Der findes næppe noget mere repræsentativt for dansk sommer end jordbærkage. En favorit blandt mange, som kan dele vandene i diskussioner om hvilken bager, der laver den bedste jordbærkage. Men her må jeg bare sige, at intet slår en hjemmelavet jordbærkage! Her får du min opskrift på hvad jeg synes er verdens bedste jordbærkage 😉
Om jordbærkage opskriften
Denne opskrift går på en klassisk jordbærkage med mazarinbund, chokolade, konditorcreme og selvfølgelig masser af vidunderlige danske jordbær. Forestil dig følgende: en smørbagt, sprød tærtebund med et tykt og blødt lag mazarinfyld lavet med rigtig marcipan, penslet med et skønt bittert lag mørk chokolade. Jordbærkagen er toppet med en hjemmelavet konditorcreme – let og luftig med den mest fantastiske smag af ægte vanilje – og selvfølgelig alle de jordbær, man kan ønske sig!
Ja, at skabe dette vidunder kræver lidt tid. Men det er al umagen værd når du ser ansigtsudtrykkene på dem, der får lov til at sætte tænderne i resultatet! Desuden kan elementerne deles lidt op, og det der kræver mest af dig er faktisk ventetid, hvor du tålmodigt må vente på at lave kagen færdigt.
Med sin smukke farve og den mest vidunderlige duft, som kun danske jordbær kan frembringe, er dette min perfekte kage på en varm sommerdag. Den skal nydes på terrassen med familien omkring mig med et koldt glas bobler. Så rul ærmerne op og gør klar til at tage sommeren til nye højder!
Jordbærkagen består af:
- En sprød mørdej tærtebund
- Et tykt lag bagt mazarinfyld med marcipan
- Chokoladeovertræk på bunden
- En hjemmelavet konditorcreme med vanilje
- Lagvis af jordbær i skiver
Sådan laves jordbærkagen
Det første, der skal forberedes til jordbærkagen, er den kagecreme, som skal indgå i konditorcremen. Den skal nemlig sætte sig på køl i minimum 4 timer, så den kan med fordel laves aftenen før servering. Det er meget nemt at lave sin egen kagecreme og det smager langt bedre end færdigkøbt creme, så jeg anbefaler selvfølgelig, at du laver den fra bunden og at du bruger ægte vanilje for den bedste smag.
Næste skridt er tærtebunden med mazarinfyld. Der æltes en nem mørdej, som skal på køl før den rulles ud og beklæder tærteformen. Mazarinfyldet fordeles ovenpå og tærten bages i ovnen til den er gylden. Herefter skal du tålmodigt vente på at bunden køler helt af – stil den bare i køleskabet hvis det er.
Når tærtebunden er kølet helt af kan den overtrækkes med mørk chokolade. Brug en dejskraber til at fordele det til et ensartet tyndt lag og lad det størkne.
Pisk en flødeskum og rør den i kagecremen for at færdiggøre konditorcremen. Den skal fordeles oven på chokoladen og nu er du endelig klar til at pynte kagen med jordbærskiver. Jeg er personligt ikke vild med ribsgelé, som man får det på jordbærkager man køber hos bageren, men dette kan man nemt lave selv hvis man vil. Det er meget nemt: man smelter blot lidt ribsgelé ved svag varme i en lille gryde (det må ikke koge) og fordeler det oven på jordbærrene.
Server straks eller opbevar jordbærkagen i køleskabet indtil servering.
