Det er december, det er koldt og jeg er i julestemning! Der er pyntet op i lejligheden, kalenderlyset er tændt, skrabekalenderen hænger på køleskabet og jeg er så klar til julehygge. For mig hænger hygge ofte sammen med madlavning eller bagning, især sammen med min familie. Vi kan hygge os i timevis med bageprojekter, særligt med julesmåkager som disse som først skal bages og så pyntes. Disse chokolade julesmåkager er nemme og sjove at lave sammen med børn, da det kun er fantasien der sætter grænser for motiv og pynt!
Julesmåkagerne kan skæres eller udstikkes
Disse chokolade julesmåkager kan skæres til flade småkager som den nemme og hurtige løsning, eller de kan udstikkes i julemotiver ligesom jeg har gjort. De holder formen perfekt, så denne opskrift er oplagt til udstikning i motiver.
Det vigtigste kriterie for en småkage, som skal udstikkes er, at den bevarer formen og de skarpe kanter under bagning. Som regel skal småkagedejen på køl inden bagning for at opnå dette, men det er ikke nødvendigt med denne opskrift. Kanterne bliver helt skarpe uden man behøver vente på, at dejen køler.
Vigtige ingredienser
- Mel
Brug mel som er egnet til kagebagning. Hvis du bruger mel med et meget højt proteinindhold (f.eks. mel til brødbagning) risikerer du at få en meget tør dej, som har svært ved at samle sig. - Kakao
Smagen af småkagerne afhænger af kvaliteten af den kakao, du vælger. Brug helst kakao egnet til bagning. Kakao til drik er typisk kraftigere og du risikerer, at få en meget tør dej, som har svært ved at samle sig. - Flormelis
Tjek at din flormelis ikke er løbet på dato. Det er ofte sådan noget man har i skabet og lidt glemmer at tjekke udløbsdatoen på. Hvis flormelisen er for gammel risikerer du, at den klumper, og bliver svær at røre ud i glasuren. - Smør
Småkagerne indeholder en stor mængde smør. Vælg en smør velegnet til bagning og af høj kvalitet. Jeg er personligt fan af Lurpak. Man kan ikke bruge smørblandinger (f.eks. Kærgården og andet smørbart) eller olieblandinger (f.eks. Becel) som erstatning. - Pasteuriseret æggehvide
Æggehviden, som bruges til glasuren, opvarmes ikke og jeg anbefaler derfor, at man bruger pasteuriserede æggehvider.
Tips til at dekorere småkagerne
Efter bagningen skal småkager køle helt af på en bagerist, så bunden bliver sprød. De køler hurtigt af og kan derefter pyntes med glasur.
Når man skal dekorere småkager som disse er det bedst at bruge royal icing glasur, altså en glasur rørt på æggehvide og flormelis, da den er kridhvid og stivner helt, så mønstret bevares – i modsætning til en kageglasur rørt på flormelis og vand.
Royal icing kan bedst styres hvis du kommer den i en sprøjtepose med en tylle. Prøv dig frem med forskellige størrelse tyller for at se, hvilken streg-tykkelse du kan lide. Jeg kan godt lide at bruge Wilton 1 og Wilton 2 tyllerne.
Tips til dekorering
Du kan tilsætte lidt pastafarve til glasuren og pynte kagerne med mange flotte farver. Der kan også drysses krymmel eller andet pynt oven på glasuren inden den størkner for fin effekt.
Jeg lavede en masse forskellige motiver som pynt på mine julekager.
Opbevaring af julesmåkagerne
Opbevar chokolade julesmåkagerne i en lufttæt kagedåse eller beholder, så de forbliver sprøde. Bemærk at mange kagedåser ikke er helt lufttætte. Fiks eventuelt dette ved at sætte et stykke bagepapir imellem låg og dåse.
Man kan også lave huller i kagerne, så de kan hænges på juletræet.
