Hvis du drømmer om at sætte tænderne i et saftigt, luftigt brød, som vil fylde hele huset med den skønneste duft, så er du kommet til rette sted! Min focacciaopskrift er supernem, tager 15 minutter at ælte sammen, og giver det lækreste focacciabrød, du kan forestille dig!
Om min focaccia opskrift
Dette er en af mine yndlings brødopskrifter, både fordi mit focaccia er så nemt at lave og fordi det smager så utrolig lækkert! Det passer så godt til så mange ting: grillmad, tapas, steg, sandwiches, og meget mere. Det er vores go-to når vi ikke kan finde ud af, hvad vi skal lave af tilbehør når vi har gæster, eller hvis jeg nemt og hurtigt skal bikse et brød sammen.
Mit focaccia er dejlig luftigt indeni, med de karakteristiske huller i dejen og fordybninger i toppen, som er kendetegnende for focaccia. Og det er det saftigste og lækreste brød! Nøglen til den gode smag er en hjemmelavet hvidløg- og rosmarinolie, som er både i og oven på focacciabrødet. Desuden drysser jeg rosmarin og saltflager på focacciabrødet inden bagning, som giver den lækreste topping.
Her er 5 gode grunde til, at du skal prøve min focaccia opskrift:
- Dejen er lavet på max. 15 minutter
- Det kræver hverken armmuskler eller maskine at ælte det her foccacia – dejen skal blot lige samles
- Du ender med et focacciabrød, som er blødt og luftigt indeni, og sprødt og saftigt på overfladen
- Dit focaccia bliver toppet med masser af hvidløgsolie, rosmarin og saltflager
- Du vil få tilfredsstillet enhver craving du har for kulhydrater, og du vil have svært ved at nøjes med ét stykke!
Ingredienser til focaccia
For at bage mit focaccia skal du have fat i følgende ingredienser:
- Hvedemel: Intet brød uden mel. Alle slags hvedemel kan bruges til focaccia, men du får det mest saftige brød med de flotteste lufthuller og sprødeste skorpe, hvis du bruger hvedemel med minimum 12 g protein (f.eks. Tipo 00 eller Remas billigere alternativ Bagehvedemel)
- Gær: Naturligvis det, som får brødet til at hæve. Du kan bruge frisk gær eller tørgær.
- Olivenolie: Der skal dejligt meget olivenolie til og det er afgørende for smagen at vælge en god en af slagsen.
- Hvidløg: Olivenolien skal trække med hvidløg for at give den lækreste smag til brødet. Det kræver frisk hvidløg, her kan ikke bruges hvidløgspulver.
- Rosmarin: Der skal rosmarin både i olien og som drys på toppen af brødet. Du opnår helt klart den bedste smag med frisk rosmarin, men hvis det ikke er en mulighed så undlad rosmarin i olivenolien og drys i stedet lidt tørret rosmarin på toppen af brødet.
- Honning: Udover at bidrage til smagen, så hjælper honning også dit focaccia til at hæve bedre samt holde brødet fugtigt.
- Salt: Det mest afgørende for dit focacciabrøds smag er salt! Der skal salt i dejen og gerne flagesalt på toppen, for den bedste smag.
Valg af bageform
Dit valg af bageform er afgørende for afbagningen og formen på dit focacciabrød. Et klassisk focaccia er firkantet, men man kan også bage sit focaccia i en rund springform for et smukt og anderledes look.
Jeg anbefaler, at du bager dit focaccia i en metalform for den sprødeste bund, enten i en bageform, springform eller på en bageplade (kræver dobbeltportion af dejen). Du vil ikke få den samme sprøde bund hvis du bager dit brød i en porcelænsform.
Hævetid
Hævning er afgørende for, at dit focaccia får de lækre luftige huller i dejen. Mængden af gær afgør hvor længe dit focaccia skal hæve.
- Anbefalet hævning: For den bedst mulige hævning anbefaler jeg, at du bruger 25 gram gær og lader dejen hæve i 1 time inden den kommes i formen. Lad så dejen efterhæve i 20 minutter.
- Hurtig løsning: Hvis du har brug for, at få bagt brødet hurtigere, kan du bruge 40 gram gær og lade brødet hæve i 30 minutter og efterhæve i 10 minutter. Det vil stadig give dig et rigtig lækkert focacciabrød.
- Hævning natten over: Hvis du vil lave dejen forud kan du bruge 10 gram gær og lade dejen hæve i køleskabet natten over. Lad brødet efterhæve i 20 minutter, efter det er kommet i formen.
Focaccia med hvidløg og rosmarin
Ingredienser
- 1 dl olivenolie
- 4 fed hvidløg
- 4 kviste frisk rosmarin
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand
- 2 tsk honning
- 1 tsk salt
- 400-450 g hvedemel
- Flagesalt
Fremgangsmåde
- Pil hvidløggene og skær dem i skiver. Kom dem i en lille gryde sammen med olivenolie og rosmarinkviste. Opvarm olien til det er varmt og stil så gryden til side, så det kan trække.1 dl olivenolie, 4 fed hvidløg, 4 kviste frisk rosmarin
- Rør gær ud i lunken vand i en stor skål. Tilsæt salt og honning samt 3 spsk olie fra den lille gryde (uden fyld).25 g gær, 3 dl lunken vand, 1 tsk salt, 2 tsk honning
- Tilsæt så mel lidt ad gangen imens du ælter dejen løst sammen. Ælt kun dejen kortvarigt sammen til en klistret dej. Dæk med et klæde og lad den hæve i 1 time.400-450 g hvedemel
- Smør en bageform på cirka 30x22 cm med lidt olie fra gryden (uden fyld). Fordel dejen i formen med fingrene. Lad dejen hæve i yderligere 20 minutter.
- Prik lidt huller i dejen med fingrene. Dryp den resterende olie fra gryden over (uden fyld) og drys med flagesalt og evt. lidt frisk rosmarin.Flagesalt
- Bag focacciabrødet ved 225 grader (alm. ovn) i 15-20 minutter, til det er gyldent. Lad det køle helt af i formen inden brødet løsnes fra formen og skæres ud.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
Det lækreste brød