Flere opskrifter med jordbær
- Brownie parfait med jordbær
- French toast ruller med jordbær
- Jordbærtærte med kransekage
- Små jordbær-rabarber tærter
- Jordbærmousse kage

Jordbærkage
Ingredienser
Konditorcreme:
- 2 æggeblommer
- 1 helt æg
- 2 spsk sukker
- 2 tsk mel
- 1 vaniljestang
- 2 1/2 dl mælk
- 2 dl piskefløde
Mørdej:
- 200 g mel
- 70 g flormelis
- 100 g smør
- 1 æg
Mazarinfyld:
- 150 g groftrevet marcipan
- 150 g smør (stuetemperatur)
- 150 g sukker
- 1 æg
Andet:
- 125 g god mørk chokolade
- 400-500 g jordbær
Fremgangsmåde
Konditorcreme, del 1:
- Cremen kan med fordel laves aftenen før servering, ellers minimum 4 timer før servering.
- Pisk æggeblommer, helt æg, sukker, mel og kornene fra vaniljestangen sammen i en lille gryde. Tilsæt cirka en tredjedel af mælken. Opvarm kagecremen ved middelhøj varme under konstant piskning, imens resten af mælken tilsættes ad to omgange.2 æggeblommer, 1 helt æg, 2 spsk sukker, 2 tsk mel, 1 vaniljestang, 2 1/2 dl mælk
- Pisk indtil cremen koger. Pisk derefter hurtigt imens cremen koger i cirka 30 sekunder og tykner. Fjern straks kagecremen fra varmen og hæld den over i en skål. Pres plastikfilm helt ned på cremen og stil den i køleskabet i minimum 4 timer.
Mørdej:
- Kom mel og flormelis i en skål. Tilsæt smør skåret i tern samt æg. Ælt med fingrene indtil det samler sig til en glat mørdej. Stil mørdejen i køleskabet i 30-45 minutter, til den er helt kold.200 g mel, 70 g flormelis, 100 g smør, 1 æg
- Rul mørdejen ud imellem to stykker bagepapir til en cirkel på cirka Ø30 cm. Fjern øverste stykke bagepapir, flip dejen over på et tærtefad på Ø24 cm og fjern det resterende bagepapir. Pres dejen ind til siderne af tærteformen og skær overskydende dej af kanterne. Stil tærten i køleskabet imens der laves mazarinfyld.
Mazarinfyld:
- Ælt marcipan, smør i tern, sukker og æg sammen i en lille skål til et klistret mazarinfyld.150 g groftrevet marcipan, 150 g smør, 150 g sukker, 1 æg
- Tag tærten ud af køleskabet og prik huller i bunden med en gaffel. Fordel mazarinfyldet i et jævnt lag på bunden.
- Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i 20-25 minutter, til den er gylden. Tag den ud af ovnen og lad den køle helt af.
Chokolade:
- Hak chokoladen groft. Smelt to tredjedele af chokoladen i mikroovnen under omrøring indimellem. Tilsæt den sidste tredjedel chokolade og rør til alt chokoladen er smeltet.125 g god mørk chokolade
- Fordel chokoladen på den afkølede tærte med en dejskraber og stil den i køleskabet.
Konditorcreme, del 2:
- Pisk piskefløden til flødeskum. Tilsæt den nu tyknede kolde kagecreme til flødeskummet lidt ad gangen og vend roligt med en dejskraber, til du har en luftig konditorcreme.2 dl piskefløde
- Fordel konditorcremen oven på chokoladelaget på tærten.
Jordbær:
- Skyl jordbærrene grundigt og skær stilken fra. Skær jordbærrene i skiver og fordel dem oven på jordbærkagen.400-500 g jordbær
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
3 kommentarer
Jeres link til Kagecreme virker ikke 😀
Bare lige så i ved det 🙂
Hej piger 🙂
Jeg er i fuld gang med to styks af denne lækre (ser den ud til) jordbærkage.
Nu har jeg lige taget den ene ud af ovnen, og fyldet er meget flydende, vil det sætte sig til en fast kage når den er kølet af?
Super blog 🙂
Mvh. Louise.
Hej Louise!
Fyldet bør ikke være flydende – det skal være fast og gyldent, omend det vil stivne helt når kagen er kølet helt af.
Er du sikker på at du har husket alle ingredienserne? Og bagt kagen længe nok?