Julesmåkager med chokolade
Ingredienser
Chokolade småkager:
- 230 g blødt smør
- 200 g sukker
- 1 æg
- 400 g mel
- 2 tsk vanillesukker
- 2 tsk bagepulver
- 60 g kakao
Royal icing glasur:
- Pasteuriseret æggehvide
- Flormelis
Fremgangsmåde
- Kom det bløde smør og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og rør det sammen med en elpisker eller røremaskine, til det er cremet og luftigt. Tilsæt æg og rør kort rundt, så ægget er blandet ud i dejen.230 g blødt smør, 200 g sukker, 1 æg
- Rør mel, vanillesukker, bagepulver og kakao sammen i en anden skål, så det er helt blandet sammen. Tilsæt melblandingen til den våde dej lidt ad gangen under omrøring. Dejen vil blive rimelig tør.400 g mel, 2 tsk vanillesukker, 2 tsk bagepulver, 60 g kakao
- Del dejen i 4-6 portioner og rul hver enkelt portion ud på et meldrysset bord. Dejen skal være cirka 1/2 cm tyk. Drys rigeligt mel og løft dejen hver gang du har rullet for at sikre, at den ikke hænger i bordet. Kør evt. en flad spatel under dejen efter udrulning for at sikre, at den ikke hænger i bordet.
- Udstik småkager med småkageudstikkere. Læg den udstukkede småkager på bageplader beklædt med bagepapir. De kan ligge tæt, da kagerne ikke flyder ud.
- Bag småkagerne ved 180 grader i 6-8 minutter, til de er faste og let sprøde. Lad dem køle helt af på en bagerist.
- Lav glasuren ved at røre flormelis ud i æggehvide. Tilpas konsistensen så den kan sprøjtes i sprøjtepose - glasuren har den perfekte konsistens når en top der dannes af glasuren er 5-10 sekunder om at flyde ud i resten af glasuren.Pasteuriseret æggehvide, Flormelis
- Kom glasuren i en sprøjtepose med tylle og pynt småkagerne.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
34 kommentarer
Kan dejen opbevares i køleskabet natten over, inden den skal rulles og stikkes ud..?
Venlig hilsen
Helene
Hej Helene
Ja det kan du godt men dejen skal være stuetemperatur når du arbejder med den, så den skal tages ud nogle timer før.
Hvor meget æggehvide og hvor meget flormelis skal der bruges til glasur?😇🙏🏼
Hej Sofie
Mængden af glasur afhænger af hvor meget du sprøjter på småkagerne, men hvis du tænker på hvor meget æggehvide der skal røres i ift. flormelis, så er det fuldstændigt ligesom hvis man rører en glasur af flormelis og vand: kom flormelis i en lille skål og tilsæt meget lidt æggehvide ad gangen under omrøring (2-3 dråber). Efterhånden vil glasuren blive flydende.
Glasuren skal være stiv nok til at kunne holde form (ellers flyder den bare ud) men blød nok til at kunne sprøjtes gennem en tylle. Prøv dig lidt frem – du kan altid sprøjte det ud af sprøjteposen igen og tilsætte mere æggehvide, hvis den blev for tyk.
Hvor lang tid kan de opbevares?
Hej Susanne
Holdbarheden er sådan set lang, men de kan blive bløde/kedelige – det afhænger meget af, hvordan de opbevares. Hvis du gemmer dem i en kagedåse eller plastikpose som er 100% lufttæt er de gode i en uges tid.
Har lavet disse småkager flere gange. Min store datter er ret vild med dem og især med glasur på. Skal til og igang igen da jeg vil lege lidt med glasur. Dejlig og nem opskrift..
Super!
Godt resultat bagte med 2 børnebørn. Tips bland til fast dej og rul ud på bagepapir intet problem med at det hænger fast. Har netop modtaget SMS med besked om at kagerne smagte godt. Opskriften står på listen til næste år
Dejen var ikke nem at arbejde med, fulgte ellers opskriften. Den prøver vi ikke igen.
Mine sønner og jeg har i dag lavet disse kager med succes. Vi tog også alle ingredienser i på en gang. Vi lavede den på Lurpak uden problemer, de er blevet fantastiske og er blevet mine børns farvorit småkager 🍪 tak for en dejlig opskrift som vil blive brugt hvert år 🎄
Jeg har lige lavet en dobbeltportion.
Jeg brugte kærgården i stedet for Lurpak, og det virkede virkelig godt.
Samtidig smed jeg alle ingredienserne i min røremaskine på en gang og æltede det hele sammen til en dejlig masse, som lige nu ligger i mit køleskab.
Som bager igennem 12 år kan jeg afsløre 😉 at så længe det er en dej der skal rulles ud på et bord, så betyder det ikke så meget i hvilken rækkefølge man smider de forskellige ting i.
Jeg er ikke i tvivl! Det bliver konge julekager 🙂
Jeg har lavet en portion dej og den røg i skraldespanden til sidst.
Fulgte opskriften til punkt og prikke, men det var SÅ porrøst det var umuligt at at bruge. Prøvede både at tilsætte mere smør og æg, men uden held.