Jeg har en ny yndlings skærekage! Denne vidunderlige blåbær- og citron sandkage er så syrlig og lækker, at jeg slet ikke kan få nok. Dette er den perfekte kage til sommer med friske blåbær og en syrlig citronglasur.
Om blåbær- og citron sandkagen
Skærekager er bare så gode, fordi de er supernemme at lave, holder sig gode i flere dage, og så er de fryseegnede. Det er sådan en ingen-besvær kage jeg typisk laver hvis jeg gerne vil servere noget lækkert en eftermiddag hvor jeg ikke orker at stå med det helt store bageprojekt. Og så er den også god til hvis min 3-årige Maya vil være med til at bage.
Denne blåbær- og citron sandkage er et twist på den klassiske sandkage. Sandkagen har fået en opgradering af en lidt mere let og luftig konsistens sammen med citronsaft- og skal, som gør den dejlig syrlig. Ikke mindst blåbærrene, som fordeles i dejen, gør denne kage superlækker.
Jeg har heldigvis fryseren fyldt med blåbær jeg har plukket i skoven ved vores ødegård i Sverige. Svenske blåbær kan bare noget helt særligt i både farve og smag. Jeg har dog toppet kagen med friske blåbær fra supermarkedet fordi jeg ikke havde nogle friske af de svenske. Men lækkert blev det i hvert fald!
Sådan laves sandkagedejen
Det er rigtig nemt at lave dejen til denne skønne citronkage. Dejen er i bund og grund en sandkagedej, hvor der tilsættes citron og blåbær.
Tips til den bedste sandkagedej
- Pisk smør og sukker så luftigt som muligt. Det tager minimum 2 minutter.
- Tilsæt melet lidt ad gangen så det fordeler sig helt.
- Undgå at overpiske når først melet er tilsat. Rør blot stille og roligt rundt.
Undgå at blåbærrene synker
Hvis du tidligere har bagt med blåbær har du måske oplevet at blåbærrene synker ned i dejen under bagning. Det er ærgerligt, for så ender alle blåbærrene nede i bunden. Det er hverken pænt eller lækkert, for det gør faktisk ofte, at bunden fremstår våd.
Så hvordan undgår man det? Du har måske hørt at du skal vende blåbærrene i mel. Det er rigtigt, at det er en god idé at vende blåbærrene i mel inden de kommes i dejen – men det hjælper ikke med at forhindre blåbærrene i at synke. Det gør dog noget andet godt, nemlig at blåbærrene ikke klumper sammen og at den blå farve ikke smitter af på dejen, så den bliver lilla.
Tricket til at undgå, at blåbærrene synker er, at fordele blåbærrene manuelt i formen i stedet for at røre dem allesammen i dejen. Start med at lægge et tyndt lag dej i bunden af din form. Drys derefter cirka en tredjedel af blåbærrene på. Læg så endnu et lag dej og endnu et lag blåbær. Til det sidste lag røres de resterende blåbær i den resterende dej og det fordeles på toppen. Vupti! Så forhindrer du blåbærrene i at synke.
Den perfekte afbagning af sandkagen
Det er vigtigt at en skærekage bliver bagt helt igennem, ellers vil den få en klæg konsistens og i værste fald falde sammen når den køler af. Det opnås ved at bage kagen længe ved en lavere temperatur, så kagen kan nå at bage i midten uden at blive helt sort på overfladen.
Hvordan kan jeg se at min kage er færdigbagt?
Når man bager sandkager er det meget vigtigt, at kagen er bagt helt igennem. Tjek det ved at stikke en strikkepind eller tandstik i midten af kagen. Hvis der hænger dej ved er kagen endnu ikke færdigbagt. Tjek fra der er gået cirka 45 minutter – alle ovne er forskellige, så bagetiden kan variere!
Hvilken type form er bedst?
Sandkager, også kaldet skærekager, bages traditionelt i en brødform for at få den karakteristiske aflange form. Der findes brødforme i mange materialer, f.eks. aluminium, glas eller silikone.
