Så er det fastelavn igen. Det er mange år siden jeg har klædt mig ud og slået katten af tønden, men hvert år bager jeg fastelavnsboller, og det er absolut en tradition jeg holder af! Jeg har mange forskellige typer fastelavnsboller i repetoiret, både fastelavnsboller af weinerbrødsdej og klassiske fastelavnsboller af gærdej. I år skulle det være lidt mere fancy, så jeg besluttede mig for at lave fastelavnsboller af vandbakkelser med en craquelin på toppen.
Jeg valgte at lave runde vandbakkelser til mine fastelavnsboller. Jeg skar dem op og fyldte efterfølgende den ene halvdel med nougat chantilly creme og den anden halvdel med flødeskum og hindbærmarmelade.
I år er det Mayas første rigtige fastelavn. Sidste år var hun for lille til at forstå noget som helst, men i år er hun en stor vuggestue-pige, som er klædt ud ligesom de andre store børn 😉 Tjek lige vores lille isbjørn!
Fastelavnsboller af Vandbakkelser
Jeg elsker vandbakkelser! De er luftige, lækre og kan fyldes med alt muligt godt. De kan også pyntes på rigtig mange måder.
Mange tror, at vandbakkelser er virkelig svære at lave og at man nærmest skal være konditor for at lave dem rigtig godt. Det passer altså ikke. Det kræver blot lidt teknik og kontrolleret temperatur i ovnen. Det skal jeg nok forklare dig her!
Det er også en god idé at fryse dejen inden bagning. Du vil opleve, at vandbakkelserne ikke “stikker af” og vokser ud over det hele, men i stedet hæver ensartet og pænt, hvis du fryser dejen først.
Husk følgende omkring dejen:
- Dejen skal være lind og blank når den er færdig
- Fjern luftbobler fra sprøjteposen (pres den flad) inden du sprøjter
- Sprøjt ensartede og lige store vandbakkelser
Husk følgende omkring bagningen:
- Ovntemperaturen og bagetiden er afgørende
- Lad være med at åbne ovnen de første 20 minutter
- Tag én vandbakkelse ud først og tjek, at den ikke falder sammen, inden du tager resten ud
Husk på ovenstående, så skal det hele nok gå fint, når du følger opskriften længere nede på siden 🙂
Hvad i alverden er craquelin?
Jeg er glad for at du spørger. Craquelin er en lille lækker sag, som lægges oven på en vandbakkelse og smelter ned over når den bages. Den sørger for, at vandbakkelsen forbliver ensartet og rund, og så tilfører den et sødt knasende lag på de ellers lidt smagsløse vandbakkelser. Win win!
Craquelin er virkelig nemt at lave. Det består af kun 3 ingredienser som æltes sammen, og så skæres eller udstikkes dejen ligesom en småkage i den størrelse man skal bruge.
Farv din craquelin
Craquelin kan farves med for eksempel pastafarve. Du kan lave dine fastelavnsboller lyserøde, grønne eller måske lilla. Farven tilsættes blot til craquelin dejen inden udrulning.
Jeg delte min craquelin i to portioner og lod den ene være brun, og den anden farvede jeg rød. Du kan se forskellen på de to nedenfor.
Vandbakkelser kan laves forud
Vandbakkelser er smart når man skal have gæster, for man kan lave dem forud og så blot fylde dem inden de skal serveres. Man kan enten lave dejen forud og fryse den, eller man kan bage vandbakkelserne dagen før og opbevare dem i en lufttæt frysepose. På dagen for servering er det godt lige at give dem 5-10 minutter i ovnen så de genvinder lidt sprødhed.
Fyld dem i sidste øjeblik
Fyld først dine vandbakkelser i sidste øjeblik inden servering fordi:
- Fyldet taber luft og kan smelte lidt i et varmt lokale, så det er smukkest når det lige er sprøjtet
- Fyldet tilfører fugt til vandbakkelserne, så står de for længe bliver bunden blød
- Vandbakkelserne mister deres sprødhed når de bliver udsat for luft
Fastelavnsboller af vandbakkelser med craquelin
Ingredienser
Vandbakkelser:
- 125 g smør
- 125 ml mælk
- 125 ml vand
- 1 knivspids salt
- 150 g mel
- 5-6 æg (stuetemperatur)
Craquelin:
- 80 g rørsukker
- 80 g mel
- 60 g blødt smør
- evt. lidt pastafarve
Nougat chantilly creme:
- 120 g nougat
- 250 ml piskefløde
Flødeskum med hindbær:
- 250 ml piskefløde
- 2-3 spsk hindbærsyltetøj
Fremgangsmåde
Vandbakkelser:
- Kom smør i en mellemstor gryde og smelt det ved middel varme. Lige inden det smelter helt tilsæt mælk, vand og salt under omrøring.
- Lad blandingen koge op. Fjern så gryden fra varmen og tilsæt melet.
- Sæt gryden tilbage på varmen og skru ned på middel varme. Rør dejen forholdvis hurtigt i 2-3 minutter til den samler sig, bliver lind og der dannes en blank hinde på dejen.
- Kom dejen over i en skål og lad den køle af i 10 minutter.
- Pisk imens æggene i en lille skål. Tilsæt æg til dejen lidt af gangen under kraftig ømrøring, gerne med en elpisker med dejkroge. Fortsæt indtil dejen er afkølet og har den rigtige konsistens: dejen skal langsomt samle sig igen når der trækkes en streg gennem dejen med en dejskraber.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stor rund tylle. Pres sprøjteposen flad og pres eventuelle luftbobler ud, som du kan se.
- Kom bagepapir på en bageplade eller spækbræt, som kan være i din fryser. Hold sprøjteposen helt lodret og sprøjt små runde ensartede vandbakkelser. Mine har en diameter på cirka 7 cm.
- Sæt vandbakkelserne i fryseren i minimum 1 time.
Craquelin:
- Kom rørsukker, mel og blødt smør i en skål og rør det sammen med en elpisker.
- Rul craquelin-dejen ud imellem to stykker bagepapir eller plastikfilm med en kagerulle så den bliver så tynd som overhovedet muligt, uden at falde fra hinanden.
- Kom craquelin-dejen i fryseren i cirka 15 minutter, til den er helt fast og kold.
- Tænd imens ovnen så den er klar på 200 grader (alm. ovn) når vandbakkelserne skal bages. Sæt en bageplade ind nederst i ovnen.
- Udstik små cirkler af craquelin med en udstikker, som er en anelse mindre end diameteren på dine vandbakkelser. Jeg brugte en udstikker med Ø5 cm.
- Tag vandbakkelserne ud af fryseren. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand imellem eller en perforeret bageplade med silikonemåtte (for mere sprød bund) og læg craquelin cirklerne på midten af hver vandbakkelse. Bag vandbakkelserne straks inden de tøer op.
Bag vandbakkelserne:
- Kom 2-3 spsk vand i et glas. Åben ovnen og kast vandet ind på bagepladen nederst i ovnen, så der dannes damp, og luk straks ovnen.
- Stil vandbakkelserne ind i ovnen, luk hurtigt ovnen, og skru ned på 160 grader (alm. ovn).
- Bag vandbakkelserne i 35-40 minutter til de er gyldne og har en sprød craquelin. Åben ikke ovnen de første 20 minutter.
- Tag vandbakkelserne ud af ovnen og stil dem på en bagerist til afkøling.
Nougat chantilly creme:
- Skær nougaten i små stykker og kom den i en skål.
- Hæld piskefløden i en lille gryde og varm den op til kogepunktet.
- Hæld den varme piskefløde over nougaten og lad det stå i 1 minut. Rør derefter med en dejskraber, til nougaten smelter helt ud i piskefløden.
- Dæk skålen med plastikfilm og stil den i køleskabet natten over.
Samle fastelavnsbollerne:
- Pisk nougatfløden til flødeskum og kom den i en sprøjtepose med en stjernetylle.
- Sprøjt den i halvdelen af fastelavnsbundene.
- Pisk den almindelige fløde til flødeskum og dem den i en sprøjtepose med stjernetylle. Sprøjt den i den sidste halvdel af fastelavnsbundene. Kom en teskefuld hindbærmarmelade i midten af fastelavnsbollerne med almindelig flødeskum.
- Sæt låget på hver fastelavnsbolle og drys eventuelt med lidt sigtet flormelis.
- Server straks.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
enkel fremstilling men tror 5 æg blev for meget. de flød totalt ud så nu tror jeg de bliver til EN stor fastelavnskage men hvad så
Hej Jens
Så er der gået noget galt da du rørte vandbakkelsesdejen i gryden. Var dejen fast da du sprøjtede dem?