Jordbær er den helt oplagte smag af sommer i Danmark, og med god grund. Danske jordbær er fuldstændig fantastiske og vi skal nyde dem så meget vi kan imens de er der! Vi har haven fuld af jordbær og hvis jeg er hurtig når jeg at få fingrene i nogle inden Martin og Maya når at spise dem allesammen direkte fra planterne! Denne gang brugte jeg en stor skål jordbær til at lave denne superlækre jordbærmousse kage, og pynte den smukt med jordbær og jordbærblomster.
Om jordbærmousse kagen
Denne jordbærmoussekage består af en nem kagebund med jordbærtop, samt et lag luftig og let jordbærmousse udenpå. Resultatet bliver en enkelt, smukt og utrolig let kage, som man nemt kan spise flere stykker af med dens friske smag og luftige konsistens.
Kagen blev taget så godt imod af hele familien herhjemme, og min svigermor sagde, at det var som at spise en sky. Det tænker jeg var et kompliment på konsistensen! 😉
Ingredienser og alternativer
For at lave denne vidunderlige kage skal du bruge følgende ingredienser:
- Jordbær: Nok kagens vigtigste ingrediens! Please prøv at få fat i friske økologiske danske jordbær, enten fra din egen have eller i indkøb. Smagen kan ikke sammenlignes! Jordbærrene i kagen eller dem, der bruges til pynt, kan ikke erstattes af frosne jordbær. Resultatet vil simpelthen blive for smattet. Men jordbærrene i jordbærmoussen kan eventuelt godt erstattes af frosne, hvis det er nødvendigt.
- Husblas: Jordbærmoussen skal bruge husblas for at sætte sig. Du kan bruge husblas i blade eller du kan bruge gelatinepulver.
- Piskefløde: Bruges til flødeskum, som er en del af jordbærmoussen. Har du brug for at lave en laktosefri eller mælkefri kage kan piskefløden erstattes med laktosefri piskefløde eller Alpro Piskbar (vegansk alternativ).
- Æg: Der skal et æg i kagebunden, som binder ingredienserne sammen og hjælper kagen med at hæve. Ægget i denne kagebund kan ikke erstattes af andet.
- Mel: Hvedemel giver kagebunden den ønskede luftige konsistens og i denne kagebund kan det ikke erstattes af et glutenfrit alternativ.
- Sukker: Sukkeret er afgørende for kagebundens konsistens og kan ikke erstattes af sødemiddel. Det kan dog godt erstattes af rørsukker, hvis man ikke har hvidt sukker.
- Smør: Smørret er afgørende for både konsistens og smag på kagebunden. Det kan eventuelt erstattes af vegansk smør (f.eks. Naturli’) for et laktosefrit eller mælkefrit alternativ.
- Mælk: Kagebunden indeholder mælk, som bidrager til den luftige konsistens. Det kan erstattes af laktosefri mælk, soyadrik, havredrik eller mandeldrik for et laktosefrit eller mælkefrit alternativ.
- Bagepulver: Bagepulver er afgørende for, at kagebunden hæver ordentligt. Det skal røres godt ud i melet så det fordeles helt, ellers vil din kagebund hæve ujævnt.
- Vaniljesukker: Giver kagebunden den lækreste smag af vanilje. Det kan erstattes af en vaniljestang hvis det ønskes.
Valg af forme
Kagen har et yderlag af jordbærmousse og en bund inde i midten. Det giver et virkelig smukt snit, når kagen skæres. For at opnå det yderste lag af jordbærmousse skal selve kagebunden bages i en mindre form, end kagen samles i. Opskriften er lavet til to springforme på hhv. Ø18 cm (til kagebunden) og Ø22 cm (til at samle kagen i).
Du kan også vælge at bruge en silikoneform på Ø22 cm til at samle kagen i. Man kan få mange smukke silikoneforme, f.eks. med afrundede hjørner, som giver kagen et helt andet look.
Pynt kagen
Du kan naturligvis helt selv vælge hvordan du vil pynte kagen. Jeg har pyntet min jordbærmousse kage med halve jordbær, jordbærblomster fra haven og lidt hakket hvid chokolade.
