Jeg opdagede gulerodskage i en sen alder, da det ikke er en af de kager, der er blevet bagt hjemme hos os da jeg var barn. Mit første møde med denne vidunderlighed var på en af Københavns caféer og jeg var straks forelsket. Jeg har siden smagt god og dårlig gulerodskage – nogle tørre og kedelige, andre luftige og krydrede. Jeg besluttede mig for at eksperimentere mig frem til den perfekte gulerodskage opskrift og dette er resultatet: en svampet, krydret og let gulerodskage toppet med en luftig cream cheese glasur, som efter min mening er lige sådan en gulerodskage opskrift skal være!
Gulerodskagens konsistens
Gulerodskage kræver (sjovt nok) gulerødder. De kan rives på et rivejern, men jeg forkælede mig selv sidste år og købte en råkostmaskine (reklamelink) og det kan anbefales, hvis du også vil undgå unødvendig armtræning 😉 Den er virkelig smart hvis man skal lave store mængder råkost eller tyndt-skårede kartoffelskiver! Jeg købte bare en billig råkostmaskine (reklamelink) og den er faktisk rigtig god trods den ikke fylder så meget i skabet. Man kan også købe et råkostjern til ens Kitchen Aid røremaskine (reklamelink), hvis man gerne vil spare endnu mere plads mod at betale det dobbelte. Indimellem bruger jeg også min foodprocessor, som har et råkostjern.
Det er afgørende for kagens konsistens, hvor fint gulerødderne rives. Jeg kan bedst lide at de rives ret fint, så man ikke får en oplevelse af, at sidde med stykker af gulerod imellem tænderne. De fleste råkostjern har indstillinger eller forskellige størrelser, man kan vælge imellem. Jeg anbefaler, at gå med en af de fine indstillinger.
Tips til at bage gulerodskage
Denne gulerodskageopskrift er rigtig nem at lave. De våde og tørre ingredienser skal bare røres sammen hver for sig og blandes derefter sammen med gulerødder og evt. nødder. Nedenfor er nogle tips, som er værd at følge, for at få den perfekte svampede gulerodskage.
- Forvarm ovnen, så den er klar når dejen er hældt i formen.
- Rør de tørre ingredienser grundigt sammen for sig selv. Brug evt. et piskeris så du sikrer, at sukker og krydderier er godt fordelt i melet.
- Når først de våde ingredienser tilsættes til de tørre bør der kun røres langsomt! Det er vigtigt for at gulerodskagen bliver svampet og luftig. Vend stille og roligt dejen rundt indtil alt melet er fordelt i de våde ingredienser og gulerødder.
- Smør bageformen inden dejen hældes i. Brug helst rigtig smør, alternativt en olieblanding f.eks. Becel.
- Lad ikke dejen stå for længe når først den er rørt sammen. Hæld den straks i bageformen og kom den i den forvarmede ovn.
- Brug en bageform eller springform beregnet til formålet, og altså ikke et ovnfast fad eller andre alternativer. Det giver den bedste afbagning.
- Bag kagen midt i ovnen på en bagerist, på almindelig ovn indstilling – ikke varmluft.
- Hold øje med gulerodskagen under bagningen, så den ikke får for meget – så bliver den tør!
- Kom først glasur på gulerodskagen når den er kølet helt af, ellers smelter den.
Tjek løbende om gulerodskagen er færdigbagt
Stik en strikkepind eller træspyd i midten af kagen. Kagen er færdigbagt når der ikke hænger dej ved. Tag straks kagen ud og stil den på en bagerist til afkøling.
Tips til cream cheese glasur
En klassisk gulerodskage er toppet med cream cheese glasur, altså flødeostglasur. Jeg foretrækker en amerikansk cream cheese smørcreme, som både indeholder flødeost og smør. Smørret gør, at glasuren får en lidt fastere konsistens og føles mindre fed i munden end hvis den er lavet på ren flødeost.
- Glasuren kan selvfølgelig undlades helt.
- Cream cheese glasuren kan erstattes med en vanilje smørcreme eller evt. en pisket smørcreme, hvis man ikke kan lide flødeost.
- Det er vigtigt at få pisket glasuren rigtig godt, så der ikke er klumper af hverken smør eller flødeost i. Pisk den gerne på røremaskine.
- Citronsaft er valgfrit, men jeg synes det giver en skøn syrlighed til kagen, så jeg kommer det altid i.
Pynt gulerodskagen
Jeg har drysset små stykker hakkede valnødder og tørrede gulerødder på min gulerodskage.
Sådan tørrer du revet gulerod
Tænd ovnen på 150 grader (alm. ovn). Riv små stykker gulerod meget fint på et rivejern og fordel det i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Tør det revne gulerod i ovnen i 10-15 minutter.
