Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller
 

  • 0-1 time
  • Middel
Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

De fleste familier fejrer fødselsdag med boller, lagkage og kakao. Lagkage har aldrig sagt mig så meget, men fødselsdagsboller er den allervigtigste ting, jeg skal spise på min fødselsdag!

Der er mange forskellige opskrifter på boller. Nogle foretrækker grovere boller, men jeg synes at det passer bedst til fødselsdag at spise de klassiske, lyse theboller som er luftige og lette. Denne opskrift på fødselsdagsboller har min mor altid brugt og den giver de flotteste, bedste luftige fødselsdagsboller, som smager lige så godt som kage!

Dejen æltes til den er glat og smidig. Dejen deles i to og hver del rulles ud til lange pølser, som skæres ud i stykker.


Fødselsdagsboller er bare mest “rigtige” når de er helt glatte og kuglerunde, så jeg synes det er tiden værd at trille bollerne. Bollerne trilles ved at placere dejkuglen i håndfladen og køre hånden rundt på bordet. På denne måde får man helt perfekte, runde fødselsdagsboller.

BolledejBagte fødselsdagsboller

Bollerne skal pensles med æg, for at de får den perfekte gyldne overflade. Bollerne skal bages midt i ovnen i cirka 10 minutter, indtil de er gyldne. De skal køle af på en bagerist for ikke at blive fugtige i bunden.

Fødselsdagsboller opskrift

Server disse perfekte fødselsdagsboller på fødselsdagsbordet med lagkage eller andet bagværk. Hvis du vil skære lidt ned på hveden kan du lave vores lækre luftige speltboller i stedet for.

Se også disse opskrifter til fødselsdage: 

 

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Til opskriften anbefaler vi

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Fødselsdagsboller opskrift

Mængde:: 30 små boller
Udskriv

Ingredienser

  • 100 g gær
  • 2 1/2 dl mælk
  • 500 g mel
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 75 g blødt smør
  • 1 æg + 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, æg og smør og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.
  2. Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker og tril hvert stykke til en glat bolle.
  3. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
  4. Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.

Dette indlæg indeholder affiliate links.


5. maj 2014 af Trine 28 kommentarer

Kommentarer (28)

  • Stine Svar


    Fuldstændig fantastisk lækre og meget luftige – helt klassiske hvide boller! Tak for at dele en opskrift der virker hver gang 🙂 Jeg laver ca 16 store flotte boller af denne mængde dej – og de er lynhurtigt væk!

    5. maj 2016 at 11:05
  • Duften af kardemomme | Microcut Svar

    […] dejligt af kardemomme. Det gør det, fordi jeg netop har bikset dejen til lækre, klassiske, fødselsdagsboller sammen. Som jeg skrev forleden er jeg ikke den store bager, så resultatet er altid spændene, når […]

    2. marts 2016 at 19:58
  • Lene Svar

    Hej 🙂
    Jeg vil bruge denne opskrift på søndag, til min fødselsdag. Dog er jeg i tidspres søndag formiddag, så jeg tænker om det er muligt at lave dejen lørdag aften & stille den på køl, natten over. & i så fald, skal jeg da lade dejen hæve inden de kommer på køl, eller efter?

    Mvh Lene 🙂

    19. december 2015 at 00:17
    • Trine Svar

      Hej Lene
      Du kan sagtens lade dejen hæve natten over, men i så fald skal du bruge mindre gær. Brug 10-15 gram gær og stil så dejen i køleskabet natten over.

      19. december 2015 at 00:19
      • Lene Svar

        Tusinde tak, for hurtig svar! Glædelig jul 🙂

        19. december 2015 at 00:24
  • Ole Svar


    Jeg lavede dobbelt portion, men kun 100 g gær – med fint resultat, blot med længere hævetid. Her i huset elsker vi ikke ligefrem kardemomme, så det undlod jeg. – Og så kom jeg altså til at regne forkert, så jeg fik lavet 2 plader med 16 boller på hver. Det gik selvfølgelig fint, blot med lidt længere bagetid. Glæder mig til at servere dem i morgen til min kones fødselsdag.

