Jeg er glad for at eksperimentere med udenlandske opskrifter og jeg er generelt amerikaner-fan når det gælder kager og cupcakes. Men der er nu noget ved de gode klassiske danske kager, for eksempel Drømmekagen fra Brovst og så selvfølgelig citronmåne!
Nu er jeg kærester med en politibetjent, så det er jo nærmest min pligt at mestre en god citronmåne kage. Og han er i hvert fald også enig i, at denne luksus version af citronmånen slår den til en 10’er på tanken!
Desuden er der noget ved citron og Påske. Det passer bare godt sammen, også selvom der ligger 15 cm sne udenfor. Så jeg begraver mig i mine studiebøger imens jeg drikker the og spiser et stykke af denne fantastiske citronmåne.
Denne citronmåne opskrift er en rigtig luksus udgave – så der skal selvfølgelig en god portion marcipan og friskrevet citronskal i dejen. Både marcipan og citron rives på et rivejern.
Dejen til citronmånen røres sammen og fordeles i en smurt springform. Mængden i denne citronmåne opskrift passer til en springform med en diameter på cirka 23 cm.
Citronmånen bages ved 180 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter. Det er vigtigt at den er bagt helt igennem, ellers får man en klæg klat marcipandej i midten, så stik en strikkepind i kagen og tjek, at der ikke er noget dej der hænger ved – så er kagen færdig.
Glasuren røres imens citronmånen køler af og fordeles derefter på kagen. Drys til sidst lidt citronskal på toppen. Og så er der ellers serveret den lækreste citronmåne!
Flere gode kageopskrifter:
Citronmåne
Ingredienser
Citronmåne:
- 100 g marcipan
- 150 g blødt smør
- 150 g rørsukker
- 5 æg
- 140 g mel
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 vanillestang
- Fintrevet skal af 1 1/2 citron
Citronglasur:
- 150 g flormelis
- Saft af 1/2 citron
- Fintrevet skal af 1/2 citron
Fremgangsmåde
- Riv marcipanen groft på et rivejern. Rør marcipanen sammen med rørsukker og smør til det er en jævn dej. Tilsæt nu æggene ét ad gangen og rør dejen sammen.
- Skrab vanillefrøene ud af vanillestangen. Riv citronerne på et rivejern. Kom vanillefrø, revet citronskal, mel og bagepulver i dejen og rør den sammen.
- Fordel dejen i en smurt springform med cirka Ø23 cm.
- Bag citronmånen ved 180 grader i 30-35 minutter. Prik i kagen med en strikkepind og se, om der hænger dej ved - kagen er færdig når intet dej hænger ved.
- Lad kagen køle af på en bagerist. Lav imens glasuren: rør citronsaft og flormelis sammen i en skål. Fordel glasuren på kagen og smør den ud. Drys revet citronskal over kagen.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
Hej
I ved ikke nok om gærbrød. Hvis man kommer for meget gær i dejen til boller, bli’r de tørre og smager af gær. Det er ikke kun hævetiden det handler om. Det er synd for de, der bruger jeres opskrifter og måske bli’r skuffede.
Hvis man bruger 500g mel skal der højest 50g gær i. Jeg bruger endda mindre til den mængde mel, 20g og så skal dejen hæve en nat og så kan man bage bollerne, som man har sat på plade aftenen i forvejen, om morgenen= friskbagte morgen -/ fødselsdagsboller.
Mvh MO
Hej Marianne
Der er ikke gær i denne citronmåne.
Jeg går ud fra at du taler om vores opskrift på fødselsdagsboller. Disse boller er lynboller, som kan bages hurtigt – derfor 100 gram gær. Man kan sagtens komme mindre gær i.
Jeg spekulerer på, om du overhovedet har prøvet at følge opskriften og bage dem præcis som vi anviser? Vi har bagt disse boller utallige gange og de bliver aldrig tørre og de smager heller ikke af gær.
Mvh Trine