Jeg udviklede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller, da jeg prøvede FODMAP diæten, hvor jeg gerne ville udelukke hvede fra min kost. Diæten fungerede ikke for mig, men selvom jeg ikke følger den længere bager jeg jævnligt disse lækre speltboller, fordi de er endt med at blive en storfavorit herhjemme. Speltbollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! Og så er de virkelig nemme at bage.
3 gode grunde til at bage disse speltboller
Denne opskrift på speltboller er en favorit herhjemme, som vi laver igen og igen af tre primære årsager:
- Speltbollerne har den blødeste, luftigste konsistens
- De er virkelig nemme og hurtige at lave
- Spelt og salt giver bollerne en virkelig god smag – og så er de penslet med smør!
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan altså også hurtigt ælte den i hånden.
- Tril bollerne og sæt dem tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse.
- Pensle bollerne med smør lige efter bagning. Speltmel suger væske og det giver derfor bollerne en skøn smag og glød.
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesam.
Sådan formes bollerne
Du kan naturligvis forme speltbollerne ligesom du ønsker, men jeg foretrækker at trille dejen til lige store kugler og placere dem i en bageform eller fad beklædt med bagepapir. Når bollerne hæver vil de fylde formen ud og bages tæt, hvilket giver en god højde og fint udtryk til bollerne.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
Se også mine andre opskrifter på boller og brød.

Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 1/2 dl lunkent vand
- 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
- 50 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 8 dl sigtet speltmel
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
63 kommentarer
Fantastiske boller. Har lige taget en ny omgang ud af ovnen. Jeg har denne gang tilføjet 2spsk. Husk, 2 revne gulerødder, græskarkerner, halvt sigtet/fuldkornsspeltmel. De er blevet rigtig gode 🙂 tak for opskriften
Hilsen Maria
Hvor er de gode!!!
De er blevet godt modtaget herhjemme, da de både ligner og smager som alm. hvide hvedeboller.
Kan kun anbefales 🙂
Penslede med æg og dryssede med frøblandingen beregnet til smoothies fra Urtekram, inden de blev bagt.
Hej Bettina, tak for din kommentar. God ide med en anden topping, det må vi afprøve.
De mest fantastiske boller jeg nogensinde har smagt – og så endda uden både hvedemel og mælk. Fantastisk:):):)
Fantastisk gode boller!:) Har lige været på FODMAP diæt, hvor jeg prøvede utallige bolle opskrifter, men denne er uden tvivl den bedste! Kan helt sikkert anbefales:)
Tak for den dejlige opskrift – de er røget lige ind på hitlisten i hele familien 😉
Hej
Har lige afprøvet opskriften og med super vellykket resultat! 🙂
Men vil lige høre, om du har erfaringer med at bruge fuldkorsspeltmel i stedet for sigtet speltmel eller tilføje fiberHUSK til dejen? Jeg skal til at starte op på FODMAP diæten og vil derfor gerne sikre mig, at det lidt brød jeg kommer til at spise, er så sundt som muligt 🙂
Hej Louise,
Godt at høre, at bollerne blev gode 🙂 Jeg har ikke prøvet med fuldkorn eller HUSK, men jeg er sikker på, at bollerne vil blive ligeså fine, hvis du bruger det.
Hej 🙂
De ser super lækre ud! Glæder mig til at prøve dem.
Er smøret laktosefri? (“Fri” margarine fra coop)
Hej Tine,
Jeg har ikke brugt laktosefrit smør da jeg godt kunne spise almindeligt smør på FODMAP diæt, men du kan sikkert godt bruge laktosefrit 🙂
Hej Trine
Jeg har netop taget to plader pølsehorn ud af ovnen lavet med denne dej med et fantastisk resultat. Tror at dette godt kan gå hen at blive allround-opskriften herhjemme.
Tak:-)
Jeg bagte disse boller i dag. Jeg har prøvet flere forskellige, som min datter slet ikke bryder sig om, men i dag sagde hun: disse her smager meget godt :)) og hun har spist flere af dem. Tusind tak for opskriften, den vil jeg ihvertfald prøve igen 🙂
Jeg bager ret meget selv og elsker det. Derfor er jeg nødt til at skamrose dine lækre boller, familien elsker dem og det gør jeg også 🙂
mvh Kirsten
Hej Kirsten,
Hvor er jeg glad for at høre, at de er populære! Jeg tror også, det er mine favoritboller 🙂