Her er nogle flere forslag til hvordan du kan pynte din jordbærmousse kage:
- Chokoladesnirkler i mørk eller hvid chokolade
- Jordbærskiver lagt i et smukt mønster
- Masser af blandede spiselige blomster på midten af kagen
Flere gode kageopskrifter:
- Chokolade talkage
- Luksus brownies
- Chokoladekage med luksus chokoladeglasur
- Rocky Road brownies
- Oreo brownies

Jordbærmousse kage
Ingredienser
Vaniljebund med jordbær:
- 1 æg (stuetemperatur)
- 100 g sukker
- 30 g smør
- 1/2 dl mælk
- 60 g mel
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 100 g friske jordbær
Jordbærmousse:
- 2 blade husblas
- 350 g jordbær
- 4 spsk sukker
- 3 dl piskefløde
Fremgangsmåde
Vaniljebund med jordbær:
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
- Kom ægget i en mellemstor skål og pisk det med elpisker. Tilsæt sukker imens der fortsat piskes i 5 minutter, indtil æggesnapsen hæver sig og bliver tyk (vigtigt).1 æg, 100 g sukker
- Opvarm imens smør og mælk i en lille gryde til smørret smelter (det må ikke koge). Stil til side og lad det køle lidt af.30 g smør, 1/2 dl mælk
- Rør mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en anden skål. Tilsæt melblandingen til æggeblandingen og rør rundt med en dejskraber. Tilsæt smørblandingen og rør det sammen til en meget flydende dej.60 g mel, 1/2 tsk bagepulver, 1/2 tsk vaniljesukker
- Skyl jordbærrene og skær dem i små stykker. Fordel dem i en rund springform på Ø18 cm med bagepapir i bunden. Formen skal ikke smøres (vigtigt).100 g friske jordbær
- Hæld dejen i formen oven på jordbærrene. Sæt evt. våde bagestrips omkring formen, så den bager helt fladt. Alternativt kan man skære toppen af kagen flad efter bagning.
- Bag kagen i 25-30 minutter. Den er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved når der stikkes i midten af kagen. Lad kagen køle helt af på en bagerist.
- Vend bunden i vejret på kagen, så jordbærrene vender opad, og stil kagen i midten af en springform på Ø22 cm med bagepapir i bunden. Dæk formen med plastikfilm og stil den i fryseren i minimum 2 timer.
Jordbærmousse:
- Kom husblas i en skål med koldt vand og lad det trække i 10 minutter.2 blade husblas
- Skyl imens jordbærrene og skær dem i kvarte. Kom jordbær og sukker i en gryde og kog det op. Lad det simre i 5 minutter.350 g jordbær, 4 spsk sukker
- Stavblend jordbærrene og sigt saften ned i en skål.
- Vrid vandet fra husblassen og kom det i jordbærsaften. Rør rundt til det opløses.
- Stil jordbærsaften i køleskabet og lad det køle af til stuetemperatur.
- Pisk piskefløden til en let pisket flødeskum*. Vend jordbærsaften lidt ad gangen i flødeskummet med en dejskraber til du har en ensartet mousse.3 dl piskefløde
- Tag springformen ud af fryseren og beklæd indersiden med kageplast. Hæld jordbærmoussen i formen så den dækker kagen.
- Frys kagen i minimum 4 timer, gerne natten over.
- Ved optøning, løsne springformen og fjern plastikfilmen fra den frosne kage. Stil den på det fad, den skal serveres på.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
7 kommentarer
Kan jeg bruge denne opskrift på jordbær mousse til at pynte en kage med swirl roser, eller skal der lidt mere husblas i?
Mvh. Bente
Hvad er våde bagestrips?
Hej Connie
Bagestrips er stor strimler, som sættes uden om bageformen så kagen ikke hæver op på midten. Hvis du googler “Wilton bagestrips” kommer de frem ☺️ men du kan også bage uden.
Hej bageglad
Kan jeg bruge denne jordbær mousse til at pynte kagen med?
Mvh. Bente
Kære Bente
Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål. Hvis du mener om du kan sprøjte pynt med denne jordbær mousse, så er svaret nej, eftersom den er flydende indtil den sætter sig ☺️
KH Trine
Kære Trine
Okay, har du en anden opskrift jeg kan bruge som ikke er flydende?
Kh. Bente
Hej Bente
Ikke med jordbær smag – jeg vil næsten anbefale dig at lave en smørcreme, det er bedst. Eller evt en cream cheese frosting. Jeg har dog ikke en opskrift med jordbær smag ☺️
KH Trine