Man tror det er løgn. Men i dag fylder min elskede Bageglad blog 10 år! Jeg kan jo slet ikke begribe, at det er 10 år siden jeg oprettede den her blog for at have et sted hvor jeg nemt kunne dele opskrifter med familie og venner – eller at jeg er blevet 10 år ældre 😉 Som tiden dog går!
I den anledning har jeg selvfølgelig bagt en lagkage, som jeg har spist med hele min familie for at fejre den skøre idé jeg engang fik, at jeg skulle oprette en blog. Opskriften på den lækre lagkage med chokoladebunde, vaniljebunde og hindbærfyld får du længere nede.
Bageglad på 10 år
For 10 år siden købte jeg domænet bageglad.dk fordi jeg ville oprette en blog. Hvorfor lige Bageglad? Tja, noget skulle den jo hedde, og bageglad er jeg jo, så det var altså det, bloggen kom til at hedde. Dengang var jeg studerende og havde rimelig meget tid til at få den oprettet, så det gik hurtigt til, at bloggen kom til verden. Og riiiiigtig meget er der så sket i mit liv siden! Forskellige kærester, boliger, jobs, rejser, bryllup, børn – og bloggen er hængt ved.
Der har været perioder hvor jeg har brugt rigtig meget tid på bloggen og perioder hvor jeg har holdt pauser. Lange udlandsophold, travlt arbejdsliv, svære perioder i livet og andet har gjort, at der indimellem ikke har været tid eller lyst til at udvikle nye opskrifter. Men på den måde er det jo en god hobby, at man bare kan gå i gang igen, når lysten så igen melder sig. Og det gør den altid <3
De seneste par år har jeg brugt al min fritid, som ikke går på venner, hus, mand og børn, på Bageglad. Jeg nyder det fristed, som det er for mig. Så tak fordi du gider følge med i mit lille hjørne af internettet!
Om lagkageopskriften med to slags bunde
Dette er en af de få opskrifter på bloggen, som jeg ikke har brugt særlig lang tid på. Det kom ligesom bare til mig, at kagen skulle se sådan her ud. Jeg kunne ikke rigtig beslutte mig for, om jeg ville køre chokolade- eller vaniljetema, og endte derfor med en kombination. Og som det jo nogle gange er med spontane idéer, så blev det her en af de bedste lagkager, jeg længe har lavet!
Lagkagen har to slags bunde: chokolade- og vaniljebunde. Imellem bundene er en klassisk vaniljesmørcreme og et geleret hindbærfyld. Smagskombinationen er perfekt og konsistensen er perfekt. Mums. Og se lige et smukt snit!
Plan for at bage lagkagen
Oven i arbejde, børn og diverse forpligtelser har jeg ikke oceaner af tid til at bage. Så når jeg laver kager, som indeholder mange elementer, deler jeg ofte projektet op så meget jeg kan, så jeg kan lave nogle af tingene forud. Det kan man også sagtens med denne lagkage. Jeg deler lagkageprojektet op i tre bider:
1. Bage lagkagebunde
Begge slags lagkagebunde kan bages forud og fryses. Det er faktisk en fordel at gøre det, fordi lagkagen er langt nemmere at lægge sammen og pynte med smørcreme, når bundene er frosne. Jeg bager lagkagebundene hver for sig, så de får den bedst mulige afbagning og bager helt fladt. Når de er kølet af pakker jeg dem individuelt ind i hhv. bagepapir og plastikfilm og kommer dem i en frysepose i fryseren.
2. Lave smørcreme, hindbærfyld og samle lagkagen
Smørcremen kan i princippet laves forud for, at du skal samle lagkagen. Jeg synes bare det er mere besværligt at lave den forud fordi man så skal have den opvarmet til stuetemperatur for at bruge den. Og det tager jo ikke særlig lang tid at lave smørcreme. Så min anbefaling er at lave smørcremen når du skal samle kagen. Hindbærfyldet indeholder husblas og kan derfor ikke laves forud, da det vil sætte sig. Så det skal også laves når du skal samle lagkagen.
