Min families gamle og trofaste opskrift på ægte fødselsdagsboller, som er lette, luftige og gyldne. En skøn og hurtig opskrift på klassiske fødselsdagsboller til en helt særlig dag.
Rør gær ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, æg og smør, og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.
100 g gær**, 2 1/2 dl mælk, 500 g mel, 50 g sukker, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 æg til dejen, 75 g blødt smør
Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker (for små boller, ellers færre hvis du ønsker større boller). Tril hvert stykke til en glat rund bolle.
Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader (almindelig ovn) i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.
1 æg til pensling
Noter
*1 portion af opskriften giver 28-30 små, 15-18 mellem eller 10-12 store boller.**Halvér mængden af gær hvis du vil lade dejen hæve i længere tid. Frysning: Bollerne kan fryses i lufttætte fryseposer i op til 3 måneder.