Julen står for døren, og med den følger julefrokoster og masser af lækker julemad! Personligt elsker jeg julemad, når det er lavet på gode råvarer, så jeg går gerne all in på julemaden i december. Disse saftige julefrikadeller er en favorit, som jeg serverer både til familien som aftensmad og til diverse julesammenkomster. De er utroligt nemme at lave og har en fantastisk krydret smag af jul.
Om min julefrikadelle opskrift
Frikadeller er en klassiker i det danske køkken og er som regel et hit hos både børn og voksne. Vores små piger elsker frikadeller, så vi får dem jævnligt, f.eks. mine yndlings kyllingefrikadeller.
Til jul kan jeg godt lide at krydre frikadellerne lidt ekstra og disse krydrede frikadeller giver en dejlig afveksling til klassiske frikadeller. Mine julefrikadeller er krydret med nellike, muskat og allehånde, som giver så mange dejlige associationer til jul og hygge.
Sådan laver du de bedste frikadeller
For at opnå de lækreste, saftige julefrikadeller, skal du:
- Sørge for at få krydret og saltet frikadellefarsen godt. Det fremhæver den gode frikadellesmag!
- Sikre den rigtige konsistens på farsen ved at tilsætte mælk. Farsen skal være lind men ikke flydende.
- Stege frikadellerne i rigtig smør. Det giver den bedste smag og skorpe.
- Stege frikadellerne ved høj varme, til begge sider har en god stegeskorpe, derefter ved middel varme, til de er gennemsigte.
Typiske spørgsmål til opskriften
Hvilken fedtprocent skal kødet have?
Jeg anbefaler en fedtprocent mellem 8-12%.Kan jeg undlade æg?
Ja ægget kan undlades. Tilsæt evt. en ekstra sjat mælk.Kan frikadellerne fryses?
Ja færdigstegte frikadeller er fryseegnede, men farsen kan ikke fryses.Kan jeg lave frikadeller i ovnen?
Ja, julefrikadellerne kan laves i ovnen på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem ved 200 grader (varmluft) i 10-12 minutter, vend dem og bag dem i yderligere 10-12 minutter. De bliver dog bedst (får den bedste skorpe) når de steges på panden.
Julefrikadeller
Ingredienser
- 800 g hakket kalv og flæsk
- 1,5 tsk salt
- 1 løg
- 6 spsk mel
- 1 æg
- 1/4 tsk stødt nellike
- 1/2 tsk stødt muskat
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk peber
- 1,5 dl mælk (cirka)
- Smør og vegetabilsk olie til stegning
Fremgangsmåde
- Kom det hakkede kød i en stor skål, f.eks. skålen på en røremaskine med dejkrog. Tilsæt salt og rør det kortvarigt sammen i farsen.800 g hakket kalv og flæsk, 1,5 tsk salt
- Pil og riv løget, og tilsæt det til farsen sammen med mel og æg.1 løg, 6 spsk mel, 1 æg
- Tilsæt krydderierne i form af stødt nellike, stødt muskat, allehånde og peber. Rør farsen sammen, gerne ved lav-middel hastighed på røremaskine med dejkrog. Tilsæt til sidst mælk lidt ad gangen indtil du opnår den ønskede konsistens (farsen skal være lind, men ikke flydende).1/4 tsk stødt nellike, 1/2 tsk stødt muskat, 1 tsk allehånde, 1 tsk peber, 1,5 dl mælk
- Opvarm lige dele smør og olie på en stor pande. Form frikadeller mellem to spiseskeer og placer dem på panden. Steg frikadellerne sprøde på den ene side ved lav-middel varme og vend dem efterfølgende, så de også steges sprøde på den anden side. Frikadellerne skal gennemsteges (cirka 10-15 minutter).
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar