Fødselsdagsboller

41 stemmer
Mange familier fejrer fødselsdag med boller, lagkage og kakao. Lagkage har ærlig talt aldrig sagt mig så meget, men fødselsdagsboller derimod er den allervigtigste ting, jeg skal spise på min fødselsdag! Denne opskrift på fødselsdagsboller har min mor altid brugt og den giver de flotteste, bedste luftige fødselsdagsboller, som smager lige så godt som kage!
Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Om vores opskrift på fødselsdagsboller

Denne fødselsdagsbolle-opskrift giver klassiske, lyse, luftige fødselsdagsboller med en smuk gylden overflade. De bages med en solid mængde gær for hurtig proces, men du kan halvere mængden af gær hvis du har tid til eller gerne vil lade dejen hæve i længere tid.

Vi bager altid små fødselsdagsboller til vores fødselsdagsfejringer, men denne opskrift kan også bruges til “almindelige” størrelse boller eller store thebolle-lignende fødselsdagsboller. Det bestemmer du helt selv! Jeg håber I vil nyde opskriften lige så meget som jeg gør.

Skal det være uden hvede, så prøv i stedet mine luftige speltboller. Eller skal det være mere mættende, så prøv mine gulerodsboller med chiafrø.

Tips til bolledejen

  • Jeg bruger som regel 100 gram gær og kort hævetid til portionen i opskriften. Hvis du har længere tid til hævning kan du halvere mængden af gær.
  • Dejen kan æltes i hånden eller på røremaskine med dejkrog.
  • Brug kun rigtig smør egnet til bagning til opskriften. Jeg kan personligt bedst lide smagen af Lurpak. Man kan ikke bruge smørblandinger (f.eks. Kærgården og andet smørbart) eller olieblandinger (f.eks. Becel, Vegan Block og lignende) til disse boller.
  • Bolledejen skal være glat, smidig og let fast. Den bør ikke hænge fast i fingrene, når du triller bollerne.

Sådan triller du perfekte, runde boller

Bolledejen skal æltes til den er glat og smidig. Dejen deles i to og hver del rulles ud til lange pølser, som skæres ud i stykker. Bollerne kan bages i den størrelse du ønsker, men jeg bager dem som regel så små, at en halv bolle kan hapses i 2-3 bider. Det er perfekt til både børn og voksne.

Fødselsdagsboller er bare mest “rigtige” når de er helt glatte og kuglerunde, så jeg synes det er tiden værd at trille sine fødselsdagsboller. Bollerne trilles ved at placere dejkuglen i håndfladen og køre hånden rundt på bordet. På denne måde får man helt perfekte, runde fødselsdagsboller.

BolledejBagte fødselsdagsboller

Sådan sikrer du en god afbagning

  1. Fødselsdagsbollerne skal pensles med æg, for at de får en perfekt gylden overflade. Alternativt kan de piskes med mælk, omend det ikke giver helt samme smukke kulør.
  2. Bollerne skal bages midt i ovnen i cirka 10 minutter, indtil de er gyldne. Tag en bolle ud og tjek at den er færdig ved at banke i bunden. Hvis den lyder hul er den færdigbagt.
  3. Bollerne skal efterfølgende køle helt af på en bagerist for ikke at blive fugtige i bunden.

Fødselsdagsboller opskrift

Server disse perfekte fødselsdagsboller på fødselsdagsbordet sammen med lagkage eller andet bagværk. Hvis du vil skære lidt ned på hveden kan du alternativt bage mine lækre luftige speltboller i stedet for.

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Opskrift

Fødselsdagsboller

41 stemmer
Min families gamle og trofaste opskrift på ægte fødselsdagsboller, som er lette, luftige og gyldne. En skøn og hurtig opskrift på klassiske fødselsdagsboller til en helt særlig dag.
Tid i alt: 1 time
Niveau: Middel
Mængde: 30 små boller (cirka)*
Udskriv Pin

Udstyr

  • Dejfad
  • Bagepensel

Ingredienser

  • 100 g gær**
  • 2 ½ dl mælk
  • 500 g mel
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 75 g blødt smør
  • 1 æg til dejen
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Rør gær ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, æg og smør, og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.
    100 g gær**, 2 1/2 dl mælk, 500 g mel, 50 g sukker, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 æg til dejen, 75 g blødt smør
  • Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker (for små boller, ellers færre hvis du ønsker større boller). Tril hvert stykke til en glat rund bolle.
  • Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
  • Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader (almindelig ovn) i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.
    1 æg til pensling

Noter

*1 portion af opskriften giver 28-30 små, 15-18 mellem eller 10-12 store boller.
**Halvér mængden af gær hvis du vil lade dejen hæve i længere tid. 
Frysning: Bollerne kan fryses i lufttætte fryseposer i op til 3 måneder. 
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

 

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

4,10 from 41 votes (30 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




43 kommentarer

  1. 5 stars
    Super opskrift bruger den tit og alle er meget imponeret hver gang jeg servere dem stor anbefaling herfra jeg bruger 24 g tørgær.

    1. Hej Celina
      Hvad er det der gør, at du synes det er en dårlig opskrift? At du ikke fik 30 boller? I så fald har du ikke bagt små fødselsdagsboller, men derimod mellemstore – så får man selvfølgelig færre.
      Meningen med gærret er kort hovning på kun 20 min. Hvis du læser opskriftens noter kan du jo se, at der står du kan halvere mængden af gær og lade dem hæve i længere tid.
      Jeg håber du vil uddybe hvorfor du synes opskriften er så dårlig, når nu mange andre har glæde af den.
      Mvh Trine

  2. Hvordan får man 30 boller ud af den portion. Altså jeg fik 20 stk og synes de var meget små da jeg trillede dem. Har halveret gæret og hæve istedet for en times tid. Spændt på hvordan de bliver.
    Jeg har ikke flere æg til pensling. Men mon ikke det går an med Past. æggeblommer?

  3. 1 star
    Alt alt for meget gær til den mængde mel. Fordelen ved at bruge en opskrift er jo netop at man ikke selv skal til at forsøge sig med mere mel og mere smør osv.
    Aldrig set før med så stor en mængde gær og så kort hævetid. Og resultatet var derefter. Øv.

    1. Ærgerligt du synes det. Jeg har brugt opskriften mindst 50 gange og har aldrig noget problem med resultatet 🙂

      Nu forklarer du ikke hvad problemet var med dit slutresultat, men fulgte du rent faktisk opskriften eller ændrede du på den, for det kan jo være derfor det er gået galt hvis du har tilsat mere mel og smør? Der står også i opskriften at du skal halvere mængden af gær hvis du vil lade dem hæve i længere tid.

1 2 3
Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke