Vores skønne Maya fyldte 3 år i starten af juli og ønskede sig en lilla kage med jordbær- og rabarbersmag. Til hendes fødselsdagsfest lavede jeg derfor denne fine høje lagkage, med hjemmelavede vaniljebunde og fyldt med friske jordbær og rabarberkompot.
Lagkagelag med jordbær og rabarber
Lagkagen består af fire styk svampede og luftige vanilje lagkagebunde. Imellem de øverste og nederste lag er smørcreme og skiver af friske jordbær, og det midterste lag er rabarberkompot. De syrlige rabarber komplimenterer de friske jordbær og den søde smørcreme perfekt og giver kagen en samlet frisk smagsoplevelse, som passer perfekt til sommervarmen.
Bag gerne lagkagebundene forud
Jeg anbefaler at bage lagkagebundene forud og fryse dem. Det er der flere fordele ved:
- Mindre tidspres. Bundene kan bages op til 3 måneder før de skal bruges.
- Bundene bevarer fugtigheden så længe som muligt. Ved at fryse bundene korrekt opnår man faktisk mere svampede bunde, da de ikke når at tørre ud imens man fylder og samler kagen.
- Det er lettere at overtrække en frossen kagen. Smørcremen kan lettere smørres ud til et pænt lag når bundene er frosne, og man undgår mange krummer i smørcremen.
Sådan fryses lagkagebunde korrekt:
- Bag kagen af en eller flere omgange. Lad dem køle helt af og skær derefter kagerne på langs så du får det ønskede antal lige tykke bunde.
- Pak hver bund enkeltvist ind i bagepapir. Derefter i to lag plastikfilm.
- Kom bundene i en eller flere fryseposer og pres luften ud. Bind knude på posen.
- Frys bundene fladt i op til 3 måneder inden brug.
Hvilken type smørcreme bør bruges?
Der findes forskellige typer af smørcreme, for eksempel amerikansk smørcreme, schweizisk smørcreme og italiensk smørcreme. I princippet kan du bruge alle typer smørcreme til fyld og overtræk af lagkager.
Jeg har valgt at bruge italiensk marengs smørcreme til Mayas lagkage fordi:
- Italiensk marengs smørcreme er meget stabil og holder formen selv på de varmeste sommerdage
- Smørcremen er silkeblød og luftig, så den passer godt til en ellers bastant kage
- Smørcremen er ikke så sød, så hvis man har en kage hvor der skal bruges meget smørcreme, er det et godt valg
Jeg brugte italiensk smørcreme både til fyld i lagkagen, til overtræk af lagkagen, og til sidst til at pynte på toppen af lagkagen, hvor jeg har sprøjtet smørcreme med en sprøjtepose og tylle.
Sådan samles jordbær-rabarberlagkagen
Sørg for at have alle lagkagens elementer klar, inden lagkagen samles. Man kan med fordel lave flere af elementerne forud (se eksempel på tidsplan nedenfor).
- Lagkagebunde (gerne frosne)
- Smørcreme til fyld
- Skyllede jordbær skåret i skiver
- Rabarberkompot
Tidsplan eksempel
- Op til 3 måneder før: Bag og frys lagkagebundene
- Dagen før (morgen): Lav første portion smørcreme
- Dagen før (eftermiddag): Skyl og skær jordbær i skiver, og lav rabarberkompot
- Dagen før (eftermiddag): Saml lagkagen
- Dagen før (eftermiddag): Overtræk lagkagen med et tyndt lag smørcreme (crumb coat) og stil den i køleskabet
- Dagen før (sen eftermiddag): Når det tynde lag smørcreme er størknet, dæk kagen løst med plastikfilm
- På dagen: Overtræk kagen med det endelige lag smørcreme og pynt den med smørcreme på toppen
Stil den nederste (evt. frosne) lagkagebund på et stykke kagepap i samme størrelse som bundene (anbefales) eller stil kagen på det fad, kagen skal serveres på. Bemærk at sidstnævnte duer kun hvis fadet er helt fladt uden kanter og du har mulighed for at tørre evt. overskydende smørcreme af senere.
Fordel et lag smørcreme på den nederste bund og læg jordbærskiver ovenpå. Smør lidt ekstra smørcreme ned imellem jordbærskiverne. Læg derefter næste bund ovenpå. Sørg for, at bundene står helt lige så kagen ikke tilter eller står skævt.
Kom lidt smørcreme i en sprøjtepose og klip et hul eller brug en rund tylle. Sprøjt en tynd ring smørcreme langs lagkagebundens ydre kant. Dette forhindrer rabarberfyldet i at løbe ud af kagen. Fordel rabarberfyldet inden for ringens ramme i et ensartet lag, og kom næste lagkagebund ovenpå.
Gentag processen med smørcreme og jordbær. Kom så den sidste lagkagebund øverst. Dobbelttjek at kagen står lige!
Fyld smørcreme ind i eventuelle huller i siderne. Overtræk derefter kagen med et tyndt lag smørcreme. Dette kaldes en crumb coat og hjælper med at sikre, at krummer fra kagen ikke kommer ud i det yderste lag smørcreme. Hold en skraber lodret langs kagen og drej kagen på et drejefad, så smørcremen skrabes helt glat. Det gør ikke noget at man kan se kagen igennem, det skal blot være et helt tyndt lag.
Stil kagen på køl i minimum 1 time inden den overtrækkes med det endelige lag smørcreme.
Farv smørcremen til det yderste lag og kom et tykt lag på hele kagen – på siderne og toppen.
