Mmmmm… er der noget bedre end duften af friskbagte boller? Næppe! Disse virkelig nemme boller består af kun 5 ingredienser og kræver minimal indsats, så du nemt kan servere friskbagte boller uden bøvl.
Det skal du bruge
Du skal kun bruge 5 ingredienser for at bage de her nemme boller – og den ene er valgfri!
- Gær: Det er naturligvis gær der får bollerne til at hæve. Brug 25 gram gær hvis bollerne skal hæve på en halv time, eller brug 10 gram gær hvis du vil koldhæve dejen i køleskabet natten over.
- Vand: Gær skal opløses i vand, som giver fugt til dejen.
- Hvedemel: Bolledejen laves med hvedemel, som har et højt glutenindhold og derfor vil hæve meget.
- Salt: Det er salt der giver smagen! Jeg har målt den præcise mængde salt af, jeg synes passer til bollerne for at få den bedste smag.
- Æg eller mælk: Til pensling, så bollerne får en smuk gylden overflade.
Tips til at bage de bedste boller
Det er nemt at bage boller men kræver lidt teknik at bage dem helt perfekte! Her er mine bedste råd til hvordan man bager de bedste boller:
- Ælt dejen godt
Det vigtigste ved disse boller er, at få dejen æltet rigtig godt igennem. Derfor anbefaler jeg, at man bruger en røremaskine med dejkrog, så du ikke behøver bruge armkræfter på det. Man kan naturligvis godt ælte dejen i hånden men det er alt andet lige bare sjovere at se på imens en maskine gør det hårde arbejde for en! - En gylden overflade
Man spiser også med øjnene, så det gør noget ekstra at en bolle har en flot gylden overflade. Opnå det ved at pensle bollerne med æg, alternativt med lidt mælk. - Bank i bunden
Tjek om bollerne er færdige ved at banke i bunden på dem når du kan se, at overfladen er blevet gylden. Hvis de lyder hule er de gennembagte.
Typiske spørgsmål til opskriften
Behøver jeg bruge en røremaskine?
Nej, du kan ælte bolledejen i hånden. Det er bare vigtigt at give den gas og få æltet dejen rigtig godt igennem.Kan jeg tilsætte kerner eller frø?
Ja, du kan sagtens tilsætte kerner til dejen, for eksempel solsikkekerner, i dejen eller som drys på toppen.Kan dejen koldhæve?
Ja, du kan sagtens lave dejen aftenen før og stille den i køleskabet natten over. I så fald skal du kun bruge 10 gram gær.
Nemme boller
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 1/2 dl vand
- 8 g salt
- 500-550 g mel
- 1 æg til pensling (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Rør gær ud i vand i skålen på en røremaskine. Tilsæt salt. Tilsæt mel lidt ad gangen imens der æltes med en dejkrog. Lad dejen ælte godt imellem der tilsættes mere mel. Fortsæt med at tilsætte mel indtil dejen kun hænger ved i bunden og lad så dejen ælte i 10 minutter på maskinen.25 g gær, 3 1/2 dl vand, 8 g salt, 500-550 g mel
- Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad bolledejen hæve i 30-45 minutter.
- Tril dejen til kugler med let melede hænder og sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn). Lad bollerne efterhæve imens ovnen varmer op.
- Pensl bollerne med pisket æg. Sæt bollerne ind i ovnen og skru ned på 225 grader. Bag bollerne i 17-20 minutter, til de er gyldne og sprøde i bunden. Lad bollerne køle helt af på en bagerist.1 æg til pensling
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
Hej Trine,
Super lækre boller! Jeg har længe ledt efter en god og simpel opskrift, så man også undgår de mange unødvendigheder.
Jeg prøvede dem her til morges og de sad lige i skabet!
5 stjerner herfra