Jordbærtærte med vanilje

Denne smukke og festlige jordbærtærte er den ultimative sommerdessert og oplagt til at imponere dine gæster. Med mandelfyld, vaniljeganache og masser af friske jordbær er denne jordbærtærte smagen af sommer i Danmark i et stykke kage!
Festlig jordbærtærte opskrift

Jordbærtærte opskrift med masser af vanilje

Jordbærsæsonen er i gang og vi har heldigvis masser af lækre røde bær i haven! Hvis det lykkes mig at plukke inden ungerne får fingrene i dem skal jeg bage endnu en omgang af denne helt fantastiske jordbærtærte med vanilje, som jeg bagte da vi havde gæster sidste weekend.

Jordbærkager er evigt populære – flotte, saftige røde bær på en god bund med masser af hjemmelavet creme. Denne gang valgte jeg at lave en lidt anderledes version af jordbærkage og der blev spist rub og stub, så den var et stort hit!

Min jordbærtærte med vanilje består af en sprød tærtebund bagt med et cremet mandelfyld. Dette er mindre sødt end en mazarinbund og giver en vidunderlig konsistens, perfekt til dem, der kan synes, at en klassisk jordbærkage kan blive en tand for meget. Mandelfyldet er toppet af jordbærgelé i den flotteste røde farve. Efterfølgende er jordbærtærten pyntet med en sprøjtet ring af pisket vanilje ganache med ægte vanilje – et luftigt og let alternativ til klassisk kagecreme med den mest vidunderlige smag af vanilje. Og så er den proppet med jordbær på midten, som bidrager med al deres friske og søde smag.

Jeg elsker den perfekte balance, denne jordbærtærte giver. Den er ikke for sød, men smager vidunderligt af mandel og vanilje. Og så selvfølgelig jordbærrene, som tilfører både farve og en friskhed, der passer perfekt til de klassiske smage i tærten.

Hvad er pisket vaniljeganache?

En alsidig form for creme, med en luftig konsistens og mest vidunderlige smag af vanilje! Vaniljeganache laves med hvid chokolade, piskefløde og husblas – og selvfølgelig masser af ægte vanilje. Den skal sætte sig i køleskabet natten over før den piskes til en luftig creme, som kan holde sin form, når den sprøjtes.

Jordbærkage opskrift

Jordbærtærte til sommerens fester

Jeg er vild med jordbærtærtens festlige udtryk. Man kan selvfølgelig variere sprøjtearbejdet som man har lyst, men jeg har sprøjtet en nem ring af ganache rundt om kagens ydre og fyldt jordbær i midten. Og så har jeg drysset lidt frisk mynte på, fordi det ser yndigt ud.

For mig er denne jordbærtærte den perfekte kage til en sommerfest – hvad end det er rund fødselsdag der fejres i haven, et sommerbryllup eller en studenterfest. Den er så smuk, at den virkelig stjæler opmærksomheden på bordet, samtidig med at den smager helt fantastisk.

Jordbærtærte med vanilje - opskrift fra Bageglad

Bag jordbærtærten forud

Når man skal have gæster eller bare er lidt presset på tid er det praktisk, at kunne bage forud. Denne jordbærtærte består af fire elementer, hvoraf flere kan laves dagen før:

  • Tærtebund med mandelfyld: Kan bages 1 måned før og fryses færdigbagt, eller bages dagen før. Opbevares i en plastikpose.
  • Vaniljeganache: Skal laves dagen før og stilles på køl natten over. Kan først sprøjtes på tærten på dagen.
  • Jordbærgelé og jordbærsirup: Jordbærgeléen laves og fordeles på tærten på dagen, da den ellers kan få tærten til at blive blød. Der kan tages lidt jordbærsaft fra til at lave jordbærsirup til pynt.
  • Sprøjtet vaniljeganache og jordbær i stykker: Skal anrettes på dagen.

