Det er december, det er koldt og jeg er i julestemning! Der er pyntet op i lejligheden, kalenderlyset er tændt, skrabekalenderen hænger på køleskabet og jeg er så klar til julehygge. For mig hænger hygge ofte sammen med madlavning eller bagning, især sammen med min familie. Vi kan hygge os i timevis med bageprojekter, særligt med julesmåkager som disse som først skal bages og så pyntes. Disse chokolade julesmåkager er nemme og sjove at lave sammen med børn, da det kun er fantasien der sætter grænser for motiv og pynt!
Julesmåkagerne kan skæres eller udstikkes
Disse chokolade julesmåkager kan skæres til flade småkager som den nemme og hurtige løsning, eller de kan udstikkes i julemotiver ligesom jeg har gjort. De holder formen perfekt, så denne opskrift er oplagt til udstikning i motiver.
Det vigtigste kriterie for en småkage, som skal udstikkes er, at den bevarer formen og de skarpe kanter under bagning. Som regel skal småkagedejen på køl inden bagning for at opnå dette, men det er ikke nødvendigt med denne opskrift. Kanterne bliver helt skarpe uden man behøver vente på, at dejen køler.
Vigtige ingredienser
- Mel
Brug mel som er egnet til kagebagning. Hvis du bruger mel med et meget højt proteinindhold (f.eks. mel til brødbagning) risikerer du at få en meget tør dej, som har svært ved at samle sig. - Kakao
Smagen af småkagerne afhænger af kvaliteten af den kakao, du vælger. Brug helst kakao egnet til bagning. Kakao til drik er typisk kraftigere og du risikerer, at få en meget tør dej, som har svært ved at samle sig. - Flormelis
Tjek at din flormelis ikke er løbet på dato. Det er ofte sådan noget man har i skabet og lidt glemmer at tjekke udløbsdatoen på. Hvis flormelisen er for gammel risikerer du, at den klumper, og bliver svær at røre ud i glasuren. - Smør
Småkagerne indeholder en stor mængde smør. Vælg en smør velegnet til bagning og af høj kvalitet. Jeg er personligt fan af Lurpak. Man kan ikke bruge smørblandinger (f.eks. Kærgården og andet smørbart) eller olieblandinger (f.eks. Becel) som erstatning. - Pasteuriseret æggehvide
Æggehviden, som bruges til glasuren, opvarmes ikke og jeg anbefaler derfor, at man bruger pasteuriserede æggehvider.
Tips til at dekorere småkagerne
Efter bagningen skal småkager køle helt af på en bagerist, så bunden bliver sprød. De køler hurtigt af og kan derefter pyntes med glasur.
Når man skal dekorere småkager som disse er det bedst at bruge royal icing glasur, altså en glasur rørt på æggehvide og flormelis, da den er kridhvid og stivner helt, så mønstret bevares – i modsætning til en kageglasur rørt på flormelis og vand.
Royal icing kan bedst styres hvis du kommer den i en sprøjtepose med en tylle. Prøv dig frem med forskellige størrelse tyller for at se, hvilken streg-tykkelse du kan lide. Jeg kan godt lide at bruge Wilton 1 og Wilton 2 tyllerne.
Tips til dekorering
Du kan tilsætte lidt pastafarve til glasuren og pynte kagerne med mange flotte farver. Der kan også drysses krymmel eller andet pynt oven på glasuren inden den størkner for fin effekt.
Jeg lavede en masse forskellige motiver som pynt på mine julekager.
Opbevaring af julesmåkagerne
Opbevar chokolade julesmåkagerne i en lufttæt kagedåse eller beholder, så de forbliver sprøde. Bemærk at mange kagedåser ikke er helt lufttætte. Fiks eventuelt dette ved at sætte et stykke bagepapir imellem låg og dåse.
Man kan også lave huller i kagerne, så de kan hænges på juletræet.
Julesmåkager med chokolade
Ingredienser
Chokolade småkager:
- 230 g blødt smør
- 200 g sukker
- 1 æg
- 400 g mel
- 2 tsk vanillesukker
- 2 tsk bagepulver
- 60 g kakao
Royal icing glasur:
- Pasteuriseret æggehvide
- Flormelis
Fremgangsmåde
- Kom det bløde smør og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og rør det sammen med en elpisker eller røremaskine, til det er cremet og luftigt. Tilsæt æg og rør kort rundt, så ægget er blandet ud i dejen.230 g blødt smør, 200 g sukker, 1 æg
- Rør mel, vanillesukker, bagepulver og kakao sammen i en anden skål, så det er helt blandet sammen. Tilsæt melblandingen til den våde dej lidt ad gangen under omrøring. Dejen vil blive rimelig tør.400 g mel, 2 tsk vanillesukker, 2 tsk bagepulver, 60 g kakao
- Del dejen i 4-6 portioner og rul hver enkelt portion ud på et meldrysset bord. Dejen skal være cirka 1/2 cm tyk. Drys rigeligt mel og løft dejen hver gang du har rullet for at sikre, at den ikke hænger i bordet. Kør evt. en flad spatel under dejen efter udrulning for at sikre, at den ikke hænger i bordet.
- Udstik småkager med småkageudstikkere. Læg den udstukkede småkager på bageplader beklædt med bagepapir. De kan ligge tæt, da kagerne ikke flyder ud.
- Bag småkagerne ved 180 grader i 6-8 minutter, til de er faste og let sprøde. Lad dem køle helt af på en bagerist.
- Lav glasuren ved at røre flormelis ud i æggehvide. Tilpas konsistensen så den kan sprøjtes i sprøjtepose - glasuren har den perfekte konsistens når en top der dannes af glasuren er 5-10 sekunder om at flyde ud i resten af glasuren.Pasteuriseret æggehvide, Flormelis
- Kom glasuren i en sprøjtepose med tylle og pynt småkagerne.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
34 kommentarer
Jeg har bagt kagerne og jeg ved ikke om det er den (ellers gode kvalitets) kakao jeg har købt, men jeg syntes ikke de smager godt. Og de smager heller ikke særlig julede.
Hej Liv
Disse småkager har kakaosmag, ikke julekrydret smag, hvis det var det du søgte ☺️ Kvaliteten af din kakao har derfor stor betydning for, hvordan de smager.
KH Trine
Hvad kunne det mel hedde, som er til kagebagning?