De fleste familier fejrer fødselsdag med boller, lagkage og kakao. Lagkage har aldrig sagt mig så meget, men fødselsdagsboller er den allervigtigste ting, jeg skal spise på min fødselsdag! Der findes mange forskellige opskrifter på boller. Nogle foretrækker grovere boller, men jeg synes at det passer bedst til fødselsdag at spise de klassiske, lyse theboller som er luftige og lette. Denne opskrift på fødselsdagsboller har min mor altid brugt og den giver de flotteste, bedste luftige fødselsdagsboller, som smager lige så godt som kage!
Tips til bolledejen
- Jeg bruger som regel 100 gram gær og kort hævetid til portionen i opskriften. Hvis du har længere tid til hævning kan du halvere mængden af gær.
- Dejen kan æltes i hånden eller på røremaskine med dejkrog.
- Brug kun rigtig smør egnet til bagning til opskriften. Jeg kan personligt godt lide Lurpak. Man kan ikke bruge smørblandinger (f.eks. Kærgården og andet smørbart) eller olieblandinger (f.eks. Becel og lignende) til bollerne.
- Bolledejen skal være glat, smidig og let fast. Den bør ikke hænge fast i fingrene, når du triller bollerne.
Tril perfekte, runde boller
Dejen æltes til den er glat og smidig. Dejen deles i to og hver del rulles ud til lange pølser, som skæres ud i stykker. Disse boller kan bages i den størrelse du ønsker, men jeg bager dem som regel så små, at en halv bolle kan hapses i 2-3 bider. Det er perfekt til både børn og voksne.
Fødselsdagsboller er bare mest “rigtige” når de er helt glatte og kuglerunde, så jeg synes det er tiden værd at trille bollerne. Bollerne trilles ved at placere dejkuglen i håndfladen og køre hånden rundt på bordet. På denne måde får man helt perfekte, runde fødselsdagsboller.
Sådan sikrer du en god afbagning
Bollerne skal pensles med æg, for at de får en perfekt gylden overflade. Alternativt kan de piskes med mælk, omend det ikke giver helt samme smukke kulør.
Bollerne skal bages midt i ovnen i cirka 10 minutter, indtil de er gyldne. Tag en bolle ud og tjek at den er færdig ved at banke i bunden. Hvis den lyder hul er den færdigbagt.
Bollerne skal efterfølgende køle helt af på en bagerist for ikke at blive fugtige i bunden.
Server disse perfekte fødselsdagsboller på fødselsdagsbordet med lagkage eller andet bagværk. Hvis du vil skære lidt ned på hveden kan du lave vores lækre luftige speltboller i stedet for.

Fødselsdagsboller
Udstyr (indeholder reklame)
- Små flag i pastelfarver
- Georg Jensen brødkurv
Ingredienser
- 100 g gær*
- 2 1/2 dl mælk
- 500 g mel
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 75 g blødt smør
- 1 æg til dejen
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, 1 æg og smør og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.100 g gær*, 2 1/2 dl mælk, 500 g mel, 50 g sukker, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 æg til dejen, 75 g blødt smør
- Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker og tril hvert stykke til en glat bolle.
- Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
- Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.1 æg til pensling
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
42 kommentarer
Fuldstændig fantastisk lækre og meget luftige – helt klassiske hvide boller! Tak for at dele en opskrift der virker hver gang 🙂 Jeg laver ca 16 store flotte boller af denne mængde dej – og de er lynhurtigt væk!
[…] dejligt af kardemomme. Det gør det, fordi jeg netop har bikset dejen til lækre, klassiske, fødselsdagsboller sammen. Som jeg skrev forleden er jeg ikke den store bager, så resultatet er altid spændene, når […]
Hej 🙂
Jeg vil bruge denne opskrift på søndag, til min fødselsdag. Dog er jeg i tidspres søndag formiddag, så jeg tænker om det er muligt at lave dejen lørdag aften & stille den på køl, natten over. & i så fald, skal jeg da lade dejen hæve inden de kommer på køl, eller efter?
