Shortbread er en virkelig nem og sindssygt lækker og sprød småkage, som stammer fra Skotland. Den minder mig om hyggelige weekendture til London for at besøge min mand, som har arbejdet derovre i en periode, hvor jeg plejer at købe dem i fine små æsker hos butikken Fortnum & Mason.
Nu er min mand heldigvis tilbage i København i hverdagene igen, men jeg kan ikke undvære mit shortbread – især ikke her i julen! Så jeg gik i gang med at eksperimentere med den perfekte shortbread opskrift og det tog mig ikke længe at komme frem til, at det er denne!
Shortbread skal være sprøde og en anelse smuldrende, når man bider i dem. Det opnås ved at have det rigtige forhold mellem smør og mel.
Dejen skal være kølig når den rulles og skæres, for at opnå en pæn form på småkagen. Et fif til at opnå helt lige småkager er, at bruge en pizzaskærer til at rulle gennem og skære dejen.
Prik huller i småkagerne med en gaffel. Dette sikrer en ensartet bagning og giver det karakteristiske mønster man kender fra shortbread.
Opbevar dine shortbread i en lufttæt kagedåse eller plastikboks og de vil holde sig lækre og sprøde i flere dage – hvis I kan holde fingrene fra dem så længe! Jeg synes personligt de er lidt vanedannende.
Engelsk shortbread
Ingredienser
- 75 g flormelis
- 230 g blødt smør
- 300 g mel
- 1/4 tsk bagepulver
- 1/4 tsk salt
Fremgangsmåde
- Pisk flormelis og smør sammen med en elpisker, på røremaskine eller i hånden med et piskeris, til det er lyst og luftigt.
- Rør mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål. Tilsæt melblandingen til smørblandingen lidt ad gangen imens der røres med en grydeske. Til sidst bliver det til smulder.
- Ælt den smuldrede dej sammen til en kugle. Varmen fra dine hænder hjælper til, at dejen kan formes til en kugle. Pak dejkuglen ind i plastikfilm og læg den i køleskabet i 30 minutter.
- Tag dejen ud af køleskabet og fjern plastikfilmen. Del dejen i to.
- Rul den ene halvdel af dejen flad med en kagerulle til den er cirka 5-7 mm tyk. Skær shortbread ud i den ønskede størrelse. Læg dine shortbread på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag processen med den anden del af dejen.
- Prik dine shortbread med en gaffel for at sikre ensartet bagning. Bag dine shortbread ved 180 grader (alm. ovn) i 20-22 minutter, til de er svagt gyldne. Flyt dem fra bagepladen over på en bagerist til afkøling, så bunden forbliver sprød.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
De ser vildt lækre ud. Jeg har ledt efter den helt rigtige opskrift og jeg tror jeg prøver din. Ville det være helt forkert at putte lidt vanilje i? Hvor længe kan du holde den rigtige konsistens? Jeg håber lidt 5 dage 😉
Hej Sascha
Du kan godt komme lidt vanilje i. Småkagerne kan godt holde sig i 4-5 dage hvis du opbevarer dem i en helt lufttæt boks. De kan også fryses.