Jeg udviklede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller, da jeg prøvede FODMAP diæten, hvor jeg gerne ville udelukke hvede fra min kost. Diæten fungerede ikke for mig, men selvom jeg ikke følger den længere bager jeg jævnligt disse lækre speltboller, fordi de er endt med at blive en storfavorit herhjemme. Speltbollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! Og så er de virkelig nemme at bage.
3 gode grunde til at bage disse speltboller
Denne opskrift på speltboller er en favorit herhjemme, som vi laver igen og igen af tre primære årsager:
- Speltbollerne har den blødeste, luftigste konsistens
- De er virkelig nemme og hurtige at lave
- Spelt og salt giver bollerne en virkelig god smag – og så er de penslet med smør!
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan altså også hurtigt ælte den i hånden.
- Tril bollerne og sæt dem tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse.
- Pensle bollerne med smør lige efter bagning. Speltmel suger væske og det giver derfor bollerne en skøn smag og glød.
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesam.
Sådan formes bollerne
Du kan naturligvis forme speltbollerne ligesom du ønsker, men jeg foretrækker at trille dejen til lige store kugler og placere dem i en bageform eller fad beklædt med bagepapir. Når bollerne hæver vil de fylde formen ud og bages tæt, hvilket giver en god højde og fint udtryk til bollerne.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
Se også mine andre opskrifter på boller og brød.

Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 1/2 dl lunkent vand
- 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
- 50 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 8 dl sigtet speltmel
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
57 kommentarer
Har bagt bollerne mange gange, lette og luftige👍
Er i sommerhus og har nu bagt dem flere gange til glæde for både min egen mave (hvedeintolerance) og mine gæster nyder dem til morgenmad 🙂
Den ene gang brugte jeg for sjov honning isf sukker og kun 25 g gær isf 50 g, en anden gang tilsatte jeg en lille kop skyr. Brugte økologisk, sigtet speltmel. Brugte mindre mel end i opskriften for at kunne røre i dejen med røreskeen. De blev lækre hver gang.
Lækre og hurtig at lave.
Forstår ikke. Nu har jeg bagt dem to gange og begge gange er bollerne næstennikke til st forme. Hver bolle tilføjes ekstra mel for overhovedet at kunne forme. Og bruger sigtet mel. Næste gang må jeg prøve med en eller to deciliter mere ☺️
Virkelig god opskrift. Har selv problemer med min mave og det var de skønneste boller at kunne sætte tænderne i… uden problemer ❤️
Undre mig over det skal så meget mel i. Det var alt for meget i forhold til væsken.
Hej Marian
Det har jeg aldrig problemer med. Har du brugt sigtet speltmel?
Mums, hvor er de gode. Brugte lige lidt bageenzym, hvilket ikke gør dem dårligere