Jeg udarbejdede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller da jeg prøvede FODMAP diæten. Bollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! De kan bruges som fødselsdagsboller eller bare til en eftermiddag med hygge. Selvom jeg ikke længere følger FODMAP diæten bager jeg stadig jævnligt disse lækre speltboller.
Lige i øjeblikket føles det som om tiden går ufatteligt hurtigt, samtidig med at den slet ikke går hurtigt nok. Jeg har uhyggeligt travlt med eksamensopgaver, masser af arbejde, legatsøgning, rejseplanlægning og udlejning af min lejlighed samtidig med at jeg blot går og veeenter på at de næste to måneder går så jeg kan komme afsted til Australien! Det er alligevel noget af et projekt at søge legater, søge forhåndsgodkendelse af fag, skaffe forsikringer, udleje lejlighed, finde flybilletter og søge visum – men jeg er sikker på at det bliver det hele værd når jeg først sidder i flyveren og kan slappe af i hele 25 timer før jeg lander i Brisbane. Indtil da bruger jeg tiden på at dele en masse lækre opskrifter med jer.
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan helt enkelt også hurtigt ælte den i hånden.
- Sæt bollerne tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse
- Lige efter bagning skal bollerne pensles med smør. Speltmel suger væske og det giver derfor en lækker effekt på bollernes overflade
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesam
Man får den lækreste, luftige dej ved at ælte denne speltdej på køkkenmaskine, men den kan også æltes i hånden. Placer små kugler af dej i en bageform beklædt med bagepapir.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
Se også vores andre opskrifter på boller og brød.

Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 1/2 dl lunkent vand
- 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
- 50 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 8 dl sigtet speltmel
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
54 kommentarer
Forstår ikke. Nu har jeg bagt dem to gange og begge gange er bollerne næstennikke til st forme. Hver bolle tilføjes ekstra mel for overhovedet at kunne forme. Og bruger sigtet mel. Næste gang må jeg prøve med en eller to deciliter mere ☺️
Virkelig god opskrift. Har selv problemer med min mave og det var de skønneste boller at kunne sætte tænderne i… uden problemer ❤️
Undre mig over det skal så meget mel i. Det var alt for meget i forhold til væsken.
Hej Marian
Det har jeg aldrig problemer med. Har du brugt sigtet speltmel?
Mums, hvor er de gode. Brugte lige lidt bageenzym, hvilket ikke gør dem dårligere