Moussekager er elegante og lækre kager, der vil imponere til enhver anledning. Med det lette, luftige moussefyld, byder moussekager på den mest vidunderlige konsistens og smag. På denne side finder du opskrifter på moussekager, som kan være enkle eller avancerede, med inspiration til at skabe mange flotte kager.
Moussekager og entremetkager er nogle af de flotteste kager, man kan servere. De er kendetegnet ved deres lette og luftige moussefyld, ofte i flere lag, og er ofte smukt pyntet. Moussekager kræver lidt tålmodighed at lave, men resultatet er det hele værd – en moussekage eller entremet, der både smager og ser fantastisk ud!
Moussekager kan laves i uendelige smagskombinationer – fra klassisk chokolade med bær til mere avancerede kombinationer som karamel, pistacie eller citron. I entrements er moussen typisk det primære fyld, men man kan også lave moussekager med tykkere lagkagebunde, som giver mere struktur til kagen.
Generelt laves en mousse ved at kombinere en luftig base, f.eks. flødeskum, med en smagsgiver, f.eks. hindbærsauce og en stabilisator, f.eks. husblas. Når moussen efterfølgende stilles på køl aktiveres stabilisatoren, og moussen sætter sig så den kan holde sin form.
Mousse er berygtet for at kunne skille – og det kan nemt opstå, hvis man ikke følger opskriften grundigt. De typiske grunde til at mousse skiller er:
Hvis du har store problemer med, at din mousse altid skiller, kan du evt. erstatte piskefløde med vegansk fløde – det kan ikke skille. Men øvelse gør mester, så prøv igen!
En moussekage skal typisk sætte sig i 4-6 timer i køleskabet eller 2-3 timer i fryseren. Man kan med fordel stille den på køl natten over inden man løsner formen, så er man sikker på, at den har sat sig.
Det er rigtig surt med en mousse, som ikke sætter sig ordentligt. Det vil nemlig resultere i, at kagen falder sammen eller at man får ujævne kagestykker, når kagen skæres, og kagens konsistens vil ikke være lige så lækker. Hvis du har mistanke om, at din mousse ikke har sat sig, kan du lade kagen stå på køl i længere tid og prøve igen. Men hvis kagen har stået på køl i mere end 6 timer og moussen stadig ikke har sat sig er det tegn på, at den aldrig kommer til at sætte sig – desværre!
Ja, man kan fryse gelatine-baserede moussekager og det er en af de helt store fordele ved dem. Man kan nemt lave sin moussekage op til en måned før den skal serveres og opbevare den i fryseren. Aftenen før servering tøes moussekagen op i køleskabet.
Overfladen på mousse vil sætte sig som da du satte den på køl. Brug derfor tid på at udglatte toppen af kagen så godt som muligt, så du får en smuk finish. Moussekagens sider rører formen, derfør bør den skæres fri med en skarp kniv inden formen løsnes, så den ikke kommer til at trække noget af moussen af. Man kan med fordel sætte kageplast langs indersiden af formen for den flotteste finish på sin mousse.
Der findes mange forskellige typer kagebunde, som passer godt til moussekager. Klassisk bruger man svampede og luftige kagebunde, men man kan også bruge nøddebunde, kiksebunde og lignende.
Du opnår det smukkeste snit på din kage hvis du skærer den med en varm kniv. Tør kniven af imellem hvert stykke du skærer, så kagekrummerne ikke sidder fast i moussen.