Godt Nytår til alle derude! En anelse forsinket, jeg ved det godt, men første del af januar har været travl. Jeg er kommet tilbage til virkeligheden efter at have tilbragt et halvt år i Australien, så jeg er startet på arbejde igen og påbegyndt mit speciale til mit studium.
I skal dog have glæde af den superlækre nytårskage, der blev kreeret til Nytårsaften. Nytårsdesserten i år bestod af en brownie bund med ikke mindre end TO lag mousse – hindbærmousse og chokolademousse. Toppen af værket blev en sommerfugl af chokolade.
Dette er en god dessertbombe som vil mætte de fleste. Jeg valgte at udstikke mine kager som blomster, men enhver udstikker kan bruges, den skal bare være ret høj så den når op over kagen og de to lag mousse.
Desserten skal laves i god tid, da kagen skal have tid til at køle af og mousserne skal nå at stivne helt. Optimalt skal desserten påbegyndes dagen før den skal serveres. Først laves brownien efter vores brownie opskrift. Lad kagen køle helt af.
Derefter laves hindbærmoussen ved at koge hindbær med sukker og husblas og derefter røre det sammen med flødeskum.
Moussen fordeles i et jævnt lag over den afkølede brownie og glattes helt ud. Lad moussen stivne i køleskabet i minimum to timer, optimalt natten over.
Derefter laves chokolademoussen. Smeltet chokolade røres sammen med æggeblommer og blandingen røres sammen med flødeskum.
Chokolademoussen fordeles oven på hindbærmoussen i et jævnt og glat lag. Lad chokolademoussen stivne i køleskabet i minimum to timer.
For at lave chokoladepynten til oven på kagen tempereres chokoladen og kommes i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille tyl med rundt hul. Kom små stykker bagepapir oven på en skabelon og tegn med chokoladen. Hvis du vil lave en sommerfugl med bøjede vinger kommes bagepapiret ind i et glas, så vingerne bøjes når chokoladen stivner. Disse sommerfugle er inspireret af Mette Blomsterberg.
Når chokolademoussen er stivnet skal kagerne udstikkes. Sørg for at udstikkeren er høj nok! Udstik kagerne én ad gangen. Pres udstikkeren i kagen og skær rundt om med et kniv, så du forsigtigt kan løfte kagen op mens udstikkeren stadig er på kagen. Fjern den overskydende kage. Pres nu meget forsigtigt kagerne op ad udstikkeren – du må KUN presse på bunden af kagen. Pas på ikke at røre ved hindbær- og chokolademoussen.
Skrab langs kagernes kanter for at fjerne krummer og eventuelt mousse som er smattet ud. Pynt kagerne med chokoladepynten og drys eventuelt med lidt bladguld.
Så er der serveret nytårskager!
Nytårsdessert med mousse
Ingredienser
Brownie bund:
- 2 portioner af vores brownies opskrift
Hindbærmousse:
- 200 g frosne hindbær
- 1/2 liter piskefløde*
- 3 spsk sukker
- 2 blade husblas
Chokolademousse
- 190 g god mørk chokolade
- 8 pasteuriserede æggeblommer
- 1/2 liter piskefløde
- 75 g sukker
Pynt:
- 150 g god mørk chokolade
- Evt. bladguld
Fremgangsmåde
Brownie bund:
- Bag dobbeltportion af vores brownies i en form på cirka 20 x 25 cm. Formen skal blot være stor nok til, at du kan udstikke 6 kager med din udstikker. Lad kagen køle helt af i formen.
Hindbærmousse:
- Læg husblassen i blød i en skål koldt vand i cirka 10 minutter. Kom en lille smule vand i bunden af en lille gryde. Kom de frosne hindbær og sukker i gryden. Lad hindbærrene koge op under omrøring og lad dem så småkoge i cirka 2 minutter. Fjern gryden fra blusset. Blend hindbærrene med en stavblender. Hæld hindbærsaucen tilbage i gryden og sæt den på blusset, men uden at tænde. Tilsæt nu husblas og rør, indtil husblassen er smeltet. Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet.
