Jeg forsøger at skære ned på mængden af hvede jeg indtager, da jeg er en smule intollerant, så derfor har jeg kastet mig ud i at bage med andre typer mel. Jeg har prøvet mig frem med forskellige slags men er blevet særligt glad for, at bage med speltmel.
Det kræver lidt øvelse at bage gode speltboller, da speltmel opfører sig anderledes end hvedemel – det hæver mindre og binder vand bedre. Til gengæld indeholder speltmel flere fibre, vitaminer og mineraler og har et lavere glutenindhold.
Efterhånden som jeg er blevet bedre til at bage med spelt besluttede jeg mig for at lave nogle lækre sandwichboller. I disse speltboller tilsatte jeg havregryn, hørfrø, boghvedeflager, gulerødder og squash. Grøntsagerne er med til at gøre speltbollerne fugtige. Speltboller tørrer nemlig hurtigt ud og bliver kedelige hvis de ligger i nogle dage.
Jeg æltede dejen på min røremaskine og lod den ellers stå i en time til den hævede til dobbelt størrelse. Så formede jeg sandwichboller og bagte speltbollerne i cirka 25 minutter.
Bollerne er supergode til frokost, da der er meget gods i dem og jeg blev mere end mæt af én bolle med pålæg. De bliver dog som sagt hurtigt lidt kedelige da de er lavet på speltmel, så hvis man bager en større portion er det en god idé at fryse dem. Læg bollerne på køkkenbordet når de skal tø op, så tager det kun halvanden times tid og speltbollerne vil være lige så lækre som friskbagte.
Speltboller opskrift med gulerod og squash
Ingredienser
- 50 g gær
- 6 dl lunkent vand
- 2 dl havregryn
- 2 dl boghvedeflager
- 1/2 dl hørfrø
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 spsk olie
- 2 gulerødder
- 1/3 squash
- 750 g sigtet speltmel
- vand til pensling
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i det lunkne vand. Riv gulerødder og squash groft på et rivejern. Kom de revne grøntsager i gærblandingen. Tilsæt havregryn, boghvedeflager, hørfrø, salt, sukker og olie. Ælt nu melet i lidt efter lidt, til du får en glat dej.
- Læg et viskestykke over og lad dejen hæve i 1 time. Form nu dejen til boller og lad dem efterhæve i 15 minutter. Pensl bollerne med lidt vand.
- Bag bollerne ved 200 grader i cirka 25 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
15 kommentarer
Super gode boller 🙂 lavede dem dog med fuldkornsspeltmel.
Hele Min besked kommer ikke med
Hej Sanne
Jeg kan ikke se, at der skulle være noget problem med at skrive kommentarer til dette indlæg, vil du prøve igen?
Jeg har googlet mig frem til, at en mellem squash vejer omkring 470 g, så ca. 160 g. En gulerod vejer cirka 80 g, så 160 g.
Det er ikke nødvendigt at veje grøntsagerne, da det er en cirka-mængde i opskriften.
Tusind tak
Sker igrn…kun første linie kommerr med
Hvilken browser bruger du?
Min ipad…måske derfOr?
Hvor meget svarer 2 gulerødder og en 1/3 squash til
Hej Trine 🙂
Jeg befinder mig i en lille landsby i Tyskland, og har simpelthen ikke mulighed for at få fingrene i boghvedeflager… Er det muligt at erstatte dem med havregryn, eller måske knækkede rugkerner? Ved ikke, hvor meget vand boghvedeflager suger osv.. (er ikke på FODMAP diæt)
Tak for lækker blog.
Ida
Hej Ida
Jeg ville prøve at erstatte dem med finvalsede havregryn, som altid er godt i boller. God fornøjelse!
[…] har jeg fundet her. Jeg har dog valgt – som overskriften antyder – at koldhæve mine boller. Dvs. i min […]
[…] speltmel tilmed over 12 gram protein pr. 100 gram – det kan vi lide Hun havde vist mig denne hjemmeside, hvor opskriften er fra. Det eneste, som jeg har ændret i opskriften er, at jeg har […]
hej trine og alle andre der ude som er på fodmap dieten. nu har jeg været på denne diet i snart 4 ugers tid, uden det har hjulpet:/ MEN nu siger min diætist at det en god ide at langtidshæve dejen, fordi der så vil være mindre fruktaner i(ja det er der åbebart også i speltmel) 🙂
hun siger det også er bedst at der kun er 1/3 sigtet speltmel i og resten bliver erstattet med feks. havre, alm. speltmel eller grøntsager, og man kun spiser 1 bolle ad gangen.
håber det er en hjælp for dem hvor dieten måske ikke lige har haft lyst til at virke på jer(:
>>I anledning af den FODMAP diæt jeg er startet på har jeg boycottet hvede. Det kræver altså lidt – jeg har aldrig tænkt over, hvor mange fødevarer der indeholder hvede, lige fra leverpostej til fuldkornscornflakes.
Tulip laver en leverpostej uden hvede
Tak, men mon ikke den stadig indeholder løg?