De fleste familier har nogle helt klassiske desserter og julekager, som går igen i løbet af årene. I min familie er min mors vaniljekranse en af dem. Jeg mener jo, at vaniljekransen er den mest fantastiske julesmåkage der findes, og den bliver bagt ad flere omgange hvert år hjemme hos os. Denne opskrift er den vi bruger år efter år, som kommer til at gå i arv i vores familie og jeg vil vove at påstå, at det er den bedste opskrift på vaniljekranse der findes!
Lav mønster på vaniljekranse
Vaniljekranse er en lidt tidskrævende proces, da dejen skal igennem en kødhakker for at få det karakteristiske stjernemønster, og derefter skal hver småkage formes til ringe. Min mor har da også lavet genvejen et par gange med blot at lave dem flade som almindelige småkager – men det er bare ikke helt det samme. Derfor står vi troligt hvert år til jul og udformer vaniljekranse – og det er hyggeligst, når man er flere der gør det sammen.
For at lave vaniljekranse med det rigtige mønster skal man som tidligere nævnt bruge en kødhakker, for eksempel en kødhakker til Kitchen Aid eller en gammeldags manuel kødhakker. Her skal man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få det rigtige mønster frem på småkagerne.
Processen foregår ved, at vaniljekransedejen presses ned i kødhakkeren og kommer ud i lange strimler. Strimlerne skæres forsigtigt ud i små stykker på cirka 7 cm længde uden at ødelægge mønstret i dejen. Hvert stykke formes til en ring ved at enderne mødes og presses sammen.
Hvis man ikke har en kødhakker
Man kan også sprøjte vaniljekranse ved hjælp af en sprøjtepose med en stjernetylle. Det kræver lidt muskler og tålmodighed, men kan godt lade sig gøre. Jeg ville dog ikke kaste mig ud i at gøre det her med en rigtig stor portion – og resultatet bliver altså også pænest hvis man bruger en kødhakker.
Perfekt afbagning af vaniljekranse
- Placering på bagepladen
Vaniljekranse kan stilles tæt på bagepladen beklædt med bagepapir, da de ikke hæver under bagningen. Man kan derfor bage rigtig mange på én gang. - På køl inden bagning
Vaniljekransene skal forsigtigt placeres på bageplader beklædt med bagepapir, uden at ødelægge mønstret, og stilles på køl i 15 minutter inden bagning. Det kan enten være udenfor hvis det er koldt, i køleskabet eller i en kold kælder. Afkølingen er essentiel for, at vaniljekransene holder formen og mønstret under bagningen. - Bag én plade af gangen
Jeg anbefaler at bage én plade af gangen for den bedste afbganing. Vaniljekransene skal ikke bage længe og man kan bage mange af gangen, så man kan sagtens lave mange alligevel. - Bagetid
Vaniljekransene skal bages i cirka 8 minutter. Alle ovne er dog forskellige, så hold godt øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtigt. Småkagerne skal kun være let gyldne når de tages ud, ellers får de for meget.
Opbevaring af vaniljekranse
Vaniljekranse skal opbevares i en lufttæt kagedåse. For at sikre, at den er helt lufttæt bør der lægges madpapir eller plastikfilm under låget, så det slutter helt tæt.
Vaniljekransene holder sig gode i op til 3 uger. Men de holder nok ikke så længe, for de smager virkelig virkelig godt! 😉

Verdens bedste vaniljekranse
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 1/4 tsk bagepulver
- 6 tsk vanillesukker
- 375 g smør
- 1 æg
- 250 g sukker
- 125 g mandler
Fremgangsmåde
- Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren.125 g mandler
- Rør hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Koldt smør hakkes og kommes i.500 g hvedemel, 1/4 tsk bagepulver, 6 tsk vanillesukker, 375 g smør
- Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu blandingen sammen til en glat dej.1 æg, 250 g sukker
- Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
- Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til små cirkler - klem dejenderne forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
- Læg alle vanillekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand imellem. Stil bagepladen køligt i 15 minutter, så bevarer de mønstret under bagningen.
- Bag vanillekransene ved 185 grader i cirka 8 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
63 kommentarer
du burde ændre navnet på opskriften til “gode nok” – det er virkelig ikke verdens bedste
Tak for din kommentar og glædelig jul til dig ☺️
Mvh Trine