Tærter og amerikanske pies er æstetiske, vidunderlige kager, som passer til enhver lejlighed. Fra en enkel crumble til en smuk fransk tærte eller en lækker lun pie – mulighederne er mange.
Hvem elsker ikke en sprød, smørfyldt bund med et lækkert fyld. En krydret apple pie, en syrlig fransk citrontærte eller måske en chokoladetærte med saltkaramel? Her er opskrifter på tærter og pies til alle anledninger!
Tærter og pies er vidunderlige desserter! De sprøde, smørfyldte bunde giver den perfekte balance til de forskellige fyld, der fyldes i. Det bedste ved tærter og pies er, at de kan tilpasses til næsten enhver smag. Nogle kan slet ikke få nok af chokolade, og vil elske mine små chokoladetærter med marengs, andre er til det syrlige og friske, og vil elske min citron- og blåbærtærte.
Der findes forskellige typer af tærtebunde. Til klassiske (franske) tærter bruger man typisk en mørdej på smør, som er glat og smidig. Men man kan også lave en grovere fuldkornstærtedej eller en no-bake tærtebund. Til pies elsker jeg at lave rigtig amerikansk tærtedej, hvor hemmeligheden er isvand, der får tærtedejen til at flage på den mest magiske måde, når man tager en bid.
Uanset hvilken type tærtebund du laver, kræver den køletid. En tærtebund indeholder ofte smør eller andet fedtstof, som skal sætte sig på køl. For at få den bedste tærtedej er det vigtigt at arbejde hurtigt og holde ingredienserne kolde, så dejen ikke bliver sej. Derfor vil der altid være lidt ventetid imens dejen køler når man bager tærter. Men det er ventetiden værd, når man tager sin smukke friskbagte tærte ud af ovnen!
Tærtedej kan forbages, så den bliver sprød. Hvis du vil opnå en ekstra sprød bund, kan du pensle den med et tyndt lag æggehvide før bagning, hvilket hjælper med at forsegle dejen og holde den lækker og sprød, selv med fyldet på.
De fleste tærter og pies er fryseegnede i op til 3 måneder. Mange tærter kan fryses ubagte eller bagte, så du altid har tærter klar i fryseren.
Det vigtigste er at pakke tærten godt ind i flere lag plastikfilm og efterfølgende gerne i en frysepose, så du beskytter den mod frostskader. Når du er klar til at bage den, kan du enten bage den direkte fra fryseren eller lade den tø lidt op før bagning, afhængigt af hvilken type tærte det er.