Jeg er helt vild med denne islagkage med friske bær. Farvesammensætningen og de flotte jordbær er perfekt til en varm sommeraften.
Islagkagen har tre lag og består af en vaniljebund med hvid chokolade og jordbæris. Den er pyntet med jordbær smørcreme og halve jordbær.
Islagkage – en god dessert til gæster
Jeg laver ofte islagkager hvis vi skal have mange gæster, hvor vi også står og skal forberede en stor middag. Islagkager har nemlig den kæmpe fordel, at de kan laves flere dage eller uger forud, og så skal den bare ud af fryseren en halv times tid inden servering.
Det er også let at få pæne lag og en flot finish på islagkager. Og de kan pyntes på rigtig mange måder. Så det er let at lave en flot og festlig dessert til mange. Jeg har heller ikke mødt nogen, som ikke brød sig om is. Uanset om det var børn eller voksne. Så det er på også mange måder et sikkert dessertvalg.
Islagkage uden ismaskine
Jeg anbefaler altid, at man rører sin is på ismaskine, fordi det giver det bedste resultat. Isen bliver perfekt cremet når den fryses på ismaskine. Hvis man ikke har en ismaskine skal der røres meget ofte i isen for at undgå iskrystaller og det kan man ikke på samme måde når man laver islagkage, fordi man så vil ødelægge de pæne lag.
Når det er sagt, så kan man godt lave islagkage uden ismaskine – man skal bare være klar over, at der kan være lidt iskrystaller i isen. Når an laver islagkage uden ismaskine vil jeg anbefale, at man kommer ismassen i en plastikboks i fryseren og rører i den hvert 20. minut under indfrysningen. Når isen har konsistens som softice skal den kommes i formen med vaniljebunden, og herefter skal der ikke røres i den længere.
Det er vigtigt at det nederste lag is får lov til at fryse helt inden der tilføjes det øverste lag. Vent gerne 6 timer eller endnu bedre til næste dag, med at lave det næste lag is. Så er der bedre chance for at få pæne og lige lag.
Pynt din islagkage
Der er mange måder man kan pynte islagkager på. Hvilket pynt kan bruges afhænger af, om islagkagen skal i fryseren igen efter den er pyntet, eller om du vil pynte den lige inden servering.
Hvis du for eksempel gerne vil pynte islagkagen med flødeskum bør den pyntes lige inden servering, da flødeskum ikke fryser godt. Men hvis du vil pynte islagkagen med smørcreme som på billedet, kan man sagtens fryse det.
Jeg har pyntet min islagkage med jordbær smørcreme og halve jordbær. Jeg sprøjtede smørcremen dagen før og frøs den sammen med islagkagen, og så tilføjede jeg de halve jordbær lige inden servering, så jordbærrene ikke frøs.
![Islagkage med jordbær og hvid chokolade](https://bageglad.dk/wp-content/uploads/2021/07/islagkage-jordbaer-vanilje-300x300.jpg)
Islagkage med jordbær og hvid chokolade
Ingredienser
Vanilje kagebund:
- 2 æg, stuetemperatur (vigtigt)
- 175 g sukker
- 125 g mel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 50 g smør
- 125 ml mælk
Jordbæris (750 ml):
- 1 portion af min jordbæris opskrift
Hvid chokolade is (750 ml):
- 150 g god hvid chokolade
- 2 pasteuriserede hele æg
- 1,5 dl sukker
- 3 dl piskefløde
Jordbær smørcreme:
- 220 g smør (stuetemperatur)
- 300 g flormelis
- 4 spsk jordbærsaft
- Evt. lidt rød pastafarve
Pynt:
- Friske jordbær
Fremgangsmåde
Vanilje kagebund:
- Pisk æggene på en røremaskine eller med en elpisker. Tilsæt sukker lidt ad gangen og pisk derefter i 5 minutter til det bliver tykt og cremet (vigtigt).2 æg, stuetemperatur, 175 g sukker
- Opvarm smør og mælk i en lille gryde til smørret smelter. Det må ikke koge. Fjern gryden fra varmen og lad det køle lidt af.50 g smør, 125 ml mælk
- Rør mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål. Hæld melblandingen over i skålen med æg og sukker lidt ad gangen under langsom piskning. Hæld smør og mælk blandingen i skålen og rør det stille og roligt sammen til en meget flydende dej.125 g mel, 1 tsk bagepulver, 1 tsk vaniljesukker
- Beklæd en springform på Ø22 cm med bagepapir i bunden. Siderne skal ikke smøres.
