Sommeren nærmer sig og jeg glæder mig helt vildt til lyse sommeraftener på terrassen i vores nye hus. Vi har allerede masser af rabarber i haven og jordbærblomsterne blomstrer, så jeg håber jeg også snart kan plukke masser af jordbær.
For mig er den ultimative smag af sommer jordbær, rabarber og vanilje – en himmelsk kombination man næsten ikke kan gå galt i byen med. Jeg har fået alle tre smage med i disse fine mini jordbær og rabarbertærter med vaniljecreme. De små tærter består af mørdejsbunde fyldt med rabarberkompot og vaniljecreme, og toppet med jordbær og frisk mynte.
Bag perfekte mørdejsbunde
Mørdej er nem at ælte men kræver lidt øvelse at få formet og bagt perfekt. Tricket til at få rullet den tyndt og ensartet ud og skåret skarpe kanter på den er, at mørdejen skal være helt kold. Derfor skal den stå på køl efter den er æltet sammen. Er man lang tid om at få rullet den ud og formet den i tærteforme bør man også køle den ned igen undervejs. Kold mørdej = let at rulle ud og holder formen.
For at få en god afbagning som giver perfekte, ensartede mørdejsbunde skal man bruge perforerede tærteforme. Det er en type tærteform typisk uden bund, som har huller i siderne. Hullerne gør, at luften kan undslippe og dermed får man en bedre afbagning som gør, at tærterne ikke ændrer form eller hæver undervejs. Det betyder også at man ikke behøver fylde sin tærte med bønner eller ris eller andet, som holder dejen nede for at forsøge at undgå hævning.
For at få bunden perfekt skal man også bruge en perforeret bageplade, altså en bageplade med huller i, som har den samme effekt. Jeg lægger altid en perforeret silikonemåtte oven på min perforerede bageplade, så tærterne ikke hænger ved.
Rabarberkompot
Jeg er helt vild med syrlige rabarber og jeg eeelsker rabarberkompot! Jeg spiser det gerne på havregrød, i smoothies og i alverdens kager. Der skal sukker i, for rabarber kan være noget sure. Præcis hvor meget sukker afhænger af dine rabarber, så jeg anbefaler at tilsætte lidt ad gangen og smage dig frem.
Rabarberkompottens konsistens afhænger af, hvor småt du skærer dine rabarber ud og hvor længe din kompot koger. Rabarberstykkerne vil falde fra hinanden under kogningen og du kan hjælpe det på vej ved at røre i det undervejs.
Jeg har brugt rabarberkompotten som den er med de små klumper i, som naturligt er i kompot. Den kan dog også stavblendes for at få en helt jævn og ensartet rabarberkompot i stedet.
Vaniljecreme
Vaniljecremen i denne opskrift er en klassisk opbagt creme med masser af vanilje. Den er nem at lave bare man sørger for at få pisket godt undervejs og holde øje med hvornår cremen koger, så den ikke brænder på.
Det er vigtigt at forstå, at cremen tyknes mere når den køler af. Den kan derfor godt virke noget tynd når man er færdig med at piske den, men fortvivl ikke! Den tyknes efter en tur i køleskabet.
Cremen skal være kold, i hvert fald stuetemperatur, inden den fyldes oven på rabarberkompotten i mørdejsbundene.
at samle og pynte jordbærtærterne
Når alle elementer til dine tærter er færdige og afkølede skal tærterne samles. De kan godt samles flere timer før de skal serveres, men jeg anbefaler ikke at samle dem dagen før – så bliver mørdejen blød.
Indtil de skal samles bør alle elementer opbevares i lufttætte beholdere. Mørdejen ved stuetemperatur, rabarberkompotten og vaniljecremen på køl.
Skyl jordbærrene og skær dem ud som ønsket. Jeg har pyntet mine jordbærtærter med skiver af jordbær formet som blomster. Jeg har lagt en video fra vores Instagram herunder så I kan se hvordan jeg har skåret og pyntet med jordbær og små mynteblade.
Vis dette opslag på Instagram
Jordbær rabarbertærte med vanilje
Ingredienser
Tærtebunde:
- 40 g flormelis
- 50 g koldt smør
- 1 knivspids salt
- 100-110 g mel
- 15 g mandelmel
- 25 g pisket æg (cirka 1/2 æg)
Rabarberkompot:
- 100 g rabarber
- 30-40 g sukker
- 1/4 tsk vaniljesukker
Vaniljecreme:
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- 2 tsk mel
- 120 ml mælk
- 1/4 tsk vaniljesukker
Pynt:
- 24-30 jordbær (cirka)
- Frisk mynte
Fremgangsmåde
Tærtebunde:
- Kom flormelis og koldt smør i små stykker i en skål. Tilsæt salt, mel, mandelmel og æg og ælt det hele sammen med fingrene, til du får en glat dej.
- Hvis dejen er klistret så tilsæt lidt mere mel.
- Rul dejen ud med en kagerulle imellem to stykker bagepapir til 3-4 mms tykkelse og læg den i køleskabet i 30 minutter eller i fryseren i 15 minutter.
- Tag dejen ud og udstik bunde med runde tærteforme på Ø 7 cm. Stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir eller en perforeret bageplade med hullet silikonemåtte (anbefalet).
- Skær strimler af dej til kanterne og for formene indvendigt. Skær ovenskydende dej af toppen med en skarp kniv.
- Stil tærterne i køleskabet i 15 minutter imens ovnen varmer op til 200 grader (alm. ovn).
- Bag tærterne i 12-14 minutter, til de er let gyldne, og lad dem køle helt af på en bagerist.
Rabarberkompot:
- Skær rabarberne i små stykker. Kom dem i en lille gryde. Tilsæt sukker og vaniljesukker og rør det sammen. Lad det trække i 30 minutter.
- Lad grydens indhold koge på ved middelhøj varme og skru så ned, så det simrer. Lad simre i 10-15 min til du får en blød kompot.
- Smag evt. til med sukker efter behov.
- Kom rabarberkompotten i en skål og stil den i køleskabet, til den er helt kold.
- Fyld rabarberkompotten i en sprøjtepose og klip et lille hul.
Vaniljecreme:
- Kom æg, sukker og mel i en lille gryde og pisk det sammen ved middel varme. Tilsæt mælk lidt af gangen imens der piskes. Pisk indtil blandingen koger og cremen tyknes.
- Fjern gryden fra varmen og rør vaniljesukker i.
- Hæld cremen i en skål og kom plastikfilm helt ned på cremen, så der ikke dannes skind. Stil cremen i køleskabet til den er lunken.
- Fyld cremen i en sprøjtepose og klip et lille hul.
Pynt:
- Sprøjt rabarberkompot i bunden af tærterne, så de er halvt fyldte.
- Fyld resten af tærterne med vaniljecreme og glat toppen ud med en paletkniv.
- Stil tærterne i køleskabet i minimum 30 minutter.
- Skyl og skær imens jordbær i skiver. Pynt tærterne med jordbær og frisk mynte.
Noter
Hvis tærterne pyntes mere end 2 timer før servering kan jordbærrene blive lidt kedelige at se på medmindre de pensles med jordbærgelé.
Opbevar tærterne i køleskabet inden servering.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar