Der er næppe noget der spreder mere julestemning end duften af nybagte julesmåkager. De her yndige og lækre stjerne småkager både dufter, smager og ser så juleagtige ud, som de overhovedet kan! Julesmåkagerne er formet som stjerner, drysset med “sne” og fyldt med intet mindre end vores allesammens yndlings Nutella.
Om mine julesmåkager med Nutella
Julesmåkagerne er en klassisk vaniljesmåkage udstukket i form af stjerner – de nederste uden hul og de øverste med hul. Småkagerne er drysset med flormelis som sne og fyldt med cremet, fantastisk Nutella. Udover at jeg synes de her småkager ser noget så vidunderligt julede ud, så er de også virkelig hyggelige at lave, og de smager mega godt.
Sådan laver du julesmåkagerne
Det er så hyggeligt at udstikke småkager, især i juletiden. Jeg har brugt to forskellige stjerne-udstikkere til disse småkager: en uden hul og en med hul. Du kan dog også bruge én stor og én lille stjerneudstikker til samme formål. Det vigtigste er bare, at du får bunde uden hul og låg med hul.
Dejen skal være kold når du udstikker småkagerne, så den skal stå på køl i minimum en halv time, inden dejen rulles ud på et let melet bord. Dejen skal være cirka 5 mm tyk. Dejen bliver hurtigt varm, så rul gerne små mængder ud ad gangen og opbevar resten af dejen i køleskabet imens du arbejder. Så går det hele meget lettere. Julesmåkagerne skal sættes på bageplader beklædt med bagepapir og bages kortvarigt, til de får gyldne kanter.
Når småkagerne er kølet helt af kan lågene drysses med flormelis og der kan sprøjtes Nutella på bundene, hvorefter toppene sættes på.
Holdbarhed og opbevaring af julesmåkagerne
Småkagedejen kan laves i god tid inden småkagerne skal fyldes. Her er nogle muligheder for det:
- Lav dejen og frys den i op til 3 måneder inden småkagerne udstikkes og bages
- Lav dejen og opbevar den i køleskabet i op til 5 dage inden småkagerne udstikkes og bages
- Bag småkagerne og opbevar dem i en lufttæt beholder i op til 1 uge inden de pyntes og fyldes
Det er vigtigt først at pynte og fylde småkagerne samme dag som de skal serveres, ellers bliver småkagerne bløde og flormelisen trænger ind i småkagerne.
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan dejen laves forud?
Ja, dejen kan laves op til en uge før bagning hvis du pakker den ind i plastikfilm og opbevarer den i køleskabet. Du kan også lave den op til 3 måneder forud hvis du pakker den i plastikfilm og fryser den.Kan man fylde andet fyld i småkagerne?
Ja, du kan for eksempel erstatte Nutella med flydende nougat (lettere afkølet), marmelade eller lemon curd.Hvor længe før servering kan man samle småkagerne?
Småkagerne bør drysses med flormelis og samles samme dag, som de skal serveres, helst max 3-4 timer før. Ellers bliver de bløde og du risikerer, at sukkeret trænger ind i småkagerne.
Julesmåkager med Nutella
Udstyr (indeholder reklame)
- Sprøjtepose
- Lille sigte
- Stjerne udstikker
- Stjerne udstikker med hul
Ingredienser
Småkager:
- 300 g mel
- 100 g flormelis
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/4 tsk salt
- 175 g smør
- 1 æg
Pynt og fyld:
- 5 spsk flormelis
- 1 dl Nutella
Fremgangsmåde
- Rør mel, flormelis, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i små stykker og smuldre det ned i melblandingen med fingrene. Tilsæt ægget og ælt dejen med fingrene, til den bliver helt blød. Tilsæt evt. lidt ekstra mel hvis den er meget klistret, men pas på den ikke bliver for tør.300 g mel, 100 g flormelis, 1 tsk bagepulver, 1 tsk vaniljesukker, 1/4 tsk salt, 175 g smør, 1 æg
- Pak dejen ind i plastikfilm og stil den i køleskabet i minimum 30 minutter.
- Rul dejen ud med kagerulle på en let melet bordplade til 5 mm tykkelse. Udstik stjerner uden hul til bunde og stjerner med hul til toppe.
- Stil småkagerne på bageplader beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader (alm. ovn) i 5-8 minutter, til de har gyldne kanter. Lad småkagerne køle helt af på en bagerist.
- Kom flormelis i en lille sigte og drys flormelis på stjernesmåkagerne med hul.5 spsk flormelis
- Fyld Nutella i en sprøjtepose og sprøjt en klat Nutella midt på de stjernesmåkager, som ikke har hul. Kom den øverste småkage med flormelis på ovenpå bundene og pres dem let ned.1 dl Nutella
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar