Min mand er vokset op i Florida og han elsker amerikanske pies. Derfor bager jeg pie til ham hvert år på hans fødselsdag – og flere i løbet af året når han får trang til ægte amerikansk pie. En af favoritterne herhjemme er den klassiske amerikanske apple pie, og jeg har bagt den utallige gange i forskellige variationer.
Den perfekte pie dej
En af de helt særlige ting ved amerikanske pies er dejen. Den lægger sig i flager, der falder lidt fra hinanden når man tager en bid. Det er bare sindssygt lækkert.
Den karakteristiske dej opnås ved at bruge store mængder koldt smør og iskoldt vand. Kulden skaber de lækre flager i dejen, så det er vigtigt at dejen hele tiden er kold, inden den kommer ind i ovnen. Derfor skal dejen køle af i nogle timer inden den rulles ud og også under og efter dejen samles og pyntes, hvis det tager lang tid. Kold tærtedej = perfekt færdigbagt amerikansk pie.
Dejen skal derfor også holdes kold imens den rulles ud. Kom lidt mel på bordet og rul tærtedejen ud fra midten og ud. Den er lidt hård at rulle ud, en det er vigtigt at den bliver ved med at være kold. Stil den i køleskabet undervejs hvis du oplever, at den begynder at blive blød.
Æblefyld til amerikansk pie
Fyldet til en klassisk amerikansk pie består naturligvis af æbler. Jeg tilsætter kanel, muskatnød og sukker til æblerne for at tilføre sødme og mere smag.
Hvilke æbler er bedst til tærte?
Fordi en så stor del af tærten udgøres af æbler, er det afgørende for smagen, hvilke æbler du bruger. Der er mange meninger om, hvilke æbler er bedst til tærter og pies, og folk skal have ret til at have forskellig smag. Mine personlige favoritæbler til bagning er:
- Granny Smith
- Golden Delicious
- Fuji
Hvordan skal æblerne skæres ud?
Alle æblerne skal skylles, skrælles og skæres ud. Hvordan de skæres ud afhænger af, hvilken konsistens du ønsker, at fyldet skal have. Det afgør både hvordan konsistensen er, når man spiser et stykke tærte, samt hvordan fyldet ser ud igennem tærtedejen.
- Faste hele stykker æble: Skær æblerne ud i tynde både og undgå at røre for meget i dem når de koges.
- Grov æblemos med æblestykker: Skær æblerne ud i tynde både og derefter i stykker. Rør lidt i dem når de koges, for at bryde dem lidt op.
- Glat æblemos: Skær æblerne ud i tynde både og derefter i stykker. Rør meget i dem når de koges, så de moses helt.
Vores foretrukne fyld er grov æblemos med æblestykker, som er det fyld der ses på billederne.
Flette og pynte amerikanske pies
Det karakteristiske ved amerikanske pies, i modsætning til europæiske tærter er, at de har to lag tærtedej: ét lag i bunden og ét lag oven på fyldet. Det øverste lag tærtedej kan dekoreres på forskellige måder, for eksempel flettet eller udstukket i forskellige former.
Amerikansk pie dej er meget velegnet til at dekorere med, fordi det holder formen rigtig godt – så længe det er meget koldt når det kommer i ovnen. Derfor tilsætter man isvand til dejen og derfor skal dejen på køl indimellem hvis man bruger lang tid på at dekorere tærten.
Der kan gå helt sport i, at finde på det fineste tærtedesign. Prøv bare at søge på Google eller Pinterest efter “pie crust designs” for at se nogle virkelig flotte tærter. Man kan for eksempel bruge småkage udstikkere til at pynte sin tærte, ligesom jeg har gjort med stjernerne på min tærte.
Sådan bager man apple pie
Når tærten er helt færdig skal den pensles meget grundigt med pisket æg overalt på synlig tærtedej. Ellers risikerer man, at tærtedejen falder fra hinanden, og har man ikke fået penslet over det hele vil der være farveforskel.