Det bedste er, at man kan være i god tid med det hele. Jeg bagte min tærte og lavede min vaniljeganache dagen før. På morgenen for servering lavede jeg jordbærgelé og lod det sætte sig i et par timer før jeg sprøjtede vaniljeganache og pyntede kan med jordbær. Så passede jordbærtærten sig selv i køleskabet i et par timer inden servering. NEMT!

Ingredienser til jordbærtærten

Her giver jeg lidt tips til nogle af de ingredienser, der skal bruges til jordbærtærten. Du finder den fulde ingrediensliste og opskrift længere nede på siden.

  • Jordbær: Jeg anbefaler altid at bruge danske jordbær fordi jeg synes, de smager bedst! De mellemstore har typisk kraftigst smag, så gå efter dem.
  • Mandelmel: Mandelfyldt indeholder mandelmel, som koster en mindre formue i supermarkedet. Jeg laver altid mit eget mandelmel i stedet, hvilket er virkelig nemt. Du skal bare bruge en foodprocessor eller kraftig blender. Smut mandlerne og lad dem tørre (evt. tør dem i ovnen på lav varme hvis du har travlt), eller lad skallen sidde på for en grovere og mørkere mandelmel. Blend dem så i foodprocessoren eller blenderen. Hold pauser undervejs og tjek at mandlerne ikke begynder at udskille olie – så ender du med mandelsmør i stedet for mandelmel.
  • Hvid chokolade: Man får hvad man betaler for hvad angår chokolade, især hvid chokolade. Vælg en chokolade af høj kvalitet. Jeg anbefaler Callebaut W2 til bagning.

Sådan laves jordbærtærten

Jordbærtærten består af flere elementer, men er i sig selv ikke svær at lave. Den kræver blot lidt tid, men det er det hele værd når du serverer den smukkeste jordbærtærtefor dine gæster!

1. Lav den piskede vanilje ganache

Ganachen skal stå på køl natten over og bør derfor laves som det første. Lav dobbeltportion af min opskrift efter anvisningen og stil den i køleskabet med plastikfilm presset helt ned på overfladen. Næste dag er den klar til at blive pisket luftig og fyldt i en sprøjtepose.

2. Bag tærtebunden med mandelfyld

Ælt mørdejen og forbag den i en perforeret tærteform for at få den flotteste afbagning. Alternativt kan du bruge en almindelig tærteform (husk at lægge tærtekugler eller bønner på dejen så den ikke hæver op), men bemærk at dejen vil trække sig lidt sammen, så din finish bliver ikke lige så skarp.

Fordel mandelfyldet på tærten. Du får nemmest et ensartet lag ved at sprøjte den og så lige smøre den let ud inden bagning. Bag tærten til den er gylden.

Tærtebund til jordbærkageMandelfyld på jordbærkage

3. Lav jordbærgeléen

Lav den nemme jordbærgelé og hæld den på den afkølede kage. Den fordeler sig selv til et perfekt, ensartet lag. Stil den på køl til geléen har sat sig.

JordbærgeléJordbærtærte med jordbærgelé

4. Pynt jordbærtærten

Skyl jordbærrene og skær dem i stykker. Sprøjt vaniljeganache på din jordbærkage og top den med så mange jordbær, der er plads til. Pynt evt. med lidt jordbærsirup og mynteblade.

Creme på jordbærtærteJordbær på jordbærtærteJordbærsirupMynte på jordbærtærte

Variationer på jordbærtærten

Selvom denne opskrift på jordbærtærte er fantastisk, kan du nemt tilpasse den som du ønsker. Her er nogle variationer, du kan overveje:

  • Erstat jordbær med hindbær, blåbær eller brombær. Eller måske et mix!
  • Erstat jordbærgelé med et tyndt lag smeltet mørk chokolade, for et mere klassisk jordbærkage udtryk- og smag.
  • Lav små tærter: Hvis du vil servere en portionstærte til hver gæst, kan du bruge små tærteforme i stedet for én stor. På den måde kan hver person få deres egen lille jordbærtærte.

