Det sjoveste ved desserter er alle de farver, man kan arbejde med, både når det gælder chokolade, kagedej og glasur. De kan gøre selv de mest almindelige kager festlige og i dag vil jeg dele en virkelig festlig kage med jer, som er oplagt til fødselsdag, nytårsaften eller bare som en opgradering af ‘klassens time’ kagen.
Jeg har bagt en nem og klassisk chokoladekage i en helt almindelig bageform, og givet den gas med pynten. Kagen er designet til min 7 årige niece, og hun var super begejstret for resultatet.
Kagen er dækket af vanille smørcreme som er sprøjtet i en masse forskellige former og farver. Jeg synes også selv, at resultatet er super festligt – og helt perfekt til en lille piges fødselsdag. I dette indlæg deler jeg selvfølgelig opskriften, og også en masse tips og tricks til at pynte en kage med smørcreme.
Bag en lækker kage
Selvom en kage er nem skal den selvfølgelig stadig være virkelig lækker. Chokoladekagen i denne opskrift er himmelsk svampet og luftig. Det skyldes blandt andet, at den indeholder olie i stedet for smør, hvilket ofte er et godt valg til chokoladekage.
Chokoladekagen er god at lave i en stor portion i en bageform. Jeg har bagt min chokoladekage i en helt almindelig bageform på 23 x 33 cm. Den kan også nemt fordobles og fordeles i flere bageforme, hvis man skal lave kage til rigtig mange. En god basisopskrift at have i sin samling.
Det er vigtigt at kagen får rigtig god tid til at køle af. Hvis den er bare en lille smule varmere end stuetemperatur vil den smelte smørcremen, når den sprøjtes på. Så vær tålmodig og vent! Brug imens tiden på at planlægge pynten.
Farv smørcremen
Pynten på kagen består primært af vanilje smørcreme. Jeg har suppleret med nogle små guld chokoladekugler, og du kan sagtens tilføje krymmel, blomster eller andet sukkerpynt. Her er nogle tips til at styre farverne:
- Rør smørcremen i én stor portion, og fordel den ud i det antal skåle med den mængde, der tilsvarer de farver du vil bruge
- Brug altid pastafarve – flydende farve farver dårligere, og kræver større mængder, som kan give bismag. Desuden tilfører det væske som ændrer konsistensen
- Farv alle portionerne af smørcreme inden du går i gang, men gem eventuelt en lille portion ufarvet smørcreme som back-up
- Tilsæt kun lidt farve ad gangen, for pastafarver rigtig meget og lige pludselig stikker det af!
- Husk at smørcremen bliver en anelse mørkere, når den stivner
- Dæk skålene med plastikfilm så snart de er rørt færdige med farven, så der ikke dannes skorpe på smørcremen. Alternativt kan du komme smørcremen i sprøjteposer med tyller med det samme, hvis du har nok tyller
Tips til sprøjtearbejdet
Det er nemt og sjovt at sprøjte smørcreme, og det er kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan pynte din kage. Her er nogle gode råd med på vejen.
- Smørcremens konsistens skal være stiv nok til, at den kan holde form, men blød nok til, at den let kan sprøjtes igennem en tylle uden at du skal trykke for hårdt. Mængden af hhv. flormelis og mælk styrer konsistensen.
- Lav en plan for hvilke former/mønstre du vil sprøjte inden du går i gang – enten i hovedet eller på en tegning
- Fordel elementerne så farver og mønstre fordeler sig jævnt. Det giver typisk det pæneste resultat
- Start med de store elementer, for eksempel roser, og afslut med de mindste
- Hold sprøjteposen lodret eller en smule skråt når du sprøjter
- Bliver smørcremen for blød undervejs kan du lægge den i køleskabet, til den har den rigtige konsistens igen
- Jeg synes det er rart at sætte kagen på et drejebord når jeg sprøjter, så jeg nemt kan dreje kagen undervejs (ses på billederne herunder)
Hvilke tyller skal bruges?