Smørcremen laves (uden at farve den) og kommes i en sprøjtepose med mellemstort hul, så den er klar. Nederste bund placeres på det fad, du vil servere kagen på. Der sprøjtes smørcreme på, først et lige lag og så en ring rundt i kanten, som vil holde på hindbærfyldet. Så laves hindbærfyldet og fyldes på nederste lag. Det skal lige sætte sig i fryseren inden næste lagkagebund lægges på. Så gentages processen på næste lag, og hindbærfyldet skal sætte sig igen. Afslutningsvis lægges sidste lagkagebund på.
Nu skal der laves en ‘crumb coat’ – et tyndt lag smørcreme, som holder krummer væk fra det yderste lag smørcreme. Sprøjt smørcreme på lagkagens yderside og top, og skrab med en paletkniv. Laget skal være så tyndt, at man kan se kagen igennem. Herefter skal kagen stilles i fryseren i mininum en halv time, men du kan også gøre dette flere uger eller dage før du skal pynte lagkagen. I så fald bør kagen pakkes ind i plastikfilm efter din crumb coat er størknet.
3. Pynte lagkagen
Den resterende smørcreme farves og kommes i en sprøjtepose. Og så er det bare at være kreativ med at pynte kagen! Hvis du kun pynter lagkagen med smørcreme kan du gøre det dagevis inden servering og opbevare kagen i fryseren. I så fald skal du tø kagen op i køleskabet natten før servering.

Lagkage med chokolade, vanilje og hindbær
Ingredienser
Chokoladebunde (2 stk):
- 250 g mel
- 350 g sukker
- 100 g kakao (gerne ekstra mørk)
- 2 spsk bagepulver
- 3 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk salt
- 2 1/2 dl mælk
- 150 ml rapsolie
- 2 æg
- 2 1/2 dl varmt vand
Vaniljebund (1 stk):
- 200 g sukker
- 2 æg
- 60 g smør
- 1 1/2 dl mælk
- 150 g mel
- 1 1/2 tsk bagepulver
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
- 1/4 tsk salt
Vanilje smørcreme (650 g):
- 700 g blødt smør
- 900 g flormelis
- 2 tsk vaniljeessens
- 4-6 spsk piskefløde
- Pastafarve (valgfrit)
Hindbærfyld (300 g):
- 2 1/2 blad husblas
- 250 g hindbær (friske eller frosne)
- 120 g sukker
Fremgangsmåde
Chokoladebunde:
- Rør mel, sukker, kakao, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en stor skål.250 g mel, 350 g sukker, 100 g kakao, 2 spsk bagepulver, 3 tsk vaniljesukker, 1/2 tsk salt
- Pisk kort mælk, rapsolie og æg sammen i en anden skål. Hæld æggeblandingen i melblandingen og rør stille og roligt dejen sammen med en grydeske. Tilsæt varmt vand og rør godt rundt til du får en helt ensartet og flydende dej.2 1/2 dl mælk, 150 ml rapsolie, 2 æg, 2 1/2 dl varmt vand
- Bundene skal bages hver for sig. Kom bagepapir i bunden af 2 springforme med Ø20 cm*. Formene skal ikke smørres. Fordel dejen ligeligt imellem de to springforme**.
- Jeg anbefaler at sætte våde kagestrips omkring formen under bagning så du får en helt flad lagkagebund. Alternativt kan man skære lagkagebunden til.
- Bag bundene én af gangen ved 180 grader (alm. ovn) i 25-30 minutter. Tag den ud af ovnen og lad den køle helt af i formen. Skær langs indersiden af springformen med en skarp kniv inden formen løsnes.
Vaniljebund:
- Pisk sukker og æg luftigt med elpisker eller på røremaskine til æggesnapsen bliver tyk og hæver sig (cirka 5 minutter). Opvarm imens smør og mælk i en lille gryde til smørret smelter – det må ikke koge. Lad det køle lidt af.200 g sukker, 2 æg, 60 g smør, 1 1/2 dl mælk
- Rør mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en skål. Tilsæt melblandingen til æggeblandingen lidt af gangen under langsom piskning. Tilsæt smørblandingen og rør det hele sammen med en grydeske til en meget flydende dej.150 g mel, 1 1/2 tsk bagepulver, 1 1/2 tsk vaniljesukker, 1/4 tsk salt
- Kom bagepapir i bunden af en springform med Ø20 cm. Formen skal ikke smørres. Hæld dejen i springformen.