Flere gode kageopskrifter
- Chokoladelagkage med store roser
- Æblebarer
- Jordbær / hindbær krummekage
- Hindbærbarer
- Festlig chokoladekage med roser
Gulerodskage
Ingredienser
Gulerodskage:
- 400 g gulerødder
- 4 æg
- 2 1/2 dl rapsolie
- 300 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 150 g brun farin
- 200 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 3/4 spsk kanel
- 100 g hakkede valnødder (valgfrit)
Cream cheese glasur:
- 100 g blødt smør
- 200 g flødeost (f.eks. Philadelphia)
- 450-500 g flormelis
- 3 spsk citronsaft (valgfrit)
- 1-3 spsk mælk (evt. for konsistens)
Fremgangsmåde
Gulerodskage
- Skræl gulerødderne og riv dem fint på et rivejern eller foodprocessor. Pisk æg og olie sammen i en skål.400 g gulerødder, 4 æg, 2 1/2 dl rapsolie
- Rør mel, bagepulver, brun farin, sukker, vanillesukker og kanel grundigt sammen i en anden skål.300 g mel, 2 tsk bagepulver, 150 g brun farin, 200 g sukker, 1 tsk vanillesukker, 3/4 spsk kanel
- Tilsæt æggeblandingen til de tørre ingredienser. Tilsæt revet gulerødder og hakkede valnødder, hvis disse ønskes. Rør langsomt rundt til det tørre er godt fordelt i det våde, og du har en ensartet dej.100 g hakkede valnødder
- Smør en bageform på cirka 23 x 33 cm. Fordel dejen i formen. Bag gulerodskagen ved 180 grader (almindelig ovn) i 30-35 minutter, til den slipper let i kanten og er gennembagt. Lad gulerodskagen køle helt af på en bagerist.
Cream cheese glasur
- Pisk smør og cream cheese på røremaskine eller med elpisker. Tilsæt flormelis lidt ad gangen og pisk, til du får en cremet glasur. Tilsæt citronsaft (valgfrit) og evt. lidt mælk for at justere lidt på konsistensen af glasuren. Hvis konsistensen er for flydende, tilsæt mere flormelis. Hvis den er for tyk, tilsæt lidt mælk.100 g blødt smør, 200 g flødeost, 450-500 g flormelis, 3 spsk citronsaft, 1-3 spsk mælk
- Fordel cream cheese glasuren på gulerodskagen når den er kølet helt af.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
39 kommentarer
mig og min mor kan rigtig godt lide kagen og glasuren det smager så godt
Kan kagen fryses ned?
Hej Natascha
Ja det kan den – uden glasuren 🙂
Hilsen Trine
Hvilken slags flødeost er bedst?
Jeg prøvede en anden opskrift for nogle uger siden, den blev kompakt og glasuren var ikke helt “rigtig” synes jeg. Den gang brugte jeg Buko original.
Hej Jette
Vi plejer at bruge Philadelphia 🙂
Jeg er ikke ret vild med kagen. Den er kompakt og smager ikke af ret meget.
Hej Susanne
Er du sikker på, at du har fulgt opskriften korrekt og bagt kagen på almindelig ovn, ikke varmluft? Den er nemlig en dejlig luftig gulerodskage.
Hej
Jeg glæder mig til at prøve denne kage i morgen.
Meeen mine bradepander er noget større end du beskriver din var.
Kan jeg bare doble op?
Hej Camilla
Ja opskriften kan godt fordobles hvis din form tilsvarende er dobbelt så stor. Husk at bagetiden skal justeres, så hold øje med den 🙂 god fornøjelse!
Min kage har nu stået 60 min i ovnen og er stadig flydende i midten og FÆRDIG i kanten. Så har endnu ikke smagt den, men tænker hele kanten skal skæres væk, da den er hård.
Har fulgt opskriften til punkt og prikke.
Hej Maria
Hvilken ovn indstilling bager du på?
180g alm ovn
Super og var ovnen forvarmet da du satte kagen ind?
Hvilken type form bager du kagen i?
Bedste gulerods kage jeg har smagt. Stadig lækker efter 4 dage. Super opskrift:)
Er den god og svampet også dagen efter bagning.?
Absolut 🙂
Hej Trine,
Jeg har et lille spørgsmål. Hvis man ønsker at bage kagen i varmeluft,
hvad skal den så stå på?
Mvh Aylin
Hej Aylin
Kagen skal bør bages på almindelig ovn indstilling 🙂
Hvis man har tænkt sig at putte lidt smør i cremen for at få en stivere konsistens hvor meget smør skal man så bruge?
Hej Nanna
Der kan du prøve dig frem. Jo mere smør der er i jo hårdere bliver glasuren når den kommer på køl.
Tak for svaret😊