Jeg elsker mousse-kager som har en helt let og luftig mousse, som smelter på tungen. De er også nemme at pynte og gøre til rigtig smukke kager.
Forleden lavede jeg denne enkle og nemme hindbærmousse-kage til min svigermor. Den består af en nødde- og kakaobund, som ikke skal bages, og den luftigste lækre hindbærmousse ovenpå. Jeg pyntede kagen med chokolade og friske bær.
Når man laver mousse-kager kan man bruge springforme, justerbare bageringe eller silikoneforme. Jeg ville lave en mindre kage med bestemte mål som passede til mit lille lagkagefad, så jeg brugte en justerbar bagering til at lave lige den størrelse jeg ønskede. Hvis man bruger en justerbar bagering ligesom jeg, skal man beklæde bunden med bagepapir, som hæftes fast øverst på ydersiden af ringen, så der ikke kan løbe fyld ud under kanten.
Nøddebunden er hurtig og nem at lave og skal ikke bages, blot stilles på køl imens moussen laves. Moussen fordeles ovenpå og skal have lov til at sætte sig helt i mindst 6 timer i køleskabet eller 2 timer i fryseren inden der skæres langs kanterne og formen løsnes.
Derefter kan kagen pyntes. Jeg sprøjtede striber af tempereret chokolade på min kage og pyntede med hakket chokolade, friske hindbær, små fondant blomster og rosenblade. Hvis du ikke har prøvet at temperere chokolade før kan du følge vores guide til chokolade-temperering. Det er vigtigt at den tempereres inden brug så den er nem at arbejde med.
Tips til et flot lag mousse
- Hvis du bruger en springform eller en form som har lidt ujævne eller slidte sider er det en god idé at fore din form med konditorplast (også kaldet kagefolie). I så fald behøver du ikke skære langs kanterne inden du løsner formen
- Sørg for, at din nøddebund er stivnet helt inden moussen hældes på
- Ryst formen efter moussen er hældt i så den fordeler sig ensartet og fjerner eventuelle lufthuller
- Brug en flad paletkniv eller spartel til at udglatte moussen
- Hold kondens fra køleskab eller fryser borte med plastikfilm (som ikke må røre moussen)
- Fjern forsigtigt eventuelle ujævnheder fra kanterne med en meget skarp kniv, men undlad at røre toppen
Flere gode kageopskrifter:
- Citronkage med birkes
- Chokolade fudge bombe
- Kage med hyldeblomstmousse
- Banankage med chokolade
- Verdens bedste brownies
No-bake hindbærmousse-kage med chokolade
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Nødde-kakaobund:
- 15 dadler
- 200-250 g mandler
- 1,5 spsk smeltet kokosolie
- 2 spsk kakao
Hindbærmousse:
- 200 g frosne hindbær
- 2 spsk vand
- 3 spsk sukker
- 3 blad husblas
- 1/2 liter piskefløde
Evt. pynt:
- God mørk chokolade
- Friske hindbær
- Spiselige blomsterblade
- Fondant blomster
Fremgangsmåde
Nødde-kakaobund:
- Fjern eventuelle sten fra dadlerne. Læg dadlerne i blød i en skål med kogende vand i minimum 20 minutter. Kom de blødgjorte dadler i en food processor, hakler eller kraftig blender sammen med kakao og blend det, til det bliver til en blød mos. Kom mosen i en mellemstor skål.
- Kom mandlerne i en food processer, hakler eller kraftig blender og blend dem, til de er grofthakkede.
- Smelt kokosolien i en mikroovn hvis den ikke er flydende.
- Tilsæt mandlerne lidt ad gangen til skålen med daddel-mos sammen med kokosolien. Tilsæt nok mandler til, at dejen er let klistret men stadig hænger sammen.
- Brug enten en springform med Ø20 cm eller en justerbar bagering (med bagepapir sat rundt om, så der dannes en bund). Uanset hvilken type form du bruger anbefales det at fore den med kagefolie.
- Pres dejen til bunden ud i formen i et ensartet lag og stil den i køleskabet imens du laver hindbærmoussen.
Hindbærmousse:
- Læg husblas i en skål med vand i 10 minutter.
- