Om min hindbær talkage til pigefødselsdag
Vores ældste datter Maya havde glædet sig til sin 5 års fødselsdag for evigt. Hun var helt oppe at køre over, at hun skulle dele slikposer ud, at der skulle komme gæster og lege HELE dagen og ikke mindst, at der skulle laves en flot fødselsdagskage! Da jeg spurgte hende hvilken kage det skulle være var hendes første svar, at det skulle være en gigantisk guld enhjørninge-kage. Den fik jeg heldigvis talt hurtigt talt hende fra. Men svar nummer to var klart og tydeligt, at det skulle være et lilla og lyserødt 5 tal og at den skulle smage af hindbær. Okay så!
Jeg besluttede derfor at lave en stor talkage lagkage med hindbærmousse. Maya elsker kager med vanilje, og hun havde jo ønsket hindbær, så det ville være populært. Talkagen skulle pyntes med diverse søde sager i et lilla og lyserødt farvespektrum, som ville glæde prinsessen. Jeg var heldigvis i god tid og jeg kastede mig ud i projektet.
Resultatet blev ikke mindre end fantastisk, må jeg bare erkende. Maya var henrykt og kagen smager fantastisk. Med svampede vaniljebunde, den syrlige hindbærmousse til, og så prikken over i’et med pisket vaniljeganache på toppen. Og den knasende marengspynt og friske hindbær passer perfekt til!
Lyserød og lilla pynt til talkagen
Talkager er så fantastiske, fordi man kan pynte dem med så mange fine ting, og få dem til at se både festlige og imponerende ud. Svaret kom prompte fra Maya da jeg spurgte hende, hvilken farve pynt der skulle være på kagen: lilla og lyserød. Hendes to yndlingsfarver, selvfølgelig!
Jeg pyntede derfor hendes talkage med følgende:
- Mange forskellige lyserøde og lilla marengskys – jeg bagte 1/2 portion af min italienske marengs, farvede i forskellige farver, og bagte dem.
- Pink og lilla mini chokoladebarer – jeg farvede og støbte hvid chokoladebarer i en chokoladeform
- Pink macarons – jeg nåede ikke at bage dem selv, så jeg endte med at købe nogle
- Små lyserøde roser fra haven
- Friske hindbær
- Hvide minikugler (krymmel)
Du kan naturligvis pynte din talkage præcis som du ønsker! Det er kun fantasien, der sætter grænser 😉
Tidsplan for talkagen
Når jeg bager kager som denne starter jeg i god tid og så laver jeg så mange elementer som muligt forud, så jeg skal lave så lidt som muligt den dag, kagen skal serveres. Der skal man jo typisk også nå alt muligt andet inden gæsterne kommer 😉 Heldigvis kan rigtig mange af kagens elementer klares forud:
- Mini chokoladebarer kan støbes op til 6 måneder før og opbevares ved 16-18 grader.
- Lagkagebundene og hindbærmoussen kan bages og lægges sammen op til 2 måneder før. Det er bedst at lade moussen sætte sig i køleskabet, derefter skære talkagen ud og så fryse den – pakket godt ind i plastikfilm.
- Marengskys og eventuelle hjemmelavede macarons kan laves op til 1 måned før og fryses i plastikbokse.
- Pisket vaniljeganache skal laves dagen før servering og sætte sig på køl natten over.
- Talkagen skal tages op af fryseren og tø op i køleskabet natten over, dagen før servering.
Dermed er det eneste, der skal laves på dagen for servering at piske vaniljeganachen, sprøjte den på kagen, og pynte kagen med alle dine elementer!
Her er flere fantastiske talkager:
- 3 fantastiske talkager og bogstavkager
- Citron talkage med vanilje smørcreme
- Talkage med citron og brombær
- Chokolade talkage
- Bogstavkage med friske bær
Hindbær talkage
Ingredienser
Vanilje lagkagebunde:
- 350 g smør
- 300 g mel
- 1 1/2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 6 æg
- 350 g sukker
Hindbærmousse:
- 250 g frosne hindbær
- 1 spsk vand
- 3 spsk sukker
- 3 blad husblas
- 1/2 liter piskefløde
Pisket vanilje ganache:
- 1,5 portion af min vanilje ganache opskrift
Pynt:
- Se inspiration til pynt længere oppe i dette indlæg.
Fremgangsmåde
Vanilje lagkagebunde:
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Beklæd en justerbar firkantet bageform på 27x33 cm med bagepapir (hæft bagepapiret fast på formens yderside med papirklips).
- Smelt smørret og lad det køle lidt af. Rør mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål. Pisk æg og sukker sammen med elpisker i en anden skål. Tilsæt smeltet smør og pisk det med.
- Rør de våde ingredienser sammen med melblandingen med en grydeske, til du får en ensartet dej.
