Så er jeg hjemme igen efter et halvt års ophold i Australien. Det er lidt hårdt at komme hjem til det kolde vintervejr når man har boet i 35 grader så længe, så jeg pakker mig godt ind og forsøger så vidt muligt ikke at bevæge mig udenfor. Jeg har haft det helt fantastisk med at studere i Brisbane, hvor jeg har mødt en masse søde mennesker og haft de vildeste naturoplevelser. Jeg har blandt andet dykket og snorklet med en masse forskellige hajer, så jeg har hajer på hjernen og kan slet ikke få nok af de fascinerende dyr.
Jeg kom hjem for nogle dage siden og er taget hjem til de gamle for at nå at komme lidt i julestemning inden Juleaften. Der bliver gået hårdt til den med juletræ, julemusik og selvfølgelig masser af julesmåkager. I går lavede vi en af mine yndlings julesmåkager, nemlig jødekager.
Camilla fra MyMinMy har givet mig den sejeste småkageudstikker formet som en haj, så den skulle jeg selvfølgelig bruge til årets jødekager!
Småkagedejen til jødekager skal laves i lidt god tid, da dejen skal stå på køl før den kan skæres eller udstikkes. Mel og smør hakkes i en foodprocessor eller smuldres med fingrene, til man får en krummelignende konsistens. De tørre ingredienser røres sammen og derefter æltes en blanding af æg og sukker i, til man får en glat småkagedej. Dejen pakkes ind i plastikfilm og sættes i køleskabet i minimum 45 minutter.
Imens skal der smuttes mandler. Når mandlerne er smuttet kan de enten hakkes eller flækkes på langs.
Når dejen er kold kan den enten skæres i runde skiver eller man kan rulle dejen ud på en melet overflade og udstikke den i forskellige figurer med småkageudstikkere.
Jødekagerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. De pensles med æg. Derefter drysses kanelsukker på og der kommes mandler på. Sørg for at trykke mandlerne lidt ned i dejen, så de sidder godt fast.
Jødekagerne bages ved 200 grader almindelig ovn i 7-8 minutter. Sørg for at holde øje med dem, da brændte jødekager ikke smager særlig godt!
Jødekagerne skal køle af på en bagerist. De skal opbevares i en lufttæt beholder, så de ikke bliver bløde.

Jødekager
Ingredienser
Jødekagedej:
- 250 g mel
- 1/2 tsk bagepulver
- 1 tsk vanillesukker
- 1/2 tsk revet citronskal
- 175 g smør
- 1 æg
- 125 g sukker
Drys:
- 1 æg til pensling
- Kanel
- Sukker
- 100 g mandler (cirka)
Fremgangsmåde
- Kom mel, bagepulver, vanillesukker og revet citronskal i en foodprocessor. Skær smørret i skiver og kom det i foodprocessoren og hak ingredienserne, indtil du får en krummelignende dej. Alternativt kan smørret smuldres i dejen med fingrene.
- Rør æg og sukker sammen i en skål. Tilsæt nu krummedejen og ælt dejen sammen. Varmen fra hænderne gør smørret blødt og samler dejen til en glat småkagedej.
- Rul dejen i en eller flere pølser og pak den i plastikfilm og sæt den i køleskabet i minimum 45 minutter.
- Smut mandlerne og hak eller flæk dem. Tænd ovnen på 200 grader.
- Skær enten dejen ud til runde jødekager eller rul dejen ud på en melet overflade og brug en småkageudstikker til at udstikke jødekager. Kom jødekagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pisk et æg i en lille skål. Pensl alle småkagerne med æg. Rør sukker og kanel sammen i en anden lille skål - mængden afhænger af, hvor meget drys man foretrækker. Drys kanelsukker på jødekagerne og pynt dem med mandler.
- Bag jødekagerne ved 200 grader i 7-8 minutter. De skal være gyldne men ikke brune. Flyt forsigtigt jødekagerne over på en bagerist, så de kan køle af.
- Opbevar jødekagerne i en lufttæt beholder så de ikke bliver bløde.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
3 kommentarer
Perfekt!!!. En præcis opskrift for jøderkager.
TAK.☺️
hi hi, hvor er de blevet fine hajerne! Jeg er glad for at den faldt i god jord! Ville gerne ha budt dig rigtig velkommen hjem, men var så syg den dag at jeg ikke kunne stå på mine ben, men gaven den skulle du have 🙂
Ja de er bare så sjove! Rigtig god bedring, jeg håber du bliver frisk til nytår!