De bedste vaniljekranse

De bedste vaniljekranse
 

  • 1-2 timer
  • Middel
De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad

De fleste familier har nogle helt klassiske desserter og julekager som går igen i løbet af årene. I min familie er min mors vaniljekranse en af dem. Vaniljekransen er den mest fantastiske julesmåkage der findes og den bliver bagt ad flere omgange hvert år hjemme hos os.

Vaniljekranse er en lidt tidskrævende proces, da dejen skal igennem en kødhakker for at få det karakteristiske mønster, og derefter skal hver småkage formes til ringe. Min mor har da også lavet genvejen et par gange med blot at lave dem flade som almindelige småkager – men det er bare ikke helt det samme.

Denne opskrift er en, der kommer til at gå i arv i vores familie og jeg vil vove at påstå, at det er den bedste opskrift på vaniljekranse der findes!

Glædelig 1. december! Jeg har pyntet op i det lille hjem på hver en hylde. Det er bare så hyggeligt. Det er jeg sikker på min kæreste også synes, selvom han ikke vil indrømme det. I år kickstarter jeg julehyggen med at bage hjemmelavede vaniljekranse. Jeg tog min mor til hjælp da det går lidt hurtigere når man er to og det desuden er ekstra hyggeligt.

Lav mønster på vaniljekransene

For at lave vaniljekranse med det rigtige mønster skal man som tidligere nævnt bruge en kødhakker, for eksempel en kødhakker til Kitchen Aid eller en gammeldags manuel kødhakker. Her skal man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få det rigtige mønster frem på småkagerne.

Processen foregår ved, at vaniljekransedejen presses ned i kødhakkeren og kommer ud i lange strimler. Strimlerne skæres forsigtigt ud i små stykker på cirka 7 cms længde uden at ødelægge mønstret i dejen. Hvert stykke formes til en ring ved at enderne mødes og presses sammen.

Nødløsningen hvis man ikke har en kødhakker er, at sprøjte vaniljekransene med sprøjtepose og en stjernetylle. Det kræver lidt muskler og tålmodighed men kan lade sig gøre i en snæver vending. Vi anbefaler dog, at bruge en kødhakker da det er lettest samt giver det pæneste resultat.

afbagning af vaniljekranse

Vaniljekransene skal forsigtigt placeres på bageplader beklædt med bagepapir, uden at ødelægge mønstret, og stilles på køl i 15 minutter inden bagning. Det kan enten være udenfor hvis det er koldt, i køleskabet eller i en kold kælder. Afkølingen er essentiel for, at vaniljekransene holder formen under bagningen.

Vaniljekransene skal bages i cirka 8 minutter og sørg for, at holde meget øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtigt. Småkagerne skal kun være let gyldne når de tages ud, ellers får de for meget.

Opbevaring af vaniljekranse

Vaniljekransene skal opbevares i en lufttæt kagedåse. For at sikre, at den er helt lufttæt bør der lægges madpapir eller plastikfilm under låget, så det slutter helt tæt.

Vaniljekransene holder sig gode i op til 3 uger. Men de holder nok ikke så længe, for de smager virkelig virkelig godt! 😉

Vaniljekranse opskrift fra Bageglad.dk

De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad
4.8 fra 5 stemmer

De bedste vaniljekranse

Mængde: 250 stk (cirka)
Udskriv Pinterest

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 6 tsk vanillesukker
  • 375 g smør
  • 1 æg
  • 250 g sukker
  • 125 g mandler

Sådan gør du

  • Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren.
  • Rør hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Koldt smør hakkes og kommes i.
  • Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu blandingen sammen til en glat dej.
  • Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
  • Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til små cirkler - klem dejenderne forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
  • Læg alle vanillekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand imellem. Stil bagepladen køligt i 15 minutter, så bevarer de mønstret under bagningen.
  • Bag vanillekransene ved 185 grader i cirka 8 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!
Den bedste vaniljekranse opskrift
Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
1. december 2012 af Trine 55 kommentarer

55 kommentarer

  • Jeannie Vogt Svar

    Sjovt, din opskrift er nøjagtig magen til en opskrift fra Törsleffs blå bagebog, en gammel opskriftsbog jeg har haft i 40 år, men småkageopskrifter varierer jo meget, meget lidt. Af hensyn til resultatet skal der jo bestemte mængder ingredienser i.

    12. december 2019 at 12:47
    • Elinor Svar

      kan man komme marcipan der i uden der sker noget .

      15. december 2019 at 14:05
  • pia Svar

    Hej Mette og Trine
    jeg skal til at bage jeres lækker vanilje kranse,
    men lige et spørgsmål, bager i kransene højt i ovnen!
    og evt rest dej kan det kommes i fryseren hilsen pia

    22. november 2019 at 12:11
    • Trine Svar

      Hej Pia
      De bages i midten af ovnen. Og dejen kan sagtens fryses ja 🙂
      God fornøjelse!

      22. november 2019 at 12:22
    • pia Svar

      Tak, hvordan er det bedst at opbevare dejen i fryseren
      i husholdings film og i en frysepose ! Hilsen Pia

      23. november 2019 at 17:10
  • Irene Svar

    Hej
    De er nemme hvis man ikke har vanilje stang, men jeg får Max 155stk

    26. november 2018 at 17:27
    • Trine Svar

      Hej Irene
      Godt at høre. Mængden afhænger selvfølgelig af, hvor store vanillekranse du laver og hvor meget dej går til spilde.

      26. november 2018 at 17:40
  • Bente Nielaen Svar

    5 stars
    I har ret. Det er de bedste vaniljekranse man kan få. Det er også den opskrift jeg bager efter, og har gjort det i over 50 år.

    14. november 2018 at 17:37
  • Majken Svar

    Bliver der virkelig 250 stk. ved denne opskrift?

    23. september 2016 at 20:38
    • Trine Svar

      Hej Majken
      Jeps, 250 almindelig størrelse vanillekranse.

      25. september 2016 at 17:41
  • Louise Svar

    5 stars
    Smager næsten som min mors vaniljekranse (…som er verdens bedste!!), så kan varmt anbefale disse, de er virkelig gode, også selvom de fik et par minutter ekstra i ovnen.

    1. januar 2016 at 17:27

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Del med en ven