Jeg går og glæder mig til påsken, hvor manden og jeg skal til Toscana på en sidste romantisk ferie inden babypigen melder sin ankomst. Det har ført til mange dagdrømme om al den lækre mad vi skal spise, blandt andet de fantastiske citronkager, de har i Italien, og jeg blev nødt til at give efter for fristelsen og bage en lækker og luftig citronkage for at få stillet min trang. Denne svampede og luftige citronkage er så let og fløjsblød, at du får svært ved at nøjes med et enkelt stykke. Toppet med et tyndt lag citronglasur og finthakket pistacie ser kagen så fin ud – og den holder sig god i flere dage.
Nøgleingredienser til citronkagen
- Mel
Til kagebagning anbefaler jeg altid, at bruge mel egnet til formålet. Undgå derfor mel med et alt for højt proteinindhold – typisk egnet til brødbagning. - Citroner
Citronkagen indeholder selvfølgelig en masse citron. Jeg anbefaler at bruge økologiske citroner, da der både skal bruges ubehandlet skal og saft, og fordi de har mere smag. - Smør
Til kagebagning skal man altid bruge rigtig smør. Man kan ikke bruge smørblandinger (smørbare pakker tilsat olie), rene olieprodukter eller veganske alternativer som direkte erstatning 1:1. - Usaltet pistacie
Pistacie har den smukkeste farve og jeg synes det gør noget helt særligt at pynte sådan en citronkage med pistacie. Her kan ikke bruges saltede pistacienødder, så man skal altså ud og have fat i de usaltede. Man kan endda købe pistacienødder, som er ekstra grønne, i særlige konditorbutikker.
Tips til at bage citronkagen
Citronkagen er rigtig nem at lave og kan røres sammen på 10 minutter. Tiden som citronkagen kræver er derfor bagetid og afkølingstid, inden glasuren kan kommes på. Her må man væbne sig med tålmodighed inden man kan sætte stykkerne i et luftigt stykke citronkage!
- For at opnå en luftig kage er det vigtigt at man ikke overpisker dejen efter de tørre ingredienser er rørt sammen med de våde. Rør stille og roligt dejen sammen med en grydeske.
- Smørret må ikke være kogende varmt når det hældes i dejen, da man risikerer at skolde æggene. Så lad det køle lidt af inden det tilsættes.
- Det er meningen, at dejen skal være ret tynd, så fortvivl ej. Kagen hæver og samler sig fint under bagning.
- Lad citronkagen køle helt af på en bagerist inden der kommes glasur på, ellers smelter den og løber af kagen.
Tjek hvornår citronkagen er færdigbagt
Hold øje med din citronkage under bagning og tjek løbende, om den er færdigbagt. Alle ovne er forskellige, så bagetiden kan variere. Citronkagen er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind eller træspyd stukket i midten af kagen.
Lyst til mere med citron?
- Citron cupcakes med vanille frosting
- Citronmåne
- Lemon curd is
- Citron- og blåbærtærte
- Citron talkage med vanilje smørcreme
Flere gode kageopskrifter:
- Jordbærmousse kage
- Blåbær- og citron sandkage
- Chokoladelagkage med store roser
- Talkage med citron og brombær
- Brunsviger
Citronkage
Ingredienser
Citronkage:
- 4 æg
- 300 g sukker
- 250 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 150 g smør
- 3 spsk fintrevet citronskal
- 4 spsk citronsaft
- 1,5 dl vand
Citronglasur:
- 200 g flormelis
- 2 spsk citronsaft
- Lidt vand
Pynt:
- Finthakket usaltede pistacienødder
Fremgangsmåde
Citronkage:
- Kom æg og sukker i en stor skål, evt. skålen på en røremaskine, og pisk det sammen til en luftig æggesnaps.4 æg, 300 g sukker
- Rør mel og bagepulver sammen i en anden skål og tilsæt det til æggesnapsen lidt ad gangen under langsom omrøring.250 g mel, 2 tsk bagepulver
- Smelt smørret og lad det køle lidt af. Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft, smeltet smør og vand til dejen og rør det langsomt sammen til en ensartet og tynd dej.150 g smør, 3 spsk fintrevet citronskal, 4 spsk citronsaft, 1,5 dl vand
- Smør en springform med Ø 26 cm og hæld dejen i. Bag citronkagen ved 200 grader (alm. ovn) i 35-40 minutter. Hold øje med kagen og tag den ud så snart den er færdigbagt – det er når der ikke længere hænger dej ved en tandstik stukket i midten, og kagen har sluppet formen i siderne.
- Lad kagen køle fuldstændigt af inden du løsner springformen og kommer glasur på.
Citronglasur:
- Rør flormelis, citronsaft og evt. lidt vand sammen til glasur og fordel det i et ensartet lag på den helt afkølede citronkage.200 g flormelis, 2 spsk citronsaft, Lidt vand
Pynt:
- Pynt kagen med finthakkede, usaltede pistacienødder.Finthakket usaltede pistacienødder
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
21 kommentarer
Fulgte opskriften, men lavede dobbelt portion og smagen fejlede ikke noget, men den blev godt nok bastant!
Tænker væsken skal justeres, når man bager dobbelt portion i bradepande…
Jeg kommer tilbage med en kommentar når jeg har bagt kagen, men til en start vil jeg lige sige at det er mega genialt at du skriver ingredienserne nederst i fremgangsmåden i hvert trin! Genialt!