Hvis jeg skulle nævne én småkage, som minder mig om jul, så er det min farmors brunkager (eller måske vaniljekranse, de er dælme også gode!). Min farmor var vores families ukronede brunkage-dronning og hvert år delte hun ruller af brunkagedej ud til alle sine børn og børnebørn, som vi selv kunne bage.
Min farmors brunkager er perfekt krydrede, tynde og sprøde, præcis som en brunkage skal være. Tricket er, at bruge friske stødte krydderier og skære brunkagerne meget tyndt med en skarp kniv. Her får du vores familieopskrift på brunkager.
Tips til brunkagedejen
- Denne portion giver en meget stor portion brunkager, men tro mig – de skal nok blive spist! Ellers kan opskriften sagtens halveres.
- Når man arbejder med brunkagedej gælder det om, at holde dejen så kold som muligt. Tag dig derfor god tid til, at dejen kan køle helt ned i køleskabet undervejs.
- Rullerne med brunkagedej kan laves forud og opbevares i køleskabet i op til 2 uger eller de kan fryses i op til 3 måneder.
- Man får den bedste smag frem i sine brunkager ved at støde krydderierne lige inden dejen laves. Alternativt kan man bruge krydderier, som allerede er stødt, men de smager ikke ligeså kraftigt.
Sådan får du perfekte sprøde brunkager
Det er vigtigt at brunkagedejen er så kold som muligt når småkagerne skæres. På den måde kan du med en skarp kniv skære ultratynde ensartede brunkager, som får den perfekte sprøde afbagning. Derfor skal brunkagedejen rulles først og efterfølgende på køl. Varmen fra dine hænder vil nemlig opvarme dejen når den rulles, så den skal køles ned igen bagefter.
Når brunkagerne bages er det vigtigt at holde øje med dem undervejs. Alle ovne er forskellige og temperaturen i lige netop din ovn er afgørende for, hvor længe brunkagerne skal bages. Brunkagerne skal tages ud når de er gyldne men endnu ikke er blevet brune i kanten. Hvis de bliver brune i kanten har de fået for meget og vil få en lidt brændt smag.
Opbevaring af brunkager
Brunkager er bedst når de er helt sprøde. De skal opbevares i en helt lufttæt beholder for at blive ved med at være sprøde. Bemærk at kagedåser ofte ikke er helt lufttætte, men du kan med fordel lægge et stykke bagepapir imellem dåse og låg for at gøre den lufttæt. Alternativt fungerer plastikbokse til opbevaring af madvarer også glimrende.
Flere lækre julesmåkager
- 8 fantastiske julesmåkager
- Specier med appelsin og mørk chokolade
- Julesmåkager med Nutella
- Ingefær småkager med chokolade
- Finskbrød

Verdens bedste brunkager
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
- 125 g mandler
- 500 g smør
- 500 g sukker
- 250 g sirup
- 10 g stødt nellike
- 20 g stødt kanel
- 5 g stødt kardemomme
- 15 g potaske
- Lidt varmt vand
- 800-900 g mel
Fremgangsmåde
- Smut mandlerne og hak dem groft.125 g mandler
- Kom smør, sukker og sirup i en gryde og lad det smelte sammen over middel varme under omrøring. Det må ikke koge så meget, at det bobler. Når det er smeltet, fjernes gryden fra varmen. Lad blandingen køle af i 10-15 minutter.500 g smør, 500 g sukker, 250 g sirup
- Tilsæt de hakkede mandler sammen med stødt nellike, stødt kanel og stødt kardemomme.10 g stødt nellike, 20 g stødt kanel, 5 g stødt kardemomme
- Opløs potasken i lidt varmt vand. Tilsæt potaskeblandingen til dejen og rør godt rundt. Lad nu dejen afkøle let.15 g potaske, Lidt varmt vand
- Kom melet i lidt efter lidt imens dejen æltes. Mængden af mel afhænger af melet og temperaturen, men dejen skal kunne æltes til en smidig glat dej. Del dejen i lange pølser og pak hver enkelt ind i plastikfilm og kom den i køleskabet i minimum 1 time.800-900 g mel
- Skær skiver så tynde som muligt ud af rullerne med en meget skarp kniv og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Bag brunkagerne ved 175 grader (alm. ovn) i 6-8 min. altefter hvor tyndt de er skåret, til kagerne er gyldne - de må ikke være brændte i kanten.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
13 kommentarer
Jeg har aldrig bagt før, og havde ikke nogen vægt, men ved at følge opskriften så godt som muligt, er jeg blevet mere end tilfreds med resultatet
Giver lige over 2kg småkager, så hvis du vil have mindre end det, må du hælder halvere opskriften!
Mine brunkager smager fint, men har små hulle over alt. Ligner ikke dine.
Hej Merete
Det lyder mystisk. Hvilken type smør har du brugt?
KH Trine
Endelig lykkedes det at lave de helt rigtige brunkager
De er utrolig nemme at lave og smager så jule synger, jeg lavede også en halv portion hvor jeg kom lakrids pulver i…🧑🎄🌲🧑🎄 det kan varmt anbefales🫶🏼
Vedersn bedste opskrift på brunkager! Bruger kun den 🤩
Jeg fryser simpelthen bare dejrullerne ned, så holder de også længere tid 👍🏻
Bruger du mørk eller lys sirup??
Hej Karina
Lys sirup 🙂
Ja de er dælme gode! Tak og god jul 🙂
det er jo helt absurd mange brunkager! Vi får jo ikke besøg af cookie monsteret… Ellers god opskrift
Hej Peter
Opskriften kan sagtens halveres 🙂
Hvis du halverer -har du så også halv mængde krydderier og potaske?
Vh Ulla
Hej Ulla
Ja det gør jeg 🙂