- Jeg anbefaler at sætte våde kagestrips omkring formen under bagning så du får en helt flad lagkagebund. Alternativt kan man skære lagkagebunden til.
- Bag bunden ved 180 grader (alm. ovn) i 25-30 minutter. Tag den ud af ovnen og lad den køle helt af i formen. Skær langs indersiden af springformen med en skarp kniv inden formen løsnes.
Vanilje smørcreme:
- Smørcreme til fyld og overtræk laves i samme ombæring.
- Pisk smørret til det er luftigt med elpisker eller på røremaskine. Tilsæt flormelis lidt ad gangen under langsom piskning. Tilsæt vaniljeessens og tilpas konsistensen med piskefløde***.700 g blødt smør, 900 g flormelis, 2 tsk vaniljeessens, 4-6 spsk piskefløde
- Vent med at farve smørcremen, hvis du ønsker hvid smørcreme inde i lagkagen (som på billedet).
- Samle første del:
- Sæt den ene chokoladelagkagebund på det fad, du vil servere lagkagen på, med bunden i vejret (så den er så flad som muligt).
- Fyld noget smørcreme i en sprøjtepose og klip et mellemstort hul. Sprøjt smørcreme på lagkagebunden og smør det ud med en paletkniv til et ensartet lag. Sprøjt derefter en ring af smørcreme langs yderkanten. Pres let ringen af smørcreme ned på det underliggende lag af smørcreme. Det forhindrer hindbærfyldet i at lække. Stil kagen i køleskabet (eller i fryseren hvis du har frosne bunde) imens hindbærfyldet laves.
Hindbærfyld:
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter.2 1/2 blad husblas
- Kom hindbær og sukker i en lille gryde. Lad det koge op og koge i 2 minutter. Fjern gryden fra varmen og stavblend hindbærrene i et stavblenderglas. Vask gryden af.250 g hindbær, 120 g sukker
- Sigt hindbærsaucen ned i gryden. Vrid vandet fra husblassen og tilsæt det. Rør rundt til husblassen smelter.
Samle sidste del:
- Fordel halvdelen af hindbærfyldet (150 g) inden for den sprøjtede smørcreme ring i et ensartet lag. Stil lagkagen i fryseren i 15 minutter.
- Læg vaniljebunden på. Sprøjt smørcreme på og smør det ud med en paletkniv til et ensartet lag. Sprøjt derefter en ring af smørcreme langs yderkanten. Pres let ringen af smørcreme ned på det underliggende lag af smørcreme.
- Fordel resten af hindbærfyldet inden for den sprøjtede smørcreme ring i et ensartet lag. Stil lagkagen i fryseren i 15 minutter.
- Læg den sidste chokoladebund på kagen. Sprøjt smørcreme på ydersiden af lagkagen og skrab med en paletkniv, så der kun er et tyndt lag smørcreme uden på kagen. Dette er en ‘crumb coat’ som holder krummer væk fra det endelige lag smørcreme. Stil kagen i fryseren i minimum 30 minutter.
Pynt lagkagen:
- Farv den resterende smørcreme i ønsket farve ved at tilsætte pastafarve til smørcremen og røre godt rundt (gerne på røremaskine). Kom smørcremen i en sprøjtepose og pynt kagen som ønsket.
Noter
**Hvis du kun har én form kan du først bage den ene kage og tage den ud af formen, og efterfølgende bage den anden.
***Smørcremen skal være blød nok til at kunne sprøjtes. Tilsæt mere piskefløde for en blødere smørcreme eller mere flormelis for en fastere smørcreme.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
Stærkt forsinket tillykke jubilæet 🙂 Det er et fint website du har, og er glad for de udførlige opskrifter og tips – det gør det en del lettere at få et godt resultat.