Jeg udviklede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller, da jeg prøvede FODMAP diæten, hvor jeg gerne ville udelukke hvede fra min kost. Diæten fungerede ikke for mig, men selvom jeg ikke følger den længere bager jeg jævnligt disse lækre speltboller, fordi de er endt med at blive en storfavorit herhjemme. Speltbollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! Og så er de virkelig nemme at bage.
3 gode grunde til at bage disse speltboller
Denne opskrift på speltboller er en favorit herhjemme, som vi laver igen og igen af tre primære årsager:
- Speltbollerne har den blødeste, luftigste konsistens
- De er virkelig nemme og hurtige at lave
- Spelt og salt giver bollerne en virkelig god smag – og så er de penslet med smør!
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan altså også hurtigt ælte den i hånden.
- Tril bollerne og sæt dem tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse.
- Pensle bollerne med smør lige efter bagning. Speltmel suger væske og det giver derfor bollerne en skøn smag og glød.
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesam.
Sådan formes bollerne
Du kan naturligvis forme speltbollerne ligesom du ønsker, men jeg foretrækker at trille dejen til lige store kugler og placere dem i en bageform eller fad beklædt med bagepapir. Når bollerne hæver vil de fylde formen ud og bages tæt, hvilket giver en god højde og fint udtryk til bollerne.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
Se også mine andre opskrifter på boller og brød.

Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 1/2 dl lunkent vand
- 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
- 50 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 8 dl sigtet speltmel
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
55 kommentarer
Indtil videre giver jeg 5 *, da opskriften er nem og dejen blød og lækker.
Nu skal de hæve og bages. Og i den forbindelse vil jeg høre, om det er bedst med varmluftovn eller alm ovn?
Hej Helle
Vi anbefaler almindelig ovn indstilling 🙂
Det er godt nok 2020 nu, men hold nu lige kæmpefest hvor er de her boller for vilde! Tak for den her opskrift!! Jeg tåler dårligt alm. hvid hvede men elsker luftige nybagte boller og denne her opskrift er perfekt. Brødet får en super struktur og er lige så gode i dagene efter som nybagte. Hvis jeg kunne give 100 stjerner så gjorde jeg det 😃
Tak for den søde besked, Tine! Hvor er jeg glad for, at du er glad for opskriften. Det er også nogle af mine favoritboller 😍
Kan de fryses ned?
Hej Rikke
Ja det kan de sagtens.
MUMS hvor smager de godt og hvor er de nemme at lave. Jeg havde kun tørgær hjemme, men de blev alligevel super. De skal klart laves igen og igen og igen og med forskellige variationer såsom lidt revet gullerod i eller evt chokolade.
Jeg er ikke god til at bage og er ikke særligt tålmodig hvad det angår, men med denne opskrift kan det simpelthen ikke gå galt!
Fornemt resultat hver gang og der kan mixes med forskellige typer mel, fuldkorn etc., uden problemer.
Glad for at jeg fandt denne opskrift på første hit i Google søgning: “lækre speltboller”
Mvh Christopher
Lækker opskrift, den overholder dog ikke foodmap princippet, da dejen enten skal være lavet på surdej, eller skal koldhæve.
Hvis man har smerter, hjælper denne opskrift ikke,.
Hej Kit
Jeg er da ked af, at du føler at opskriften fortjener 1 stjerne fordi den ikke passer til FODMAP (længere), du siger jo selv at det er en lækker speltbolle opskrift.
Opskriften blev skrevet for 5 år siden da FODMAP lige var kommet og dengang overholdt den principperne. FODMAP er en diæt som bliver udviklet og opdateret hele tiden og eftersom jeg ikke selv følger diæten længere følger jeg ikke med i deres do’s and don’ts. Jeg har bare nævnt dengang jeg skrev denne opskrift, at jeg spiste dem da jeg var på FODMAP diæt.
Hej, lavede denne opskrift vegansk. Med plantesmør og banan istedetfor æg og havde kun fuldkorns speltmel.
De blev stadig virkelig gode og luftige. Ikke tunge som måske forventet.
Superskøn info… sad ig ledte efter veganer input ift æg… glæder mig til at bage om lidt ♥
Hej, jeg bagte disse boller til min lillesøsters fødselsdag – de fik mange roser, så tænkte jeg lige ville give dem videre. En nem opskrift at følge, dejlige luftige boller og god smag – super opskrift!
Tak Stine, dejligt at gæsterne var glade!
Kan man erstatte med fuldkorns speltmel?
Ja det vil jeg mene du sagtens kan. Jeg ville dog nok lave halvt fuldkorns, halvt almindelig, ellers bliver det en meget tung bolle.
Jeg velgte denne dejlige opskrift i stedet for en opskrift på briocher! Min datter har fødselsdag i morgen (voksen), jeg vil jo helst bage med spelt, og det kan man altså sagtens få rigtig lækre “fødselsdagsboller” ud af, og ikke som altid de lidt grovere af slagsen. Jeg glæder mig til at smage især de sesamfrø der kommer på efter bagning, det er nyt for mig, men er selvfølgelig det eneste rigtige.
De lugter himmelsk nu, og så smager de også sådan, ved jeg.
Solveig