- Jeg anbefaler at sætte våde kagestrips omkring formen under bagning, så du får en helt flad kagebund. Alternativt kan du skære den hævede midte af kagen efter bagning.
- Hæld dejen i springformen og bag bunden ved 180 grader (alm. ovn) i 22-25 minutter. Kagebunden er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind stukket i midten af kagen.
- Lad kagen køle helt af i springformen. Skær med en kniv langs indersiden af springformen og løsne den, så den slipper kagen, og vask formen af.
- Hvis kagebunden er hævet på midten, så udjævn den med en brødkniv så du har en helt flad kagebund.
- Flip kagebunden over på det fad, du vil servere islagkagen på, så bunden nu vender opad (den er pænest). Husk at fadet skal kunne være i fryseren.
- Sæt en justerbar bagering omkring bunden og beklæd eventuelt indersiden med kagefilm for det pæneste finish.
Hvid chokolade is:
- Hak den hvide chokolade groft. Smelt 100 gram af chokoladen i mikroovnen (eller til nøds over vandbad). Tilsæt de resterende 50 gram og rør, til alt chokoladen er smeltet.150 g god hvid chokolade
- Pisk de pasteuriserede æg og sukker med elpisker i en stor skål. Tilsæt den smeltede hvide chokolade lidt af gangen under langsom omrøring og rør til det er helt fordelt.2 pasteuriserede hele æg, 1,5 dl sukker
- Pisk piskefløden til flødeskum i en anden skål. Rør stille og roligt piskefløden i skålen med æg og chokolade uden at slå luften ud af flødeskummet.3 dl piskefløde
- Hæld isen på ismaskine og følg anvisning fra producenten.
- Stop ismaskinen når isen er halvfast. Fordel isen oven på vanilje kagebunden i springformen og glat toppen med en paletkniv, så den er pæn glat.
- Stil islagkagen i fryseren i minimum 1 time.
Jordbæris:
- Lav jordbærisen efter anvisning i min opskrift, men gem 4-6 spsk af jordbærsaften i en lille skål – den skal bruges til smørcremen.1 portion af min jordbæris opskrift
- Fordel jordbærisen oven på den hvide chokolade is i springformen og glat toppen med en paletkniv, så den er pæn glat.
- Stil islagkagen i fryseren i minimum 6 timer.
Jordbær smørcreme og pynt:
- Pisk smørret luftigt i 5 minutter på en røremaskine eller med elpisker ved middel hastighed. Tilsæt flormelis og rør det kort sammen. Tilsæt jordbærsaft lidt af gangen for at tilpasse smag og konsistens. Smørcremen skal være blød nok til, at den kan sprøjtes i sprøjtepose men fast nok til, at den kan holde formen.220 g smør, 300 g flormelis, 4 spsk jordbærsaft, Evt. lidt rød pastafarve
- Tilsæt eventuelt lidt rød pastafarve.
- Kom smørcremen i en sprøjtepose med en stjernetylle.
- Islagkagen kan pyntes med smørcreme og halve jordbær forud og det kan fryses (jordbærrene vil få et frosset look) eller islagkagen kan pyntes lige inden servering.Friske jordbær
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
6 kommentarer
Hej!
Har du prøvet at lavet islagkagen med mælkechokolade/mørk chokolade?
Hilsen
Kirstine
Hej Kirstine
Ikke lige denne islagkage, men hvis du søger efter islagkage her på bloggen kan du se andre islagkager som er med chokolade 🙂
KH Trine
Hej Trine!
Jeg skal lave din islagkage med hvid chokolade og jordbæris. Jeg er lidt nysgerrig på, hvorfor og hvordan det smager med hele æg i isen? Hvorfor hele æg og ikk bare blommen ? Og hvad “gør” æggehviden ?
Hej Sidse
Jeg foretrækker hele æg i is, da jeg synes is lavet på rene æggeblommer bliver meget “ægget” i smagen. Så opskriften her er baseret på hele æg 🙂 Jeg synes på ingen måde, at denne is smager af æg.
Hej Trine! Jeg har lige et spørgsmål:
Kan islagkagen laves dagen før?
Sagtens 🙂 god fornøjelse