Festlig jordbærtærte opskrift

Festlig jordbærtærte opskrift

Opskrift

Jordbærtærte med vanilje

Denne vidunderlige jordbærtærte har et cremet mandelfyld, sød jordbærgelé, luftig vaniljeganache og masser af friske jordbær. Den ultimative sommerdessert, der vil imponere dine gæster.
Tid i alt: 1 day
Niveau: Middel
Mængde: 12 personer
Udskriv Pin

Ingredienser

Pisket vanilje ganache:

Mørdej:

  • 80 g flormelis
  • 100 g koldt smør
  • 230-250 g mel
  • 1 æg
  • 1 knivspids salt

Mandelfyld:

  • 110 g blødt smør
  • 110 g sukker
  • 110 g mandelmel*
  • 75 g æg
  • 1 ½ spsk mel

Jordbærgelé:

  • 2 blad husblas
  • 250 g jordbær (frosne)
  • 120 g sukker

Pynt:

  • 250 g jordbær
  • Mynte
  • Evt. jordbærsaft fra jordbærgeléen

Sådan gør du

Pisket vaniljeganache:

  • Dagen før jordbærtærten skal serveres, lav pisket vaniljeganache efter anvisning i opskriften og stil den på køl natten over.

Mørdej:

  • Kom flormelis og koldt smør i små stykker i en skål. Tilsæt mel, æg og salt og ælt, til du får en glat mørdej. Form dejen til en kugle og rul den ud imellem to stykker bagepapir til en cirkel på cirka 3 mm tykkelse. Cirklen skal være større end tærteformens diameter.
  • Hvis perforeret tærtering- og bageplade:
    Fjern bagepapiret og læg dejen på en perforeret bageplade med perforeret silikonemåtte (eller bagepapir hvor du prikker huller i). Udstik tærtebunden med en tærtering på cirka Ø2 cm. Fjern overskydende dej.
    Rul den overskydende dej ud imellem to stykker bagepapir til en aflang strimmel. NB: Hvis dejen er blevet varm og blød, så kom den i fryseren i 15 minutter. Skær en lang strimmel og beklæd kanten på indersiden af tærteringen. Skær overskydende dej af ringens top med en skarp kniv.
    Hvis almindelig tærteform med bund:
    Smør en tærteform på cirka Ø24 cm og beklæd den med tærtedejen. Skær overskydende dej af formens top med en skarp kniv. Læg et stykke bagepapir på midten af tærten og kom ris, ukogte bønner eller keramikkugler til blindbagning ovenpå.
    Forbag tærten ved 180 grader (alm. ovn) i 10 minutter.

Mandelfyld:

  • Pisk imens smør, sukker og mandelmel sammen med elpisker, til det er luftigt. Tilsæt æg og mel og pisk til du har et ensartet fyld. Fyld det i en sprøjtepose.
  • Klip hul i sprøjteposen og sprøjt mandelmassen i et ensartet lag på den varme forbagte tærtebund. Glat det ud med en paletkniv. Bag tærten i yderligere 13-15 minutter til tærtens kanter er let gyldne. Lad tærten køle af på en bagerist.

Jordbærgelé:

  • Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter.
  • Kog jordbær og sukker i en gryde i et par minutter, til jordbærrene er helt bløde. Stavblend i et stavblenderglas, vask gryden, og sigt jordbærsaften ned i gryden igen. Tag evt. et par spiseskefulde saft fra og gem, til når du skal pynte tærten.
  • Vrid vandet fra husblassen og tilsæt den til jordbærsaften. Rør til det er opløst. Sæt tærten på det fad, den skal serveres på, og hæld jordbærgeléen på så det fordeler sig ud til kanten. Stil tærten i køleskabet i minimum 1 time.

Pynt:

  • Pisk den piskede vaniljeganache luftig med elpisker efter anvisning i opskriften. Fyld den i en stor sprøjtepose med tylle og sprøjt en kant af vaniljeganache langs tærtens ydre kant.
  • Skyl jordbær og skær dem i små stykker. Fordel dem på midten af tærten. Pynt evt. med lidt jordbærsaft på vaniljeganachen og små mynteblade.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke