde og rør godt, til det hele samler sig.100 g piskefløde
- Hæld ganachen i en plastikboks eller skål og kom plastikfilm helt ned på ganachen. Stil ganachen i køleskabet i minimum 4 timer, ideelt natten over.
- Inden ganachen skal sprøjtes, pisk den med elpisker ved lav-middel hastighed til den fordobles i størrelse. Pisk ikke for længe, da man kan risikere, at den skiller.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
10 kommentarer
Hvor mange blade er 1,5 g husblas?
Kan man bruge den til at sprøjte ovenpå cupcakes, og så putte citron saft i?
Hej Charlotte
Det afhænger af hvilket mærke du køber husblas fra – det står på pakken hvor mange gram 1 blad er ☺️
Denne ganache er ikke så velegnet på cupcakes, da det bliver lidt for meget med sådan en stor mængde. Der vil jeg anbefale at du bruger en smørcreme i stedet.
Du kan ikke tilsætte citronsaft til denne ganache.
Kh Trine
Hej,
Tænke på nu når du skriver opskriften giver 200 g, hvor mange af de aflange tærter ville man kunne sprøjte med de 200 g, (hvis de sprøjtes på samme måde som du gør?)
– William
Hej..
Jeg har fået jobbet at lave bryllupskage til søn og svigerdatter (sept. 2024). De er glade for hvid chokolade, så tænker denne pisket vanilje ganache sprøjtet ud som roser udenpå er perfekt. Kan jeg sprøjte det på dagen før, og lade det stå på køl ? -eller skal jeg lave den på dagen ? Jeg skal lave kage til opsats x 4 etager og til ca. 80.
TAK for dejlige opskrifter.. Kh Mona
Hej Mona
Denne ganache er ikke så velegnet til det formål. Det vil være svært at få pænt. Jeg vil i stedet anbefale dig at bruge en smørcreme. Hvis du skal overtrække hele kagen så er italiensk marengs smørcreme bedst og kan også bruges til roser:
https://bageglad.dk/italiensk-marengs-smoercreme/
Alternativt kan du også bare lave en almindelig vanilje smørcreme, hvis det kun er til roser:
https://bageglad.dk/vanille-buttercream-glasur/
Begge slags smørcreme kan laves dagen før og opbevares i køleskabet. Den skal blive stuetemperatur før du kan sprøjte den næste dag.
Kh Trine
Hej,
Jeg har lavet den her ganache flere gange, den er super god og lækker. Meget bedre end smørcreme. Har du nogen ide om, hvordan man kan lave en version uden gelatine? Med enten vegegel eller agar agar? Så jeg kan servere den til en børnefødselsdag, hvor der er nogle børn der er muslimer.
Mvh Thea
Hej Thea
Jeg har desværre ikke afprøvet den med andet end gelatine, men jeg vil meget gerne høre hvordan det går hvis du prøver det 🙂
KH Trine
Bliver den blåbær coulis fast med det samme eller skal hele kagen med mørdej på køl inden servering ? 🙂
Har du mon opskrift på den kage du har på billed under den hvide creme ?
Hej Trine 🙂
Virkelig lækre opskrifter du har
Jeg har kastet mig ud i denne pisket hvide chokolade ganache eller vanilje ganache
Da den havde stået og trukket i 10 min tænkte jeg ikke over den måske skulle gen varmes 🤔
Det resulteret i at min husblassen ikke smeltet så jeg måtte si det, din vejledning er ellers rigtig go men her faldt jeg i.
Kan den blive fast nok nu det halve husblas blev siet fra ?
Andet spørgsmål på billed er der en lilla creme ved siden af denne hvide creme
Hvordan laver man den og hvordan får du den til at ligge så tæt på den hvide creme når du tyller den oven på kagen ?
Hej Majken
Tak for det 🙂
Mængden af husblas skal være præcis for, at ganachen kan holde sin form når den sprøjtes. Så det er nok en om’er.
Den lilla creme er faktisk bare blåbær coulis / saft. Begge dele kan bruges. Jeg har bare fyldt den oven på fordybningerne efter jeg sprøjtede vanilje ganachen 🙂
KH Trine