Lagkage med jordbær og hyldeblomst

Lagkage med jordbær og hyldeblomst
 

  • 4+ timer
  • Øvet
Jordbær og hyldeblomst lagkage opskrift fra Bageglad

Jeg har faktisk aldrig været vildt begejstret for lagkage. På en eller anden måde bliver kombinationen af bløde bunde og store mængder creme og flødeskum for blødt i konsistensen og det keder mig. Det skyldes nok, at mange bruger færdigkøbte lagkagebunde, som typisk er meget tynde og ikke særlig faste.

Hvis jeg skal have lagkage foretrækker jeg derfor at lave den selv med hjemmelavede lagkagebunde og en luftig mousse fremfor flødeskum/creme. Det kræver lidt arbejde men bliver til gengæld en fuldstændig himmelsk smagsoplevelse, hvor jeg gerne spiser 2 eller 3 (!!!) stykker – så det er tiden værd.

Denne lagkage med jordbær og hyldeblomstmousse bagte jeg til min fødselsdag og den skabte vild begejstring, både fordi den ser meget festlig ud og fordi den er så frisk og let. Lagkagen består af hjemmelavede vanille lagkagebunde, friske jordbær og en luftig og lækker hyldeblomstmousse.

Lagkage med jordbær og chokolade

For at opnå det fine mønster af jordbær i moussen skal jordbærrene halveres og placeres langs kanten på den nederste lagkagebund. Det gøres nemmest ved at sætte en springform eller justerbar bagering omkring lagkagebunden. Så hældes hyldeblomstmoussen forsigtigt over, uden at vælte jordbærrene, og den øverste lagkagebund lægges på. Når moussen stivner holdes jordbærrene på plads og lagkagen kan stå selv.

JordbærLagkage med mousseLagkagebundeLagkagebunde med jordbær

Lagkagen kan pyntes som man ønsker, men jeg pyntede min lagkage med et meget tyndt lag chokoladeganache, kvarte chokoladecigarer, halve jordbær og små stjerner af vanille frosting. Jeg synes det blev et meget festligt resultat!

Jordbær lagkage med hyldeblomst

Hvis du er vild med hyldeblomst kan du også prøve denne kage med hyldeblomstmousse.

 

Jordbær og hyldeblomst lagkage opskrift fra Bageglad
4 fra 4 stemmer

Lagkage med jordbær og hyldeblomst

Mængde: 10 -12 personer
Udskriv Pinterest

Ingredienser

Vanille lagkagebunde:

  • 5 æg
  • 250 g sukker
  • 200 g mel
  • 3 tsk vanillesukker

Hyldeblomstmousse med halve jordbær:

  • 11-13 store jordbær
  • 3,5 dl hyldeblomst saft
  • 1/2 liter piskefløde
  • 2 spsk citronsaft
  • 4 blade husblas

Mørk chokolade ganache:

Vanille smørcreme (til pynt):

  • 10 g blødt smør
  • 1,5 dl flormelis
  • 5 dråber vanilleessens
  • 2 spsk mælk

Andet pynt:

  • 6-8 jordbær skyllet og skåret i skiver
  • 4-5 chokoladecigarer skåret i stykker

Sådan gør du

Vanille lagkagebunde:

  • Dagen før kagen skal serveres bages lagkagebundene.
  • Kom æg og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og pisk det sammen i 10 minutter, indtil du får en tyk og hvidlig æggesnaps.
  • Rør mel og vanillesukker sammen i en anden skål og tilsæt det lidt ad gangen til æggesnapsen under omrøring, indtil alt melet er rørt ud i æggesnapsen til en dej.
  • Smør 2 springforme med Ø26 cm*. Fordel dejen i de 2 springforme (brug en vægt så dejen fordeles præcist) og bag lagkagebundene en ad gangen ved 200 grader (alm. ovn) i 10-11 minutter, indtil den har sluppet kanten lidt og er svagt gylden. Lad lagkagebundene køle helt af i springformene på en bagerist.
  • Skær de gyldne kanter af lagkagebundene, hvis du vil have dem til at se ud som på billederne (valgfrit). 
  • Flip lagkagebundene, så bunden vender opad, og sæt den ene lagkagebund på det fad, du vil servere lagkagen på. Kom en justerbar bagering omkring lagkagebunden og stram til, så den passer (eller brug ringen fra din springform hvis du ikke har en bagering). 