- Fordel dejen i bageformen (bemærk: formen skal ikke smøres). Bag kagen i 30-35 minutter, til den er gylden. Brug priktesten til at tjekke om kagen er færdig – den er færdig når der ikke længere hænger dej ved et træspyd stukket i midten af kagen. Lad kagen køle helt af i formen.
- Skær langs indersiden af formen og løsne den. Rids langs midten hele vejen rundt om kagen med en brødkniv og skær så igennem, så du får to lige høje lagkagebunde.
Hindbærmousse:
- Læg husblas i en skål med koldt vand i 10 minutter.
- Kog imens frosne hindbær og sukker i en gryde i 2-3 minutter, til hindbærrene er blødgjorte.
- Stavblend hindbærrene i et stavblenderglas. Sigt hindbærsaucen tilbage i gryden og stil den på kogepladen ved lav varme.
- Vrid vandet fra husblassen og rør det i hindbærsaucen til det er opløst.
- Hæld hindbærsaucen i en skål eller plastikboks og stil det i køleskabet, til den er kølig.
- Pisk piskefløden til let flødeskum i en skål. Tilsæt afkølet hindbærsauce til piskefløden lidt ad gangen under forsigtig omrøring. Fortsæt til du har en lyserød mousse.
Samle kagen:
- Læg den ene lagkagebund med den mest flade side nedad på et stykke bagepapir på et stort fad eller et skærebræt. Stram den justerbare bageform omkring den.
- Fordel hindbærmousse i et ensartet lag ovenpå lagkagebunden.
- Læg den anden lagkagebund oven på moussen med den pæne/flade side opad og pres let på den.
- Dæk kagen med plastikfilm og stil den i køleskabet i minimum 4 timer, gerne natten over, til moussen har sat sig.
Skær talkagen:
- Print eller tegn en skabelon for dit tal og klip den ud. Mit 5-tal på billederne måler 22 x 32 cm.
- Skær langs indersiden af formen og løsne den. Tjek at moussen har sat sig.
- Læg skabelonen oven på kagen. Skær langs skabelonen med en skarp kniv og fjern overskydende kagestykker undervejs, indtil du har et perfekt tal.
- Kom kagen i fryseren i 2 timer utildækket. Pak den derefter ind i flere lag plastikfilm og frys i op til 2 måneder.
- Tø kagen op i køleskabet (stadig i plastikfilm) natten over dagen inden servering.
Pisket vanilje ganache:
- Lav pisket vanilje ganache dagen før servering og stil den i køleskabet.
- På dagen for servering pisk vanilje ganachen luftig med elpisker efter anvisning i opskriften. Fyld den i en sprøjtepose med rund tylle og sprøjt tutter på talkagen.
Pynt:
- Pynt din talkage som ønsket. Find inspiration og detaljer til pynt længere oppe i dette indlæg.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Sådan bruger man en justerbar bageform
Jeg anbefaler at bage talkagen i en justerbar firkantet bageform. Det giver nemlig muligheden for at bage en stor talkage og for at holde godt sammen omkring kage og mousse, når kagen samles. Hvis du ikke har en justerbar bageform skal du enten bruge en bageform med de samme angivne mål som i opskriften, eller nedskalere mængderne i opskriften til at passe en mindre bageform og dermed bage en mindre talkage.
- Juster bageformen så den får størrelsen angivet i opskriften.
- Bageformen har ingen bund, så der skal laves en bund af bagepapir. Det gøres ved at stille formen oven på bagepapir og hæfte bagepapiret fast på bageformens øverste kant (udefra) med papirklips eller hårnåle (noget, der kan tåle at gå i ovnen!)
- Dejen hældes i bageformen og fordeles med en dejskraber. Kagen bages og køler helt af.
- Skær langs indersiden af bageformen før den løsnes.
- Halvér kagen ved at skære med brødkniv, så du får to lige tykke lagkagebunde.
- Flip den ene lagkagebund, så den helt lige side vender nedad. Læg den på et skærebræt med bagepapir på. Stram den justerbare bageform omkring bunden.
- Lav hindbærmoussen og fordel den oven på nederste lagkagebund. Læg så den øverste lagkagebund ovenpå med den pæne/flade side opad.
- Stil kagen i køleskabet til moussen har sat sig helt.
- Skær langs indersiden af bageformen før den løsnes.
Sådan skærer man en talkage
Det bedste trick til at skære en flot talkage er at bruge en skabelon!
- Print eller tegn et tal i den ønskede størrelse og klip det ud.
- Læg din skabelon oven på kagen – ikke helt ud til kanten.
- Skær langs skabelonens kanter med en skarp kniv og fjern overskydende kage undervejs.
- Finpuds til sidst ved at fjerne krummer eller ujævnheder.
Skriv et svar