    22. september 2015 at 13:07
  • Anja Svar

    Jeg har lige bagt bollerne efter din opskrift. De er simpelthen så lækre og luftige. Jeg fulgte opskriften præcis som beskrevet og jeg synes det er de rigtige forhold. Jeg lavede 24 boller ud af portionen og det blev nogle fine størrelser.
    Tak for opskriften, det er bestemt ikke sidste gang jeg bager dem 🙂

    17. september 2015 at 11:30
  • Casper Svar

    JEG ER IGANG MED OG BAGE DEM LIGE NU, MEN ET ER DER ANGIVET ALT FOR LIDT MEL MAN SKAL CA BRUGE DET DOBBELT, NOGET HELT ANDET ER, HALVDELEN AF GÆREN KAN SAGTENS UDELADES, NORMALT BRUGES DER IKKE SÅ MEGET TIL DENNE PORTION DEJ, NOGET 3 ER AT DE NOK NÆRMERE SKAL BAGES I 150 GRADER ELLERS BRÆNDER DU BOLDERNE HURTIGT PÅ DE BLIVER BRÆNDTE UDEN PÅ OG IKKE GENNEMVARME NOK INDEN I SÅ DEJEN BLIVER KEDELIG, MEN ELLERS FIN OPSKRIFT. JEG VILLE NOK MENE AT OPSKRIFTEN ER SKREVET FORKERT, FORDI DU SIGER MELET SKAL I FØRST, FOR DEM DER ALDRIG FØR HAR BAGT VIL DE NETOP GØRE DETTE, MEN MELET SKAL I TIL SIDST, SÅ DE ANDRE INGRIDIENSER KAN BLANDE SIG OG TRÆKKE SIG IGENNEM

    1. august 2015 at 14:04
    • Trine Svar

      Hej Casper

      Mængden af mel burde være fin – måske kan man tilsætte en anelse mere mel. Det afhænger af hvilken mel der bruges (Vi plejer at bruge Amos hvedemel).

      Mængden af gær kan naturligvis halveres hvis man vil lade bollerne hæve i længere tid.

      Mht. bagetid og temperatur fungerer det helt perfekt i både min og mine forældres ovne, men det kan selvfølgelig afhænge lidt af ovnen. Jeg vil dog sige, at en temperatur på 150 grader er meget lavt.

      Som der står i opskriften skal melet ikke i først. først skal gæren røres ud i mælken. Man kan godt røre mel, salt, sukker og kardemomme sammen for sig selv inden det røres i mælke/gærblandingen, men jeg vil ikke mene det gør nogen forskel i og med at dejen bliver æltet godt igennem bagefter.

      Vi har bagt disse boller i min familie i cirka 40 år, så jeg vil mene, at opskriften er godt afprøvet 😉 Jeg håber du får bedre held med dem næste gang.

      1. august 2015 at 15:27
  • Anne Svar

    Jeg påtænker at bage disse lækre boller til min datters fødselsdag på fredag. Går det an at bage dem i morgen tirsdag og fryse ned?

    13. juli 2015 at 20:01
    • Trine Svar

      Hej Anne
      Ja bollerne kan fryses. Rigtig god fornøjelse

      13. juli 2015 at 21:37
      • Anne Svar

        Tak for det 🙂

        14. juli 2015 at 08:10
  • Maiken Svar


    Bør der ikke stå lunken mæLk? Gær arbejder bedst i ca 37-45 grader

    8. februar 2015 at 11:24
  • Allan Svar

    Prøv med 20 boller istedet for 30 til denne opskrift. De bliver noget klein hvis man forsøger med 30. Men de smager dejligt!

    20. december 2014 at 12:07
  • Janni Barkholt Svar

    100 gær? Er det rigtigt? Det lyder af meget til kun 2,5 dl mælk

    21. juni 2014 at 21:43
    • Trine Svar

      Hej Janni
      De hæver hurtigere hvis du bruger 100g gær, men du kan godt nøjes med 50g, så skal de bare hæve længere.

      22. juni 2014 at 06:49

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


×

Del med en ven