- Pisk fløden til flødeskum. Den skal ikke være alt for stiv, da du også rører, når hindbærsaucen skal tilsættes. Når hindbærsaucen er kølet af til nogenlunde samme temperatur som flødeskummet hældes cirka en tredjedel af hindbærsaucen i flødeskummet under omrøring. Rør forsigtigt rundt uden at slå luften ud af flødeskummet. Tilsæt lidt efter lidt resten af hindbærsaucen. Pas på, at hindbærmoussen ikke skiller! Hvis den skiller, må du starte forfra. Når moussen er rørt helt sammen fordeles den på den afkølede brownie bund i et jævnt og glat lag. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer - optimalt natten over.
Chokolademousse:
- Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet - flødeskummen skal ikke være for stiv. Hak chokoladen groft og smelt 150 g af den over vandbad. Pisk imens æggeblommerne og sukkeret sammen til en luftig æggesnaps.
- Kom de sidste 40 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet.
- Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.
- Fordel chokolademoussen i et jævnt og glat lag oven på den nu stive hindbærmousse. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer før kagerne udstikkes.
Pynt:
- Smelt og temperér 150 g mørk chokolade til chokoladesommerfuglene. Hæld chokoladen i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Tegn på et lille stykke bagepapir oven på mønsteret. Kom bagepapiret med chokoladen i et glas, så sommerfuglens vinger bøjer når chokoladen stivner. Gentag processen til du har seks sommerfugle. Det er en god idé at lave et par ekstra, hvis vingerne knækker!
- Udstik nu forsigtigt den første kage. Skær omkring udstikkeren med en skarp kniv og løft kagestykket op, så du kan arbejde med det. Fjern det overskydende kage og skub nu forsigtigt kagen op af udstikkeren - sørg for, kun at trykke i bunden af kagen og ikke røre moussen!
- Brug en lille kniv eller spatel til at fjerne krummer eller smattet mousse fra kagen, så siderne er pæne. Gentag processen med de sidste 5 kager.
- Pynt kagen med sommerfugle og drys evt. med lidt bladguld. Godt Nytår!
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
104 kommentarer
Jeg forstår ikke helt at brownie formen skal være nærmest samme str til dobbelt portion ?
Hej Marianne
Jeg har svaret dig på Instagram 🙂
Hvor lang tid skal selve hindbær blandingenen så på køl, før at den skal blandes i flødeskummen. Og er det meningen der ikke skal husblas i chokolade moussen
Hej Freja
Hindbærblandingen skal være omkring stuetemperatur.
Og ja der skal kun æg i chokolademoussen 🙂
Er det rigtig at man ikke skal bruge æggehvider? Jeg syntes altid at man plejer at bruge den til chokolade mousse?
Mvh.
Ann-Sofie
Hej Ann-Sofie
I denne mousse skal der kun æggeblommer 🙂
Kan man bruge laktosefri fløde ? Evt ændringer i opskriften så ?
Mvh Hanne
Hej Hanne
Sagtens, du laver bare præcis samme forhold 🙂 god fornøjelse!
Hej,
Din opskrift lyder rigtig lækker, og jeg har planer om at lave den til nytår.
Linket til brownieopskriften virker dog ikke, så jeg bliver i tvivl om, hvilken opskrift jeg skal bruge på den.
Godt nytår 😃
Hej Sabina
Beklager, der var en fejl i linket! Det er rettet nu. Rigtig god fornøjelse 🙂
Jeg er også i gang med den😊 Men kan det virkelig passe man skal have dobbelt af browniedejen? Der står jo 10-12 personer.
Hej Sara
Det er fordi brownies skal bages i en større form til denne opskrift og da dejen er meget fast kræver det dobbeltportion 🙂 mængden af brownie per person er også større i denne opskrift end i brownie opskriften.
God fornøjelse!