Disse fantastiske brownies er et kæmpe hit hos både store og små. Brownien kan spises som den er, serveres med is og bær, eller indgå i en lang række forskellige desserter.
Jeg er vokset op i Japan hvor jeg gik på international skole, blandt andet med masser af amerikanske børn. Det har efterladt mig med STOR kærlighed til amerikanske kager og cupcakes.
Mange af mine helt store kageoplevelser som barn skete til “bake sales”, hvor hver elev (nok snarere elevens mor) bagte kage, som eleven skulle sælge i en bod på skolen for at indsamle penge til en tur, et teaterstykke, eller lign. Dette var et kageorgie uden lige når amerikanske soccer moms konkurrerede om, hvem der kunne bage de bedste og flotteste cupcakes og kager! Når jeg hørte, at der skulle være bake sale tænkte jeg straks YES! BROWNIES! Jeg er nemlig fuldstændig tosset med chokoladerige, svampede, klistrede, amerikanske brownies, og disse boder bød på de absolut mest fantastiske brownies man kan forestille sig.
Jeg har gjort de amerikanske soccer moms kunsten efter og deler her min allerbedste opskrift på svampede, lækre amerikanske brownies.
Hvordan er den perfekte brownie?
I min verden er en brownie firkantet, sprød på toppen, klæbrig i midten og raspet i bunden. Dette er lige præcis hvad denne opskrift byder på. Leder du efter en svampet gennembagt chokoladekage er denne opskrift ikke til dig, men så kan du f.eks. prøve min lækre chokoladekage med appelsin eller min “klassens time” chokoladekage.
Tips til at bage mine brownies
- Browniedejen kan både røres i hånden eller på røremaskine, for eksempel en Kitchen Aid (reklamelink).
- De tørre ingredienser skal sigtes ned i de våde for at undgå klumper.
- Brownien skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.
- Fortvivl ikke hvis browniedejen er svær at fordele i bageformen. Den skal bare klattes i, så fordeler den sig selv når den bages.
- Opskriften kan fordobles og tredobles men bør ikke firedobles. Rør i så fald hellere dejen ad flere omgange.
- Hvis opskriften skal fordobles eller tredobles skal størrelsen på formen ligeledes øges.
- Brownies er ikke velegnede som muffins.
Raspen gør en forskel
Man kan fristes til at springe trinnet med at drysse rasp i bageformen over, men lad være med det. Bunden på disse brownies afhænger af raspen og du vil ikke fortryde det.
Kan brownien fryses?
Ja, brownien er fryseegnet! For at fryse brownien skal du lade den køle helt af. Jeg anbefaler derefter, at du skærer den ud i stykker inden frysning. Kom browniestykkerne i fryseposer med bagepapir imellem. Så kan du let tage det antal browniestykker ud, du skal bruge, og bagepapiret forhindrer stykkerne i at fryse sammen.
Lad browniestykkerne tø op i en frysepose på køkkenbordet.
Hvad kan man bruge brownies til?
Nyd de fantastiske brownies som de er, eller med en klat vanille is til! Den er et kæmpe hit til klassens time kage, eftermiddagskaffen, fødselsdag og meget andet.
Brownien er også fantastisk som bund i kager og desserter. Se for eksempel disse opskrifter, hvor brownies indgår:
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan brownien fryses?
Jeps det kan den! Læs hvordan ovenfor i indlægget.Kan man tilsætte fyld til brownien?
Ja, du kan f.eks. tilsætte M&Ms, nødder, og lignende til dejen.Hvilken ovnindstilling skal brownien bages på?
Brownien skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.Hvordan ved man, at brownien har fået nok i ovnen?
Lav priktesten, hvor du stikker en strikkepind eller tandstik i midten af kagen. Brownien er færdig når der kun hænger lidt dej ved.Kan jeg fordoble opskriften?
Ja, portionen kan fordobles eller tredobles, men hvis du skal lave til flere anbefaler jeg at røre dejen ad flere omgange.Hvordan skal brownien opbevares?
Den skal opbevares tildækket med plastikfilm på køkkenbordet.
