De fleste familier fejrer fødselsdag med boller, lagkage og kakao. Lagkage har aldrig sagt mig så meget, men fødselsdagsboller er den allervigtigste ting, jeg skal spise på min fødselsdag! Der findes mange forskellige opskrifter på boller. Nogle foretrækker grovere boller, men jeg synes at det passer bedst til fødselsdag at spise de klassiske, lyse theboller som er luftige og lette. Denne opskrift på fødselsdagsboller har min mor altid brugt og den giver de flotteste, bedste luftige fødselsdagsboller, som smager lige så godt som kage!
Tips til bolledejen
- Jeg bruger som regel 100 gram gær og kort hævetid til portionen i opskriften. Hvis du har længere tid til hævning kan du halvere mængden af gær.
- Dejen kan æltes i hånden eller på røremaskine med dejkrog.
- Brug kun rigtig smør egnet til bagning til opskriften. Jeg kan personligt godt lide Lurpak. Man kan ikke bruge smørblandinger (f.eks. Kærgården og andet smørbart) eller olieblandinger (f.eks. Becel og lignende) til bollerne.
- Bolledejen skal være glat, smidig og let fast. Den bør ikke hænge fast i fingrene, når du triller bollerne.
Tril perfekte, runde boller
Dejen æltes til den er glat og smidig. Dejen deles i to og hver del rulles ud til lange pølser, som skæres ud i stykker. Disse boller kan bages i den størrelse du ønsker, men jeg bager dem som regel så små, at en halv bolle kan hapses i 2-3 bider. Det er perfekt til både børn og voksne.
Fødselsdagsboller er bare mest “rigtige” når de er helt glatte og kuglerunde, så jeg synes det er tiden værd at trille bollerne. Bollerne trilles ved at placere dejkuglen i håndfladen og køre hånden rundt på bordet. På denne måde får man helt perfekte, runde fødselsdagsboller.
Sådan sikrer du en god afbagning
Bollerne skal pensles med æg, for at de får en perfekt gylden overflade. Alternativt kan de piskes med mælk, omend det ikke giver helt samme smukke kulør.
Bollerne skal bages midt i ovnen i cirka 10 minutter, indtil de er gyldne. Tag en bolle ud og tjek at den er færdig ved at banke i bunden. Hvis den lyder hul er den færdigbagt.
Bollerne skal efterfølgende køle helt af på en bagerist for ikke at blive fugtige i bunden.
Server disse perfekte fødselsdagsboller på fødselsdagsbordet med lagkage eller andet bagværk. Hvis du vil skære lidt ned på hveden kan du lave vores lækre luftige speltboller i stedet for.
Fødselsdagsboller
Udstyr (indeholder reklame)
- Små flag i pastelfarver
- Georg Jensen brødkurv
Ingredienser
- 100 g gær*
- 2 1/2 dl mælk
- 500 g mel
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 75 g blødt smør
- 1 æg til dejen
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, 1 æg og smør og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.100 g gær*, 2 1/2 dl mælk, 500 g mel, 50 g sukker, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 æg til dejen, 75 g blødt smør
- Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker og tril hvert stykke til en glat bolle.
- Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
- Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.1 æg til pensling
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
42 kommentarer
Dårlig opskrift. No way man får 30 boller ud af den dej? Og hvad er meningen med så meget gær?
Hej Celina
Hvad er det der gør, at du synes det er en dårlig opskrift? At du ikke fik 30 boller? I så fald har du ikke bagt små fødselsdagsboller, men derimod mellemstore – så får man selvfølgelig færre.
Meningen med gærret er kort hovning på kun 20 min. Hvis du læser opskriftens noter kan du jo se, at der står du kan halvere mængden af gær og lade dem hæve i længere tid.
Jeg håber du vil uddybe hvorfor du synes opskriften er så dårlig, når nu mange andre har glæde af den.
Mvh Trine
Hvordan får man 30 boller ud af den portion. Altså jeg fik 20 stk og synes de var meget små da jeg trillede dem. Har halveret gæret og hæve istedet for en times tid. Spændt på hvordan de bliver.
Jeg har ikke flere æg til pensling. Men mon ikke det går an med Past. æggeblommer?
hvis jeg gerne vil bruge røremaskine – er der så noget der skal gøres anderledes?
Hej Kim
Nej du kan sagtens bruge en røremaskine med dejkrog til at ælte dejen 🙂
Alt alt for meget gær til den mængde mel. Fordelen ved at bruge en opskrift er jo netop at man ikke selv skal til at forsøge sig med mere mel og mere smør osv.
Aldrig set før med så stor en mængde gær og så kort hævetid. Og resultatet var derefter. Øv.
Ærgerligt du synes det. Jeg har brugt opskriften mindst 50 gange og har aldrig noget problem med resultatet 🙂
Nu forklarer du ikke hvad problemet var med dit slutresultat, men fulgte du rent faktisk opskriften eller ændrede du på den, for det kan jo være derfor det er gået galt hvis du har tilsat mere mel og smør? Der står også i opskriften at du skal halvere mængden af gær hvis du vil lade dem hæve i længere tid.