Vafler er en af de helt klassiske desserter, som de fleste har fået som børn. Der er noget meget trygt ved disse karakteristiske hjerteformede kager, der minder mig om familie og hjemlig hygge.
Vi bager ofte vafler, især i vores hytte i Sverige, og om sommeren spiser vi dem med bær fra haven. I Sverige har vi haven fuld af vilde hindbær og blåbær, som passer perfekt til vafler. Her er vores favorit opskrift på vafler lavet på vaffeljern.
Hvad kan man komme på vafler?
Vafler er dejlig alsidige, da de kan kombineres med mange forskellige typer toppings. Her er nogle af mine idéer til, hvad man kan spise på vafler:
- Hjemmelavet hindbærsyltetøj, flormelis og hindbær
- Vaniljeis og jordbærsyltetøj
- Sukker og jordbærsyltetøj
- Blåbær og ahornsirup
- Peanutbutter og banan
- Lemon curd og mørk chokolade stykker
Vafler med vaffeljern
Det kræver en lille investering at lave vafler, nemlig et vaffeljern. Det fylder lidt på køkkenbordet men kan jo opbevares i et skab eller i kælderen hvis man er så heldig at have sådan en – og det er investeringen værd. Ingen kan modstå hjemmelavede vafler, enten til brunch eller til eftermiddagshyggen.
Det er virkelig nemt at bruge et vaffeljern. Det skal ikke smøres, da der er fedtstof i dejen. Der øses blot dej på midten af vaffeljernet, så fordeler dejen sig selv ud til kanterne. Låget til vaffeljernet lukkes i og vaflen steger i cirka 5 minutter, til den er gylden. Gentag processen med den resterende dej. Portionen giver 25 vafler (det vil sige 5 hele vafler af 5 styk).
Her er flere gode opskrifter til eftermiddagskaffen:
Vafler
Ingredienser
- 125 g mel
- 1/2 tsk bagepulver
- 1 knivspids salt
- 2 dl mælk
- 1 æg
- 75 g smør + ekstra til stegning
Fremgangsmåde
- Smelt smørret. Rør mel, bagepulver og salt sammen i en skål.Tilsæt mælk og æg og pisk dejen godt sammen. Hæld det smeltede smør i og pisk yderligere til du har en helt glat vaffeldej.
- Opvarm vaffeljernet. Kom en klat smør midt på vaffeljernet og vip vaffeljernet, så det fordeles ud over det hele. Øs vaffeldej på midten af vaffeljernet. Dejen fordeler sig selv ud til kanterne. Luk låget og steg vaflen i cirka 5 minutter, til den er gylden.
- Løft vaflen af vaffeljernet med en palet. Gentag processen indtil der ikke er mere dej tilbage.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
3 kommentarer
De er et hit når vi er i Sverige
Rigtig gode vafler
Bare så lækkert