Hyldeblomstmousse med halve jordbær:

  • Skyl jordbærrene, skær stilken af og halvér dem. Sørg for, at de har en flad bund og at de alle har nogenlunde samme højde, når de stilles på bunden. Placér jordbærrene oven på lagkagebunden med den flade side udad mod den justerbare bagering tæt ved siden af hinanden hele vejen rundt.
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter.
  • Kom hyldeblomstsaften og citronsaften i en lille gryde. Opvarm det indtil det koger og lad det småkoge i 1 minut inden gryden fjernes fra varmen.
  • Vrid husblassen fri for vand og kom husblassen i hyldeblomstblandingen og rør rundt, til det er helt opløst. Lad det køle af i cirka 5 minutter.
  • Pisk piskefløden til flødeskum i en stor skål. Hæld hyldeblomstblandingen over i skålen med flødeskum lidt ad gangen imens du forsigtigt rører med en stor grydeske. Vend hyldeblomstblandingen i flødeskummet indtil det er helt fordelt.
  • Hæld hyldeblomstmoussen over lagkagebunden med jordbær i midten, så den flyder ud. Hæld indtil hyldeblomstmoussen lige præcis dækker jordbærrene. Ryst forsigtigt bageringen lidt, så moussen fordeler sig helt jævnt.
  • Stil kagen i køleskabet i 30 minutter.
  • Tag kagen ud og læg den anden lagkagebund oven på hyldeblomstmoussen med den flade og pæne bund opad. Stil kagen i køleskabet i minimum 6 timer (gerne længere!).
  • Mørk chokolade ganache:
  • Hak den mørke chokolade groft og kom den i en skål. Kom piskefløden i en lille gryde og lad det varme op ved middelhøj varme til det når kogepunktet.
  • Hæld den varme piskefløde over den hakkede chokolade og lad det stå uden at røre i det i 5 minutter. Rør så chokoladen sammen med piskefløden med et piskeris, indtil du har en tyktflydende ganache.
  • Lad chokolade ganachen køle af i 2 minutter, inden den fordeles på kagen.
  • Skrab langs toppen af kagen med en flad spatel så du får et helt pænt jævnt lag chokolade.
  • Stil kagen i køleskabet i minimum 30 minutter inden den pyntes.

Vanille smørcreme:

  • Pisk smør, flormelis, vanilleessens og mælk med en elpisker indtil du får en tyk smørcreme. Kom den i en sprøjtepose med en lille stjernetylle.

Pynt:

  • Pynt toppen af kagen med jordbær i skiver, stykker af chokoladecigarer og små sprøjtede stjerner af vanille smørcreme.

Noter

*Du kan også bage lagkagebundene i én springform og så skære kagen ud til to bunde ved hjælp af en brødkniv når kagen er kølet helt af. Bemærk at så skal du forlænge bagetiden. Kagen bør opbevares i køleskabet indtil den skal serveres. Det er en god idé at komme den justerbare bagering rundt om kagen hvis den skal stå på køl længe efter den er færdig - det hjælper med at holde moussen helt på plads.
Laktosefri version kan laves ved at bruge laktosefri piskefløde og laktosefri mælk. Tjek altid, om der er mælk i den chokolade du bruger – men det burde der ikke være. 
Mælkefri version kan laves ved at bruge Alpro Soya Piskbar (soya piskefløde) og almindelig soyamælk. Tjek altid, om der er mælk i den chokolade du bruger – men det burde der ikke være. 
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!

Dette indlæg indeholder affiliate links.

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
31. juli 2018 af Trine 45 kommentarer

45 kommentarer

  • Bente Svar

    Hvor længe skal citronsaft og hyldeblomst køle, før man røres husblas i?

    18. august 2020 at 21:54
    • Trine Svar

      Hej Bente
      Det skal ikke køle af. Fjern bare gryden fra varmen og rør så husblassen i.

      18. august 2020 at 21:55
  • Julie Svar

    Dumt spørgsmål herfra: Skal hyldeblomst saften tunes op med vand? 😅

    8. juni 2020 at 15:07
    • Trine Svar

      Hej Julie
      Nej det skal den ikke 🙂 god fornøjelse!