Min personlige foretrukne sandkageform er af aluminium. Jeg synes man får den bedste afbagning og flotteste finish i en aluminiumsform. Det sagt, så var min aluminiums brødform faktisk optaget da jeg skulle bage denne kage, så jeg har brugt en silikone brødform – og det kan man også sagtens. Det resulterede dog i, at min kage buler lidt ud på midten, fordi silikoneformen ikke er lige så stabil under afbagning som en aluminiumsform.
Pynt din citron- og blåbærkage
Der er naturligvis mange måder du kan pynte denne lækre kage på. Jeg har valgt at komme et tykt lag citronglasur oven på min kage fordi det gør noget helt vidunderligt for sandkagen. Glasuren bidrager med ekstra syrlighed og ser samtidig virkelig smuk ud, især når den løber ned ad siderne.
Hvis du vil lave en glasur som den på billedet skal du sørge for, at den er forholdsvis tynd, så den kan løbe. Stil kagen på en rist og hæld så glasur over lidt ad gangen og se hvor langt det løber. Lad det dryppe af ned under risten. Pynt efterfølgende kagen med blåbær og eventuelt spiselige blomster og tørret citronskal. Jeg har brugt hvide stedmoderblomster og blå forglemmigej til at pynte min kage.
Hvordan tørrer man citronskal?
Tænd ovnen på 150 grader (alm. ovn). Fordel fintrevet citronskal på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil bagepladen i ovnen i 4-5 minutter, til citronskallen er helt tør.
Flere gode kageopskrifter:
- Chokoladekage med hindbær cream cheese glasur
- Lagkage med jordbær og hyldeblomst
- Verdens bedste brownies
- Verdens bedste drømmekage
- Brunsviger
Blåbær- og citron sandkage
Ingredienser
Kage:
- 175 g blødt smør
- 200 g sukker
- 3 æg
- 1/2 dl friskpresset citronsaft
- 250 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 1 spsk fintrevet citronskal
- 1 1/2 dl mælk
- 150 g blåbær (friske eller frosne)
Glasur:
- 150 g flormelis
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1-2 spsk mælk
Pynt (valgfrit):
- Friske blåbær
- Tørret citronskal
- Spiselige blomster
Fremgangsmåde
Kage:
- Pisk smør og sukker luftigt med elpisker eller på røremaskine i 2-3 minutter. Tilsæt æg og citronsaft, og pisk til det er sammenpisket.175 g blødt smør, 200 g sukker, 3 æg, 1/2 dl friskpresset citronsaft
- Rør mel, bagepulver, vaniljesukker og fintrevet citronskal sammen i en anden skål.250 g mel, 2 tsk bagepulver, 1/2 tsk vaniljesukker, 1 spsk fintrevet citronskal
- Tilsæt halvdelen af melblandingen til skålen med de våde ingredienser sammen med mælken. Rør stille og roligt dejen sammen med en dejskraber, til den er tyk og ensartet. Tilsæt resten af melet undtagen 2 spiseskefulde, som røres sammen med de frosne blåbær i en lille skål*.1 1/2 dl mælk, 150 g blåbær
- Fordel dej i bunden af en smurt brødform**. Fordel blåbær oven på nederste lag dej. Kom endnu et lag dej ovenpå og fordel igen et lag blåbær. Rør de sidste blåbær sammen med den resterende dej og fordel resten af dejen i formen. På denne måde undgår man, at blåbærrene synker til bunds.
- Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 55-60 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind eller tandstik, der stikkes i midten af kagen.
- Lad kagen køle helt af i formen på en bagerist. Vend kagen ud af formen og stil den på en bagerist. Lad den køle helt af (det tager minimum 1 time).
Glasur:
- Rør flormelis og citronsaft sammen i en skål. Tilsæt mælk lidt ad gangen til glasuren får den ønskede konsistens. Fordel glasuren oven på den helt afkølede kage og pynt som ønsket.150 g flormelis, 1 spsk friskpresset citronsaft, 1-2 spsk mælk
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
Nem og god opskrift jeg kommer til at bruge den en anden gang☺️☺️