Klassisk fransk citrontærte opskrift
Hvis du er mere til det syrlige end det søde, så vil du elske citrontærte med marengs! En elegant dessert, som både kan serveres en solrig eftermiddag på terrassen eller som prikken over i’et til en middag med gæster. Den går i øvrigt virkelig godt til champagne, hvis I har noget at fejre! Prøv også min citron- og blåbærtærte, citronkage med pistacie eller citronmåne med marcipan.
Dette er min version af den franske citrontærte tarte au citron – en sprød, smørbagt tærtebund med lemon curd fyld, toppet med masser af brændt marengs. Jeg har brugt lang tid på at udvikle den perfekte citrontærte opskrift, for at ramme den bedste balance mellem smag og konsistens, og nu er jeg endelig klar til at dele den med jer! Nedenfor får I opskriften samt mine bedste tips til at bage den perfekte citrontærte.
Sådan bages en perfekt tærtebund
Tærtebunden er afgørende for, om citrontærten bliver smuk at se på og får en lækker sprød bund. Der er to forskellige metoder til at bage tærtebunden, afhængigt af om du har en perforeret (hullet) tærteform eller ej.
Metode 1: Bund bagt i perforeret tærteform (anbefales)
Hvis man bager sin tærtebund i en perforeret (hullet) form på en perforeret bageplade med silikonemåtte ovenpå giver man tærtebunden de allerbedste betingelser for den perfekte afbagning med den flottest mulige finish.
Fordelene ved en perforeret form er:
- Tærteformen skal ikke smøres
- Hullerne spreder varmen jævnt og sikrer en helt ensartet og sprød afbagning
- Tærtedejen krymper ikke
- Tærtedejen hæver ikke på midten fordi dampen slipper ud igennem hullerne
- Tærten kan let tages ud af formen og serveres på et fad
Metode 2: Bund bagt i almindelig tærteform
Hvis man ikke har en perforeret tærteform kan man naturligvis sagtens bage sin citrontærte i en almindelig (altså ikke-hullet) tærteform. Jeg foretrækker personligt at bage tærter i perforerede forme på grund af fordelen nævnt ovenfor. Men citrontærten på billederne er for eksempel bagt i vores sommerhus, hvor jeg ikke har perforerede forme, så jeg har blot bagt den i en almindelig tærteform. Det fungerer skam også fint! Det kræver dog, at man skal blindbage tærtebunden, så den ikke hæver op.
Hvad er blindbagning?
Blindbagning betyder, at man bager tærten delvist inden fyldet kommes på. Dette sikrer, at man får en sprød bund, der ikke hæver op på midten. Det kaldes blindbagning fordi man dækker tærten med bagepapir og lægger noget tungt ovenpå, f.eks. ukogte bønner, ris eller keramikkugler, som hjælper til at bunden ikke hæver i midten.
Tips til lemon curd fyld
Lemon curd er simpelthen noget af det mest fantastiske der findes! Det har en kraftig sød-syrlige smag af citron, som er svær at beskrive. Men tro mig, det smager utrolig godt! Man kan købe lemon curd færdiglavet på glas, men det smager ikke i nærheden af så godt som den hjemmelavede slags. Og det er rigtig nemt at lave sin egen lemon curd.
Når man laver lemon curd er det vigtigt at bruge økologiske citroner. Dels fordi de ikke er overfladebehandlet, og man skal bruge citronskræl i opskriften, men også fordi de har en bedre smag. Du kan læse alt om at lave lemon curd her.
Tip til dem, der elsker lemon curd
Lav eventuelt halvanden eller dobbeltportion af lemon curden og gem resterne i et glas i køleskabet. Det smager fantastisk på scones eller i pandekager, og holder sig i en hel uge. Det kan også bruges til at lave lemon curd is.
Brændt marengs til citrontærten
En citrontærte smager godt i sig selv, men den bliver taget til helt nye højder når man kommer et lag marengs ovenpå. Jeg kan ikke understrege hvor meget jeg elsker marengs! Det er så lækkert, smukt og alsidigt. Den klassiske måde at bruge marengs på til en citrontærte er, at komme den oven på den færdigbagte og afkølede citrontærte, og efterfølgende brænde marengsen.
Hvilken type marengs skal man bruge?
Der findes flere forskellige typer af marengs, og de kan i princippet allesammen bruges oven på en citrontærte. Det man skal overveje når man vælger sin type af marengs er hvor stabil man har brug for, at marengsen er. Du kan læse alt om de forskellige typer af marengs i min store guide til marengs.
Skal tærten for eksempel holde sig smuk i mange timer på en varm sommerdag kræver det, at man har en meget stabil marengs, som vil holde sin form selvom den udsættes for meget varme. Eller hvis man skal bage tærten dagen før, så skal marengsen holde sig god selvom den står i et fugtigt køleskab i mange timer. Jeg foretrækker at bruge italiensk marengs, fordi det er den mest stabile, og jeg synes også det er den marengs, som er bedst at arbejde med, når den skal sprøjtes.
Hvordan skal tærten pyntes?
Der er ingen regler for hvordan marengsen skal kommes på citronkagen. Man kan sprøjte den med en sprøjtepose og tylle, ligesom jeg har gjort på billederne. Eller man kan øse den på med en dejskraber og sprede den ud. Man kan også pynte marengsen med krymmel, spiselige blomster, tørret citronskal eller lignende. Der er fri leg!