      8. juni 2020 at 16:30
  • Susanne Jørgensen Svar

    Spørgsmål – skal der kun være bær i kanten.
    Du skriver nemlig:

    “Hæld hyldeblomstmoussen over lagkagebunden med jordbær i midten, så den flyder ud. Hæld indtil hyldeblomstmoussen lige præcis dækker jordbærrene.”

    Jordbær i midten???? Er det jordbær der bliver lagt på bunden udover de bær, som er sat på siden?

    8. juni 2020 at 11:49
    • Trine Svar

      Hej Susanne
      Kun bær i kanten, ligesom på billedet, medmindre du synes der skal ekstra meget jordbær – så kan du godt komme jordbær i midten også.
      God fornøjelse 🙂

      8. juni 2020 at 16:30
  • Henny Svar

    Hej Ja jeg havde også problemer med mousse men det lykkedes 2. gang selvom det blev lidt grynet . Men der var ikke nok mousse til at dække jordbærrene med, så denne opskrift vil ikke blive brugt igen.

    2. juni 2020 at 12:23
  • Conny Jørgensen Svar

    Hej
    Har lavet kagen og sørgede for at hyldeblomstblandingen var lunken inden jeg hældte det i lidt af gangen og rørte forsigtigt MEN syntes alligevel det blev lidt grynet. Har jeg pisket fløden for hårdt eller hvad er gået galt ?

    22. maj 2020 at 18:31
    • Trine Svar

      Hej Conny
      Hvis den er lidt grynet er den skilt lidt. Det skyldes enten at hyldeblomsten var for varm, at du har overpisket fløden eller hældt det flydende for hurtigt i. Men oftest skyldes det overpisket fløde.
      Håber du prøver igen.

      24. maj 2020 at 16:52
  • Nanna Svar

    5 stars
    Super nem opskrift, at følge! Det var en kæmpe succes. Jeres opskrifter skuffer aldrig! 😀

    11. marts 2020 at 13:17
  • Susanne Svar

    Hej
    Har et lille spørgsmål.
    Jeg og min datter er gået i gang med at bage. Moussen er gået galt. Den er skilt. Aner ikke hvad vi har gjort forkert.
    Bager kagen til i morgen d. 10/1

    10. januar 2020 at 19:20
    • Trine Svar

      Hej Susanne
      En af grundene til at moussen kan skille er hvis hyldeblomstsaften er for varm når den røres i flødeskummen, eller at den røres for hurtigt i. Jeg håber I har mulighed for at prøve igen.

      11. januar 2020 at 00:19
  • Ea Hansen Svar

    1 star
    Jeg lavede denne kage i går og satte den i fryseren, som du skriver i minimum 6 timer. Da jeg tog den ud var den fuldstændig ødelagt med våd bund (som i næsten flydende) og smattede bær rundt i kanten, så vi måtte skynde os til bageren og købe en lagkage istedet 😔
    Den var perfekt, inden den kom i fryseren, så jeg tror, at du skal redigere din opskrift, så andre ikke får en lignende oplevelse, for jeg blev så ked af det over, at skulle servere købekage 😔😔😔

    8. december 2019 at 19:20
    • Trine Svar

      Hej Ea
      Øv det beklager jeg, du har ret i at det er en fejl at der står fryser, det retter vi. Kagen skal i køleskabet. Jeg håber du vil lave kagen igen en anden gang.

      8. december 2019 at 21:28
      • Kastro Svar

        Hej med jer 2
        Jeg kan ikke lide hylblommstesaft
        Kan man skift til en anden slags mousse

        3. august 2020 at 08:40
      • Kastro Svar

        Hej med jer 2
        Jeg kan ikke lide hylblommstesaft
        Kan man skift til en anden slags mousse
        Eller en anden saft
        Tak

        3. august 2020 at 08:41
    • Kim Svar

      Er det koncentreret hyldeblomst saft eller opblandet i 1:4 eller hvad der nu står på flasken?

      15. august 2020 at 10:12
      • Trine Svar

        Hej Kim
        Det er koncentreret, men afhænger lidt af hvilken type saft du bruger (hvor stærk den er). Vi bruger “hyldeblomstdrik” som er mindre kraftigt end for eksempel hjemmelavet hyldeblomstsaft. Start hellere med mindre og tilsæt mere hvis du synes smagen skal være kraftigere 🙂

        15. august 2020 at 16:41

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Del med en ven