Bagetiden på din pie afhænger af din ovn samt hvor dyb din tærte er. Men bagetiden for de fleste vil ligge på 45-55 min ved 200 grader (alm. ovn). Husk at fyldet er allerede tilberedt, så det er blot et spørgsmål om at få sikret den rigtige afbagning på tærtedejen, så bunden er gennembagt og toppen er flot gylden.
Mistænker du at bunden ikke har fået nok men toppen allerede har fået meget kulør kan du altid lægge et stykke sølvpapir på toppen, så den ikke får for meget.
Når din pie er færdigbagt skal den køle af i tærteformen på en bagerist, så bunden af tærten ikke bliver svampet og fugtig af varmen. Fyldet vil være rygende varmt, så lad den køle af inden den serveres.
Amerikansk apple pie
Ingredienser
Pie dej (bund og låg):
- 500 g mel
- 1 spsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 350 g koldt smør (evt. usaltet)
- 2 dl isvand* (cirka)
Æblefyld:
- 1 kg æbler
- Lidt smør til gryden
- 150 g sukker
- 1 spsk kanel
- 1/4 - 1/2 tsk muskatnød
- 1 dl æblejuice (kan erstattes med vand)
Bagning:
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde
Pie dej:
- Rør mel, sukker og salt sammen i en skål. Skær det kolde smør ud i små stykker og fordel det godt i melblandingen med en gaffel eller en dejblander, så det bliver en krummelignende blanding. Lad være med at ælte med hænderne, da det tilfører varme til dejen.
- Tilsæt isvand lidt af gangen under omrøring med en spiseske, indtil dejen samler sig. Dejen skal være let klistret.
- Ælt dejen kort sammen med hænderne på en melet bordplade, så den samler sig til en kugle. Del kuglen i to og pak hver kugle ind i plastikfilm. Sæt dejen i køleskabet i minimum 2 timer (vigtigt).
Æblefyld:
- Skyl og skræl alle æblerne. Skær dem i både og evt. i mindre stykker afhængigt af hvilken konsistens du ønsker.
- Smelt lidt smør i en gryde og tilsæt æblestykkerne sammen med sukker, kanel, muskatnød og æblejuice.
- Lad æblerne simre ved lav varme med låg på i 10-20 minutter. Rør i det undervejs så det ikke brænder på. Rør kun lidt hvis du vil have faste æblestykker- eller både, rør meget hvis du ønsker æblemos. Simretiden af hænger af, hvilken konsistens du ønsker på fyldet.
Samle tærten:
- Rul den ene dej ud på en melet bordplade, så den er stor nok til at dække bunden af en tærteform på Ø24 cm. Smør tærteformen let og løft tærtedejen op på. Pres tærtedejen ned så den former sig langs tærteformen.
- Fordel æble fyldet i tærteformen. Der bør være cirka 1 cms luft fra fyldet til toppen af tærtens kanter, så fyldet ikke bobler over når tærten bages.
- Rul den anden dej ud på en melet bordplade og udstik eller skær den ud som ønsket, og dæk tærten med et låg af dej.
- Stil eventuelt tærten på køl inden bagning hvis dejen er blevet opvarmet under samlingsprocessen.
- Pensl tærten grundigt med pisket æg, alle steder hvor der er synlig dej.
- Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i 20 min. Skru temperaturen ned på 180 grader og bag i yderligere 25-35 minutter.
- Lad tærten køle af på en bagerist.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
5 kommentarer
Kan jeg lave pie dejen nogle dage i forvejen ?
Vh Kristine
Hej Kristine
Ja det kan du sagtens! Opbevar den pakket ind i plastikfilm i køleskabet i op til 6 dage 🙂
KH Trine
Den bedste tærte dej jeg nogensinde har bagt ❤️
Kan man lave dejen på en foodprocessor, har dårlige hænder
Klassisk amerikansk æblerne
Tak
Hej Annie
Ja det kan du 🙂 Dog skal dejen lige samles med hænderne til sidst.
KH Trine