Hvordan brænder man marengs?
Man skal først brænde sin marengs, når den er kommet på kagen og den ser ud præcis som man vil have den. Når først marengsen er brændt kan man ikke ændre på dens form eller placering.
For at brænde marengs skal man bruge en gasbrænder beregnet til madlavning. Man kan typisk regulere styrken på dem. Jeg anbefaler altid at afprøve med den laveste styrke og lige teste, hvor kraftig flammen er. Marengs er nemlig supersart og bliver meget nemt sort! Hold gasbrænderen i god afstand til tærten og kør så den varme flamme i hurtig bevægelse henover marengsen. Den vil blive lysebrun (hvis du har styr på flammen). Du kan køre den over flere gange for at gøre farven mørkere men pas på! Det bliver meget hurtigt sort.
Spørgsmål til opskriften
Hvor lang tid før servering kan citrontærten bages?
Tærtedejen kan fryses i op til 3 måneder. Den bagte tærtebund kan bages 2 dage inden tærten fyldes, så længe den opbevares lufttæt.
Citrontærten med lemon curd på kan holde sig god i op til 4 dage hvis den opbevares lufttæt i køleskabet. Er der marengs på holder den sig pænest i op til 2 dage på køl.Kan citrontærten fryses?
Ja. Tærtedejen kan fryses for sig selv i op til 3 måneder, bagt eller ubagt. Citrontærten med lemon curd og marengs kan fryses i op til 2 uger.Hvorfor blev min lemon curd for flydende?
Dette skyldes typisk, at din lemon curd ikke blev varmet nok op. Den skal nå 80 grader for at tykne rigtigt. Hvis du ikke har et termometer, kan du teste ved at dyppe en ske i cremen – den skal dække bagsiden, og du skal kunne trække en tydelig streg med fingeren.Hvorfor falder min marengs sammen?
Dette skyldes typisk fordi sukkeret ikke er helt opløst, eller fordi æggehviderne ikke er pisket nok, inden sukkerlagen tilsættes. Brug helst et sukkertermometer og tilsæt sukkerlagen langsomt, mens du fortsætter med at piske ved høj hastighed.Hvorfor bliver min marengsen brændt helt sort, når jeg bruger gasbrænder?
Gasbrænderen skal holdes i god afstand og være på laveste styrke. Hvis man bevæger flammen for langsomt, kan marengsen blive sort. Kør i stedet flammen hurtigt henover flere gange, til farven er gylden.

Opskrift
Citrontærte med marengs
Ingredienser
Tærtedej:
- 40 g flormelis
- 50 g koldt smør
- 120-140 g mel
- 1 knivspids salt
- ½ æg
Lemon curd (citronfyld):
- 100 g sukker
- 1 spsk fintrevet citronskal
- 70 g citronsaft*
- 3 æg
- 200 g smør
Italiensk marengs:
- ½ portion af min italiensk marengs opskrift
Sådan gør du
Tærtedej:
- Kom flormelis i en skål. Tilsæt smørret skåret i små stykker. Tilsæt mel og salt. Pisk ægget i en lille skål og tilsæt halvdelen til dejen. Gem den anden halvdel til noget andet.40 g flormelis, 50 g koldt smør, 120-140 g mel, 1 knivspids salt, 1/2 æg
- Ælt dejen sammen med en dejblander eller brug fingrene. Arbejd hurtigt så dine hænder ikke varmer dejen for meget. Smørret skal gerne holdes så koldt som muligt, men skal fordeles tilstrækkeligt så der formes en helt glat og ensartet dej.
- Form dejen til en kugle. Rul den ud imellem to stykker bagepapir på 3-4 mms tykkelse. Kom dejen i en tærteform med cirka Ø26 cm (læs om valg af tærteform længere oppe i indlægget).
- Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i 15-17 minutter, til den er gylden**.
Citronfyld:
- Kom sukker, citronskal, citronsaft og æg i lille gryde. Pisk med piskeris konstant ved lav varme indtil den når 80 grader***.100 g sukker, 1 spsk fintrevet citronskal, 70 g citronsaft*, 3 æg
- Sigt lemon curden over i et stavblenderglas. Tilsæt smørret i tern lidt ad gangen og stavblend kort indimellem, til du har en helt ensartet curd.200 g smør
- Lad din lemon curd køle i køleskabet i en halv time. Fordel den i tærtebunden og stil tærten i køleskabet i mininmum 2 timer inden marengsen sprøjtes på og inden kagen skæres.
Italiensk marengs:
- Lav marengsen efter anvisning i opskriften.
- Fordel marengsen på den helt kolde citrontærte, enten med en dejskraber eller med sprøjtepose og tylle.
- Brænd nænsomt marengsen med en gasbrænder.
3 kommentarer
Lækker citrontærte. jeg havde ikke en perforeret form så blev ikke ligeså flot men smagen var rigtig god. Næste gang vil jeg prøve at sprøjte marengsen på en anden måde
Alt alt alt for meget smør i fyldet.
Hej Eva
Det var da ærgerligt, at du syntes det, og at du derfor har givet opskriften 1 stjerne. Jeg synes fyldet har den helt rigtige mængde smør 🙂