Her er nogle flere af mine mest populære kageopskrifter:
Verdens bedste brownies
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 æg
- 3 dl sukker
- 1½ dl hvedemel
- 4 spsk kakao
- 1½ tsk vaniljesukker
- 1 knivspids salt
- 100 g hasselnødder (valgfrit)
- Lidt rasp til formen
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og lad det køle af. Hak hasselnødderne groft, hvis disse skal i.100 g smør, 100 g hasselnødder
- Rør æg og sukker sammen i en skål eller på køkkenmaskinen. Rør mel, kakao, vaniljesukker og salt sammen i en anden skål.2 æg, 3 dl sukker, 1½ dl hvedemel, 4 spsk kakao, 1½ tsk vaniljesukker, 1 knivspids salt
- Si den tørre blanding ned i æg-sukkerblandingen. Hæld det smeltede smør i og rør godt rundt.
- Smør en bageform på cirka 18x26 cm og drys rasp i - tøm resterne ud. Fordel browniedejen i bageformen (dejen behøver ikke nå helt ud til siderne, den fordeler sig selv når den bliver bagt). Drys hakkede hasselnødder over (valgfrit).Lidt rasp til formen
- Bag brownien ved 175 grader (alm. ovn) i cirka 30 minutter - pas endelig på, at den ikke får for meget! Den er færdig når en strikkepind der stikkes i kagen, stadig har lidt dej klæbende til sig.
- Lad brownien køle helt af i formen, før der skæres af den.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1.024 kommentarer
Hvor mange personer er kagen til?
Hej Ingrid,
Portionen svarer til cirka 12 stykker brownie.
Kan man erstatte sukkeret med sødemiddel?? 🙂
Hej Christina,
Jeg må ærligt indrømme at jeg intet ved om sødemidler da jeg aldrig bruger det. Men jeg googlede lidt og har læst mig til, at det store problem er, at sukker jo giver meget konsistens til kagen og i dette tilfælde er der meget sukker i kagen. Jeg kan næsten ikke forestille mig at dejen kan hænge sammen hvis man derfor erstatter sukkeret med sødemiddel.
Hvis jeg sparer på sukker i kager bruger jeg frugt i stedet for sødemiddel. Det giver nemlig også kagen sødme. Men jeg tror ikke at denne brownies vil blive god uden sukker 🙂
Helt igennem lækker brownie! Har lige lavet den og sidder i skrivende stund og gumler på den! Hold nu op hvor smager den dejligt 🙂 Og enormt nem at lave!
TAK herfra 🙂
Hej Line,
Godt at høre at du er vild med brownien. Det er også en af mine yndlingskager! Et sikkert hit 😉
Kan man lave brownies dagen før de skal bruges?
Hej Helle,
Det kan du sagtens, endda flere dage før. Brownien bliver ved med at være god i mange dage.
Hej Trine.
Jeg har i dag forsøgt mig med en dobbelt position fordi min bageform er større end din. Men er de 175 grader varmluft?
Hej Katrine,
Nej endelig ikke varmluft – det er 175 grader i almindelig ovn.
hvordan kan du få den gode skorpe? min brownie var total flad og kedelig :((((
Hej Katrine,
Jeg har en enkelt gang prøvet at bage brownien i for kort tid. Det resulterede i en totalt flad og “punkteret” kage. Det er vigtigt, at en strikkepind har en lillebitte smule dej på spidsen når du stikker den i – så er den færdig. I min ovn er det præcis 30 minutter.
Bemærk også størrelsen på bageformen: 26×18 cm, det er en ret lille form. Hvis du laver den i en større form skal der laves dobbeltportion, ellers bliver den meget tynd og flad.
Den sprøde skorpe kommer også kun hvis du kommer rasp i bageformen – først smørres formen, derefter køres noget rasp rundt i.
Jeg håber du er frisk på at prøve brownien igen 🙂
eej, hvor er den god! og hvis ikke toler gluden skal man bara putte jyttemel i! 🙂
super god opskrift! 🙂
Tak for tippet. Jeg er glad for, at dine brownies blev gode 🙂
Jeg er enig, lækker opskrift! – jeg valgte at tilføje en smule kokosmel jeg havde til overs og et par stykker mørk chokolade. Bestemt en succes! 🙂
Det lyder også lækkert med kokos, god ide!
Så behøver jeg ikke lede mere….:-) De smager fuldstændig fantastisk. Især klassikeren med vanilleis og jordbær. Så bliver det bare ikke bedre.
Jeg er glad for, at endnu en brownie-fan er tilfreds 🙂
Ej hvor godt piger 🙂 Jeg manglede bare en god opskrift på brownies – jeg har i al for lang tid lavet mislykkede .. 😀
Der er desværre mange der tror, at brownies er det samme som chokoladekage. Men disse er rigtig lækre, snaskede brownies 😉