Jeg er stor fan af madtærter, men de skal laves med hjemmelavet tærtedej for det bedste resultat. Denne opskrift er en af de bedste opskrifter på tærtedej, den er nemlig lavet på speltmel og giver en fantastisk sprød og lækker dej.
Dejen er lynhurtig at lave. Smør, salt og speltmel smuldres sammen og æltes til en dej med lidt vand. Vupti, så har du den perfekte tærtedej!
Det er en god idé at forbage tærtedejen, ellers kan bunden blive blød og klistret. Klip små firkanter af bagepapir ud og læg bønner eller ris ovenpå. De sørger for, at dejen ikke buler når den bages. Bag derefter tærterne i kort tid uden bagepapiret og risene på.
Se alle vores opskrifter på kager og tærter.
Spelt tærtedej opskrift
Ingredienser
- 80-100 g sigtet speltmel
- 1 1/2 spsk koldt vand
- 1/4 tsk salt
- 50 g smør
Fremgangsmåde
- Smuldr smør, salt og mel sammen i en skål og ælt dejen sammen med vand. Pres dejen ud i fire små eller en mellemstor smurt tærteform.
- Skær bagepapir ud i passende stykker, så det kan lægges på tærterne med ris eller hvide bønner ovenpå. Bag nu tærterne ved 180 grader i 10 minutter.
- Fjern så bagepapiret med bønnerne eller risene og bag tærterne i yderligere 5 minutter.
- Kom nu fyld på tærten og bag den igen.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
10 kommentarer
Jeg har prøvet et bage tærtebunden, men den blev desv. slet ikke sprød, men tung og klæg. Hvad mon jeg har gjort forkert?
Hej Jane
Bagte du tærtebunden med eller uden fyld? Hvilken ovn indstilling og temperatur?
Kh Trine
Vil meget gerne have udskrevet denne opskrift som lyder helt fantastisk, men men men printeren vil ikke godtage det, er det fordi jeg ikke har nogen blok eller kan du hjælpe mig . Jeg er ny ude I faget PC men kan godt lide at lave mad. Pensionist Hanne
Kære Hanne
Jeg har sendt dig opskriften på mail og håber, at du kan printe den derfra.
Hej,
Tak for en spændende indblik i dine udfordringer. Jeg er lige blevet testet for intolerance af fødevarer, hvor jeg bl.a. skal undgå æg, hvede og mælk. Tænker hvad du har brugt i stedet for æg som fyld i din tærte?
Hej Maria,
Godt at høre, at testen måske kan hjælpe dig. Jeg kan desværre ikke komme på noget alternativ til æggefyld hvis du vil lave en tærte/quiche.
Så skal du måske i stedet overveje at lave en pizza uden ost? For eksempel med kødsauce eller kylling og grøntsager på. Vi har en opskrift på spelt pizzadej her: http://www.bageglad.dk/spelt-pizzadej/
Du skal dog overveje om du kan tåle spelt, da det er en hvedesort, men det har de måske testet dig for.
Held og lykke!
Aaaalt for lidt dej til en normal tærteform 😪
Hej Kasper
Hvilken størrelse tærteform bruger du?
Jeg kan se, at spelmel er på listen over tilladte fødevare. Hvordan kan det være? Spelt er en gammel hvadesort sprængfyldt med gluten.. Jeg undre mig bare:)
Hej Matilde,
Ja, spelt er en hvedesort, men som jeg fik forklaret på Herlev Hospital bliver det nedbrudt anderledes i maven end hvede og derfor kan de fleste godt tåle dette.
Der findes dog forskellige versioner af FODMAP diæten. Jeg fulgte den fra Herlev Hospital, hvor man godt måtte spise spelt – dog skulle man undlade spelten hvis man ingen effekt havde af diæten.
Du kan læse mere om diæten her: http://www.bageglad.dk/fodmap-diaet/