Nogle af de smage, som passer allerbedst til en varm sommerdag, må være hindbær og vanilje. For mig er det prikken over i’et på den danske sensommer, når jeg kan høste friske hindbær i haven. Denne hindbærtærte er den perfekte sommerdessert, både i udseende og smag.
Om min hindbærtærte
Denne hindbærtærte er både smuk og lækker. Hvis du er til syrlighed og sødme er det en tærte for dig. En tynd sprød tærtebund komplimenteres af en blød mandelmasse og syrlig hindbærgelé, toppet med en let og luftig pisket vaniljeganache. Klassiske sommersmage i smukke klæder!
Hindbærtærten består af en klassisk tærtebund, som forbages i en perforeret tærteform, så den holder sin skarpe form. Der sprøjtes en mandelmasse på bunden og den bages igen. Hindbærgeléen lægger sig i et smukt blankt lag ovenpå og toppes med en pisket vaniljeganache. Jeg har sprøjtet vaniljeganachen på midten af tærten og indrammet det med friske hindbær for en smuk finish.
Sådan laves hindbærtærten
Hindbærtærten tager noget tid at lave, fordi den består af flere elementer. Der er dog flere af elementerne, der kan laves forud: selve tærtedejen, den samlede og bagte tærte, mandelfyldet og endda også hindbærgeléen. Faktisk kan hele tærten færdigbages og toppes med gelé og efterfølgende fryses i op til 2 måneder, hvis man vil være i rigtig god tid! Så er det eneste man skal på dagen for servering at pynte den med vaniljeganache og hindbær.
Første trin i hindbærtærten er at lave tærtebunden og forbage den. Jeg bruger en perforeret (hullet) tærteform som sikrer, at min tærte holder form og skarpe kanter under bagning. Du kan også bruge en almindelig tærteform – så er det en god idé at blindbage den, så dejen holdes nede af f.eks. bønner eller ris, så bunden ikke hæver.
Efterfølgende fordeles mandelmassen på tærtebunden og bages. Den skal køle helt af inden hindbærgeléen laves og hældes ovenpå. Herefter skal tærten sætte sig i mindst 30 minutter, inden tærten kan pyntes med vaniljeganache og friske hindbær.
Vaniljeganache og hindbærpynt
Jeg har pyntet min tærte med vaniljeganache, friske hindbær og lidt hindbærsaft.
Jeg elsker vaniljeganache fordi den kan piskes til den mest vidunderlige lette og luftige creme, som let kan sprøjtes og holde sin facon. Og så med den lækreste smag af ægte vanilje! Se bare alle de sorte vaniljekorn, mums!
Det kræver lidt øvelse at mestre vaniljeganache og ikke mindst lidt tid. Den skal nemlig sætte sig natten over, så den skal laves dagen før tærten skal pyntes. Men det er indsatsen og tiden værd for at få den perfekte vaniljesmag til din tærte.
Jeg har pyntet midten af tærten med vaniljeganache men efterladt plads til en ring af friske hindbær. Du kan gøre det samme som jeg eller du kan sprøjte ganache på hele tærten, det er op til dig!
Flere gode opskrifter med hindbær:
Hindbærtærte
Ingredienser
Pisket vaniljeganache:
- 1 portion af min pisket vaniljeganache opskrift *
Tærtebund:
- 80 g flormelis
- 100 g koldt smør
- 1 knivspids salt
- 230-250 g mel
- 1 æg
Mandelfyld:
- 75 g blødt smør
- 75 g sukker
- 75 g mandelmel (groft eller fint)
- 1 æg
- 1 spsk mel
Hindbærgelé:
- 2 blad husblas
- 250 g hindbær (frosne)
- 120 g sukker
Pynt:
- 150-175 g hindbær (friske)
Fremgangsmåde
Plan:
- Dagen før servering skal pisket vaniljeganache laves og stilles i køleskabet natten over.
- Man kan også bage tærtebund og bage mandelfyld dagen før servering.
- Pisket vaniljeganache: Lav en portion pisket vaniljeganache efter anvisning i min opskrift.
Tærtebund:
- Kom flormelis og koldt smør skåret i små stykker i en skål. Tilsæt salt, mel og æg. Ælt dejen sammen med fingrene til du får en glat mørdej. Form mørdejen til en kugle og rul den ud imellem to stykker bagepapir til en cirkel med cirka 3 mm tykkelse. Cirklen skal være større end tærteringens diameter – jeg har brugt en tærtering med diameter 24,5 cm. Læg bagepapir med dejen imellem fladt i køleskabet i 30 minutter eller i fryseren i 15 minutter.80 g flormelis, 100 g koldt smør, 1 knivspids salt, 230-250 g mel, 1 æg
Mandelfyld:
- Pisk imens blødt smør, sukker og mandelmel med elpisker, til det er luftigt. Tilsæt æg og mel og pisk det med til du har en ensartet mandelmasse. Fyld mandelmassen i en sprøjtepose og kom den i køleskabet i minimum 1 time.75 g blødt smør, 75 g sukker, 75 g mandelmel, 1 æg, 1 spsk mel
Bagning:
- Tag dejen ud og fjern det øverste stykke bagepapir. Flip dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir eller en perforeret bageplade med en perforeret silikonemåtte. Fjern så det sidste stykke bagepapir.
- Udstik tærtebunden med din tærtering. Rul den overskydende dej ud til en aflang firkant imellem to stykker bagepapir. Skær 1-2 lange strimler dej, som er bredere end tærteringens kanthøjde. Placer dem langs indersiden af tærteringen, så der dannes kanter på tærten. Skær langs toppen af tærteringen så overskydende dej skæres af og du får en perfekt kant på tærten.
- Forbag tærtebunden ved 180 grader (alm. ovn) i 10 minutter**.
- Klip et hul i sprøjteposen og sprøjt mandelmassen i et ensartet lag på tærtebunden. Glat det ud med en paletkniv. Bag tærten i yderligere 8-10 minutter og lad tærten køle helt af.
Hindbærgelé:
- Læg husblas i koldt vand i 10 minutter.2 blad husblas
- Kog hindbær og sukker i en lille gryde i 2 minutter. Fjern gryden fra varmen og stavblend i et stavblenderglas. Vask gryden af. Sigt hindbærsaucen ned i gryden. Tag evt. et par skefulde hindbærsauce fra og gem, hvis du ønsker at pynte tærten med lidt hindbærsauce som på billedet. Vrid vandet fra husblassen og tilsæt det. Rør rundt til husblassen smelter.250 g hindbær, 120 g sukker
- Hæld hindbærgeléen på den afkølede tærte i et ensartet lag og stil tærten i køleskabet i minimum 30 minutter, til geléen har sat sig.
- Pisket vaniljeganache og pynt:
- Pisk vaniljeganachen og fyld den i en sprøjtepose med rund tylle. Sprøjt vaniljeganache på midten eller hele tærten, som ønsket. Pynt tærten med friske hindbær og lidt hindbærsauce.150-175 g hindbær
Noter
Tærtedejen kan fryses i ubagt eller bagt form med eller uden mandelfyld.
Tærten kan også fryses med hindbærgelé på. Tø den op i køleskabet.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar