Jeg udviklede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller, da jeg prøvede FODMAP diæten, hvor jeg gerne ville udelukke hvede fra min kost. Diæten fungerede ikke for mig, men selvom jeg ikke følger den længere bager jeg jævnligt disse lækre speltboller, fordi de er endt med at blive en storfavorit herhjemme. Speltbollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! Og så er de virkelig nemme at bage.
3 gode grunde til at bage disse speltboller
Denne opskrift på speltboller er en favorit herhjemme, som vi laver igen og igen af tre primære årsager:
- Speltbollerne har den blødeste, luftigste konsistens
- De er virkelig nemme og hurtige at lave
- Spelt og salt giver bollerne en virkelig god smag – og så er de penslet med smør!
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan altså også hurtigt ælte den i hånden.
- Tril bollerne og sæt dem tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse.
- Pensle bollerne med smør lige efter bagning. Speltmel suger væske og det giver derfor bollerne en skøn smag og glød.
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesam.
Sådan formes bollerne
Du kan naturligvis forme speltbollerne ligesom du ønsker, men jeg foretrækker at trille dejen til lige store kugler og placere dem i en bageform eller fad beklædt med bagepapir. Når bollerne hæver vil de fylde formen ud og bages tæt, hvilket giver en god højde og fint udtryk til bollerne.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
Se også mine andre opskrifter på boller og brød.

Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 1/2 dl lunkent vand
- 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
- 50 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 8 dl sigtet speltmel
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
63 kommentarer
sMAGER alt for meget af gær.
50 gr til 10 boller.!
vil prøve med 5-10 gr. næste gang, og lade dem hæve over længere tid og se om de stadig bliver så luftige
Har liGe fundet denne oPskrift, og vil høre om de er frysevenLIge??
Ja jeg fryser dem tit, det kan de sagtens 🙂
Hejsa. Vil man mon kunne langtidshæve disse boller, så de bare skal bages efter en nat på køl?
Hej Ditte
Det kan du godt, du skal bare bruge mindre gær hvis de skal hæve over længere tid 🙂
Bedste boller jeg længe har smagt… Dejlig luftige og skøn smag. Det smager skønt med smør, ost og hjemmelavet brombærmarmeleade.. Mums.
Glæder mig allerede til jeg skal bage dem igen.
bedste opskrift ever på speltboller – super luftige. skal helt sikkert eksperimentere videre med opskriften.
Har bare et spørgsmål…. hvis jeg gerne vil lave større portioner af gangen er jeg så samtidig nødt til også at gange mængden af gær ? 🙂
Hej Henriette
Dejligt at du kan lide bollerne.
Mængden af gær afhænger af, hvor længe du lader dejen hæve. Hvis du fordobler mængden af gær til 100g vil dejen nok smage ret meget af gær. Det er derfor bedre at lade dejen hæve i længere tid, hvis du skal lave større portioner.
Meget dejlige boller. En stor succes til et spontant kaffebord i går, alle elskede dem! P.S.: Jeg lavede dobbelt portion i en fart og fordoblede også gærmængden – det gik ikke ud over smagen.
Dejligt luftige og gode boller. Jeg fandt ikke lige noget speltmel da jeg handlede, men opskriften virker ganske glimrende med hvedemel også, kan jeg afsløre 🙂
Glemte stjernerne … den får 5!!!
Uhm … fandt din skønne blog i går og sidder nu for første gang med en lun nybagt luftig speltbolle med økosmør og lækker fuldfed ost – hvor smager de SKØNT!!!
🙂 Carina
[…] bageland.dk] […]
UPS jeg glemte å heve deigen før jeg rulla ut bollene. Men jeg heva “bollene” lenge og de ble store fine og luftige inni. Mine ble sprø utenpå, skal de bli det?) Følgte ellers oppskriften.
Også smakte de salt istedet for søte. Det syns jeg var litt rart. Ble litt mer som rundstykker=)
Spsk er spiseskje vel? regna med det, siden teskje er samme på norsk;)
Hej Martine,
Bollerne får en sprød overflade, men er bløde og luftige indeni – de skal dog ikke være hårde på overfladen vil jeg sige…
Ja en spsk betyder bare spiseske 🙂 Godt at dine boller blev gode alligevel!
Hold nu op, nogle lækre boller!!! Jeg bagte dem i går, og er nødt til at lave en ny portion idag, så jeg ikke når at løbe tør 😉 Det er de bedste boller, jeg nogensinde har smagt. Også bedre end boller med hvedemel.
TAK for denne opskrift!
Ja, det er altså bare mig igen… Har lige brugt opskriften igen. Denne gang brugte jeg ca. 4 dl. sigtet speltmel, ca. 3 dl. fuldkornsspeltmel, 1 dl. havregryn og en lille håndfuld solsikkekerner. Og så brugte jeg, for nemhedens skyld, flydende margarine i stedet for smør. Jeg kan ikke smage forskel. Ooorj, de er blevet gode. Jeg er normalt meget kræsen, når det kommer til fuldkorn og kerner i brød. Men den her kombi er altså lige i øjet, og de er stadig super luftige og dejligt bløde. Jeg kan slet ikke få armene ned 😀
Hej Kamilla
Jeg sidder netop og sætter tænderne ind i en speltbolle, jeg fik lige lyst til at bage dem i går. Og du har ret – de er bare supergode! Tak for dine tips!