Der er ingen regler for, hvilke tyller kan bruges. Kast dig ud i det og prøv dig frem! Men hvis du vil lave kagen præcis som jeg har gjort på billederne kan du bruge disse tyller:
- Wilton 1M eller 2D
- Wilton 32
- Wilton 103
- Wilton 21
- Wilton 363
Flere gode kageopskrifter:
- No bake kiksekage
- Æblekage med krummetopping
- Chokolademoussekage med blåbær og brombær
- Oreo brownies
- Kage med hyldeblomstmousse
Festlig chokoladekage med roser
Ingredienser
Chokoladekage:
- 200 g mel
- 100 g kakao
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk natron
- 1/4 tsk salt
- 1 1/2 dl vegetabilsk olie
- 350 g sukker
- 3 æg
- 2 1/2 dl kærnemælk*
Vanilje smørcreme:
- 350 g smør evt. usaltet (stuetemperatur)
- 450 g flormelis
- 1 tsk vaniljeessens
- 2-3 spsk piskefløde
Fremgangsmåde
Chokoladekage:
- Smør en bageform på cirka 23 x 33 cm.
- Rør mel, kakao, vaniljesukker, natron og salt sammen i en stor skål.
- Pisk olie, sukker og æg sammen i en anden skål med et piskeris. Tilsæt mælken og rør det sammen.
- Hæld den våde blanding over i melblandingen lidt ad gangen under stille og rolig omrøring med en grydeske eller dejskraber. Rør til det hele har samlet sig til en ensartet dej, men lad være med at overpiske.
- Bag chokoladekagen ved 180 grader (alm. ovn) i 28-30 minutter. Kagen er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind der stikkes i midten af kagen.
- Lad kagen køle helt af i formen på en bagerist.
Vanilje smørcreme:
- Kom smørret i en skål, evt. skålen på en røremaskine, og pisk den luftig med elpisker eller røremaskine ved middel hastighed i cirka 5 minutter.
- Tilsæt flormelis og vaniljeessens og rør det i. Tilsæt så piskefløde lidt af gangen indtil du opnår en passende konsistens**.
- Fordel smørcremen i et antal skåle, der tilsvarer de farver du vil bruge. Farv smørcremen med pastafarver (tilsæt kun lidt ad gangen, de farver kraftigt!). Dæk skålene med plastikfilm når du er færdig, så der ikke dannes skorpe.
- Kom smørcremen i sprøjteposer med tyller og sprøjt smørcremen på kagen i forskellige former og farver. Pynt evt. med krymmel og andet sukkerpynt.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
8 kommentarer
Hej kan man lave smørcreme dagen for en kage skal pyntes?
mvh Gitte
Hej Gitte
Ja det kan du. Opbevar den i køleskabet og tag den ud cirka halvanden time før den skal sprøjtes.
Hej Trine.
Jeg skal bage denne kage, den skal spises mandag på arbejde.
Kan jeg bage den, pynte den søndag, og lade den stå i køleskabet natten over?
Og vil den kunne holde sig nogle timer uden for køleskabet, inden den bliver serveret på arbejdet?
Hej Susanne
Ja du kan godt bage og pynte kagen søndag og opbevare den på køl natten over. Om mandagen på arbejdet kan den fint holde sig uden for køleskab så længe der ikke er meget varmt eller sollys hvor den står, så bliver smørcremen helt blød og mister form.
Kh Trine
Hej
Endelig en rigtig lækker chokoladekage uden den bliver tør 🤩
Kan chokoladekagen laves et par dage i forvejen, hvis den skal bruges til fødselsdag?
Hej Camilla
Jeg er glad for at du kan lide opskriften! Kagen kan laves dagen før men ikke et par dage før, så vil den blive for tør.
Men det du kan gøre er at bage kagen forud og fryse den. Pak den godt ind i plastikfilm, så gør det ingen forskel.
Hvornår vil du anbefale at tage kagen op, hvis den har været på frys? 😊
Aftenen før servering. Stil den i køleskabet til optøning natten over 😊