Høj jordbær- og rabarberlagkage
Ingredienser
Vanilje lagkagebunde:
- 5 æg (stuetemperatur)
- 450 g sukker
- 300 g mel
- 3 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 140 g smør
- 3 dl mælk
Italiensk marengs smørcreme:
- 2 portioner af min italiensk marengs smørcreme
Friske jordbær:
- 1 bakke jordbær
Rabarberkompot:
- 150 g rabarber
- 20 g sukker
- 1 blad husblas
Pynt:
- Krymmel
Fremgangsmåde
Vanilje lagkagebunde:
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
- Kom æggene i en stor skål (f.eks. skålen på en røremaskine) og pisk dem sammen med elpisker eller piskeriset til røremaskinen. Tilsæt sukker lidt ad gangen imens der fortsat piskes. Pisk i 5 minutter efter alt sukkeret er tilsat, så æggeblandingen hæver sig og bliver tyk.5 æg, 450 g sukker
- Opvarm smør og mælk i en lille gryde til lige under kogepunktet. Fjern gryden fra varmen og lad det køle lidt af.140 g smør, 3 dl mælk
- Rør mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål. Tilsæt melet til æggeblandingen under langsom piskning.300 g mel, 3 tsk bagepulver, 2 tsk vaniljesukker
- Tilsæt smørblandingen rør det sammen til en meget flydende dej med en grydeske.
- Dejen kan bages i én portion i en høj springform på Ø20cm (bagetid cirka 60 minutter) eller ad to portioner i en almindelig springform på Ø20 cm (bagetid cirka 40 minutter). Hvis dejen deles i to, så vej gerne begge portioner, så kagerne bliver lige høje. Springformen skal fores med bagepapir i bunden og formen skal ikke smøres (vigtigt!). Jeg anbefaler at komme våde kagestrips omkring formen under bagning så du får en helt flad kage velegnet til lagkagebunde. Alternativt kan du skære toppen af kagen efter bagning og afkøling, så kagen bliver helt flad. Kagen er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind/tandstik stukket i midten af kagen og kagen straks springer tilbage når der blidt trykkes på den.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen på en bagerist.
- Kør en skarp kniv langs indersiden af formen og løsne formen fra kagen. Skær kagen ud i fire lige høje lagkagebunde ved hjælp af en brødkniv eller brug en kagedeler.
- Opbevar lagkagebundene med bagepapir imellem i 1-2 fryseposer indtil kagen skal samles*.
Italiensk marengs smørcreme:
- Lav 1 portion italiensk marengs smørcreme til fyld og tyndt overtræk af kagen. Denne portion kan være hvid som på billedet eller du kan farve den. Lav 1 portion italiensk marengs smørcreme til overtræk og pynt. Denne portion kan være hvid eller du kan farve den som på billedet.2 portioner af min italiensk marengs smørcreme
Friske jordbær:
- Skyl jordbærrene og skær dem i tykke skiver.1 bakke jordbær
Rabarberkompot:
- Læg husblas i en skål med koldt vand i 10 minutter.
- Kom rabarber og sukker i en lille gryde og lad det koge op ved middelhøj varme. Skru lidt ned for varmen og lad det simre i 3-4 minutter. Mos undervejs rabarberne lidt ud med en dejskraber.150 g rabarber, 20 g sukker
- Vrid vandet fra husblassen og tilsæt det til rabarberkompotten. Rør rundt til det er helt smeltet.1 blad husblas
Samle kagen:
- TIP: Kagen kan med fordel samles imens lagkagebundene er helt eller delvist frosne - det gør det lettere at fordele smørcremen pænt udenpå.
- Læg en lagkagebund på et stykke kagepap eller det fad, du vil servere kagen på*. Stil det gerne på en drejeplade, hvis du har sådan en.
- Fordel et tyndt lag smørcreme på bunden. Fordel jordbærskiver ovenpå i ét lag. Tilføj smørcreme i hullerne imellem jordbærrene.
- Læg endnu en lagkagebund ovenpå. Sørg for, at kagen er lige. Sprøjt en tynd kant smørcreme langs yderkanten af bunden. Dette sikrer, at rabarberkompotten ikke løber ud. Fordel rabarberkompotten i et ensartet lag inden for ringen af smørcreme.
- Læg endnu en lagkagebund ovenpå og gentag processen med et tyndt lag smørcreme og jordbær. Læg derefter den sidste lagkagebund ovenpå. Sørg for, at den nu høje kage er lige.
Pynt kagen:
- Fyld smørcreme i eventuelle huller/indhak i siderne med en paletkniv. Dæk derefter kagens sider og top med den resterende smørcreme.
- Hold skraberen helt lodret op imod kagen. Drej drejepladen (eller fadet) imens du holder skraberen lige og tæt til kagen, så overskydende smørcreme skrabes af. Gentag indtil du får et tyndt og lige lag smørcreme. På toppen af kagen skrabes udefra og ind mod midten for at fjerne overskydende smørcreme.
- Stil kagen på køl i 20 minutter. Hvis den skal stå på køl længere inden du arbejder videre skal den dækkes med plastikfilm efter de 20 minutter.
- Lav den næste portion smørcreme (eller find resterne frem af den første portion). Tilsæt evt. farve og pisk det sammen hvis ikke kagen skal være hvid. Tag noget smørcreme til side og farv i andre farver hvis dette ønskes til pynt.
- Fordel et tykt lag smørcreme på kagens sider og top. Hold skraberen helt lodret op imod kagen. Drej drejepladen (eller fadet) imens du holder skraberen lige og tæt til kagen, så overskydende smørcreme skrabes af. Gentag indtil du får et pænt og lige lag smørcreme. På toppen af kagen skrabes udefra og ind mod midten for at fjerne overskydende smørcreme.
- Fyld resten af smørcremen i en eller flere sprøjteposer med tyller og pynt kagen som ønsket. Pynt eventuelt også med krymmel.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar