Alle bageglade bør have en god pandekage opskrift i deres repetoire. Pandekager er nemlig en af de mest populære og kendte desserter, fordi de er rigtig nemme at lave og fordi de bare smager hammergodt. Vidste du, at der endda findes en Pandekage-dag? Det er tirsdagen efter Fastelavn.
Der er et hav af muligheder inden for fyld til pandekager, men jeg bruger altid den samme pandekageopskrift til selve pandekagerne, som du får her.
Perfekte, tynde, sprøde pandekager
I min verden skal klassiske pandekager være ultratynde og let sprøde. Jeg kan godt lide, at de får lidt farve, men stadig er bløde nok til at kunne rulles og foldes. Mine bedste tricks til at opnå det er følgende.
-
- Steg pandekagerne i rigtig smør
Pandekagerne bør steges i rigtig smør. Altså ikke smørblandinger der er tilsat olie. Og især ikke i ren olie, for det giver en meget fedtet pandekage! Der bør desuden kommes en lille klat smør på inden hver pandekage bages og ikke bare en stor klat smør i starten. Hold igen med smørret, for det kan hurtigt blive for fedt. - Brug en pandekagepande
Brug en pande beregnet til formålet. Pandekagepander er tynde med en belægning som hjælper til, at pandekagerne slipper let. De gør det let at opnå ensartet varme på hele pandekagens overflade. - Hæld dejen på lidt ad gangen
Hold panden i hånden når du hælder dej på med den anden hånd, og vip panden imens så dejen straks fordeler sig. Pandekagen sætter sig lynhurtigt på en rygende varm pandekagepande, så vip den imens du hælder dej på – ikke bagefter. Sørg for at der kommer dej hele vejen rundt. Du kan altid komme lidt mere dej på hvis der er opstået huller. - Overvej at erstatte komælken
Et trick til rigtig lækre, sprøde pandekager er at erstatte komælken med soyadrik. Soyadrik indeholder lidt mere fedt og lidt mindre sukker end komælk, og det giver en fantastisk overflade og perfekt afbagning på pandekagerne.
- Steg pandekagerne i rigtig smør
Dessert- eller madpandekager?
Jeg bruger i udgangspunktet samme pandekageopskrift til dessertpandekager og madpandekager. Den eneste modificering jeg laver, når jeg bager madpandekager er, at jeg udelader sukker og kardemomme fra opskriften. Man kan evt. øge mængden af salt en lille smule, men det er ikke strengt nødvendigt.
Pandekagefyld
Man kan nærmest spise hvad som helst på pandekager, men mit yndlings pandekagefyld til dessertpandekager er:
- Vaniljeis og jordbærsyltetøj
- Vaniljecreme
- Nutella og banan
- Vaniljeis, chokoladestykker og hindbærsauce
- Friske blåbær og flormelis
- Citroncreme

Pandekager
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 3/4 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1/2 liter mælk**
- 4 æg
- 100 g smør
Fremgangsmåde
- Rør mel, bagepulver, salt, sukker og kardemomme sammen i en skål med et piskeris. Tilsæt mælk og æg og pisk dejen sammen med piskeris eller en elpisker. Sørg for, at alle klumper røres ud.
- Smelt smørret i en lille gryde eller i mikroovnen og rør det i dejen, lige inden pandekagerne skal steges.
- Steg pandekagerne i smør på en pandekagepande ved middelhøj varme. Vend pandekagen undervejs, så den steges på begge sider.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
3 kommentarer
Uhmm pandekager med is😋
Det er en gammel opskrift, men jeg tillader mig at kommentere alligevel. Har haft lyst til pandekager de sidste par dage, og har nu fundet nok inspiration til at bevæge mig ud i det. tak for at dele din opskrift med os!
Nogle gange er de gamle opskrifter de bedste 😉 God pandekagespisning!