Hvis jeg skulle nævne én småkage, som minder mig om jul, så er det brunkager (eller måske vanillekranse, de er dælme også gode!). Min farmor er vores families ukronede brunkage-dronning og hvert år deler hun ruller af brunkagedej ud til alle sine børn og børnebørn, som vi selv kan bage. Min farmors brunkager er perfekt krydrede, tynde og sprøde, præcis som en brunkage skal være. Tricket er, at bruge friske stødte krydderier og skære brunkagerne meget tyndt med en skarp kniv. Her får du vores familieopskrift på brunkager.
Tips til brunkagedejen
- Denne portion giver en meget stor portion brunkager, men tro mig – de skal nok blive spist! Ellers kan opskriften sagtens halveres.
- Når man arbejder med brunkagedej gælder det om, at dejen skal være så kold som muligt. Tag dig derfor god tid til, at dejen kan køle helt ned i køleskabet undervejs.
- Rullerne med brunkagedej kan laves forud og opbevares i køleskabet i op til 2 uger eller den kan fryses i op til 3 måneder.
- Man får den bedste smag frem i sine brunkage ved at støde krydderierne lige inden dejen laves. Alternativt kan man bruge krydderier, som allerede er stødt, men de smager ikke ligeså kraftigt.
Sådan skabes perfekte sprøde brunkager
Det er vigtigt at brunkagedejen er så kold som muligt når småkagerne skæres. På den måde kan du med en skarp kniv skære ultratynde ensartede brunkager, som får den perfekte sprøde afbagning. Derfor skal brunkagedejen rulles først og derefter stilles på køl. Varmen fra dine hænder vil nemlig opvarme dejen.
Når brunkagerne bages er det vigtigt at holde øje med dem. Alle ovne er forskellige og temperaturen i lige netop din ovn er afgørende for, hvor længe brunkagerne skal bages. Brunkagerne skal tages ud når de er gyldne men endnu ikke er blevet brune i kanten. Hvis de bliver brune i kanten har de fået for meget og vil få en brændt smag.

Verdens bedste brunkager
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
- 125 g mandler
- 500 g smør
- 500 g sukker
- 250 g sirup
- 10 g stødt nellike
- 20 g stødt kanel
- 5 g stødt kardemomme
- 15 g potaske
- Lidt varmt vand
- 800-900 g mel
Fremgangsmåde
- Smut mandlerne og hak dem groft.125 g mandler
- Kom smør, sukker og sirup i en gryde og lad det smelte sammen over middel varme under omrøring. Det må ikke koge så meget, at det bobler. Når det er smeltet, fjernes gryden fra varmen. Lad blandingen køle af i 10-15 minutter.500 g smør, 500 g sukker, 250 g sirup
- Tilsæt de hakkede mandler sammen med stødt nellike, stødt kanel og stødt kardemomme.10 g stødt nellike, 20 g stødt kanel, 5 g stødt kardemomme
- Opløs potasken i lidt varmt vand. Tilsæt potaskeblandingen til dejen og rør godt rundt. Lad nu dejen afkøle let.15 g potaske, Lidt varmt vand
- Kom melet i lidt efter lidt imens dejen æltes. Mængden af mel afhænger af melet og temperaturen, men dejen skal kunne æltes til en smidig glat dej. Del dejen i lange pølser og pak hver enkelt ind i plastikfilm og kom den i køleskabet i minimum 1 time.800-900 g mel
- Skær skiver så tynde som muligt ud af rullerne med en meget skarp kniv og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Bag brunkagerne ved 175 grader (alm. ovn) i 6-8 min. altefter hvor tyndt de er skåret, til kagerne er gyldne - de må ikke være brændte i kanten.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
6 kommentarer
Vedersn bedste opskrift på brunkager! Bruger kun den 🤩
Jeg fryser simpelthen bare dejrullerne ned, så holder de også længere tid 👍🏻
Bruger du mørk eller lys sirup??
Hej Karina
Lys sirup 🙂
Ja de er dælme gode! Tak og god jul 🙂
det er jo helt absurd mange brunkager! Vi får jo ikke besøg af cookie monsteret… Ellers god opskrift
Hej Peter
Opskriften kan sagtens halveres 🙂