Mvh Lene 🙂
Hej Lene
Du kan sagtens lade dejen hæve natten over, men i så fald skal du bruge mindre gær. Brug 10-15 gram gær og stil så dejen i køleskabet natten over.
Tusinde tak, for hurtig svar! Glædelig jul 🙂
Jeg lavede dobbelt portion, men kun 100 g gær – med fint resultat, blot med længere hævetid. Her i huset elsker vi ikke ligefrem kardemomme, så det undlod jeg. – Og så kom jeg altså til at regne forkert, så jeg fik lavet 2 plader med 16 boller på hver. Det gik selvfølgelig fint, blot med lidt længere bagetid. Glæder mig til at servere dem i morgen til min kones fødselsdag.
Jeg har lige bagt bollerne efter din opskrift. De er simpelthen så lækre og luftige. Jeg fulgte opskriften præcis som beskrevet og jeg synes det er de rigtige forhold. Jeg lavede 24 boller ud af portionen og det blev nogle fine størrelser.
Tak for opskriften, det er bestemt ikke sidste gang jeg bager dem 🙂
JEG ER IGANG MED OG BAGE DEM LIGE NU, MEN ET ER DER ANGIVET ALT FOR LIDT MEL MAN SKAL CA BRUGE DET DOBBELT, NOGET HELT ANDET ER, HALVDELEN AF GÆREN KAN SAGTENS UDELADES, NORMALT BRUGES DER IKKE SÅ MEGET TIL DENNE PORTION DEJ, NOGET 3 ER AT DE NOK NÆRMERE SKAL BAGES I 150 GRADER ELLERS BRÆNDER DU BOLDERNE HURTIGT PÅ DE BLIVER BRÆNDTE UDEN PÅ OG IKKE GENNEMVARME NOK INDEN I SÅ DEJEN BLIVER KEDELIG, MEN ELLERS FIN OPSKRIFT. JEG VILLE NOK MENE AT OPSKRIFTEN ER SKREVET FORKERT, FORDI DU SIGER MELET SKAL I FØRST, FOR DEM DER ALDRIG FØR HAR BAGT VIL DE NETOP GØRE DETTE, MEN MELET SKAL I TIL SIDST, SÅ DE ANDRE INGRIDIENSER KAN BLANDE SIG OG TRÆKKE SIG IGENNEM
Hej Casper
Mængden af mel burde være fin – måske kan man tilsætte en anelse mere mel. Det afhænger af hvilken mel der bruges (Vi plejer at bruge Amos hvedemel).
Mængden af gær kan naturligvis halveres hvis man vil lade bollerne hæve i længere tid.
Mht. bagetid og temperatur fungerer det helt perfekt i både min og mine forældres ovne, men det kan selvfølgelig afhænge lidt af ovnen. Jeg vil dog sige, at en temperatur på 150 grader er meget lavt.
Som der står i opskriften skal melet ikke i først. først skal gæren røres ud i mælken. Man kan godt røre mel, salt, sukker og kardemomme sammen for sig selv inden det røres i mælke/gærblandingen, men jeg vil ikke mene det gør nogen forskel i og med at dejen bliver æltet godt igennem bagefter.
Vi har bagt disse boller i min familie i cirka 40 år, så jeg vil mene, at opskriften er godt afprøvet 😉 Jeg håber du får bedre held med dem næste gang.
Jeg påtænker at bage disse lækre boller til min datters fødselsdag på fredag. Går det an at bage dem i morgen tirsdag og fryse ned?
Hej Anne
Ja bollerne kan fryses. Rigtig god fornøjelse
Tak for det 🙂
Bør der ikke stå lunken mæLk? Gær arbejder bedst i ca 37-45 grader
Prøv med 20 boller istedet for 30 til denne opskrift. De bliver noget klein hvis man forsøger med 30. Men de smager dejligt!
100 gær? Er det rigtigt? Det lyder af meget til kun 2,5 dl mælk
Hej Janni
De hæver hurtigere hvis du bruger 100g gær, men du kan godt nøjes med 50g, så skal de bare hæve længere.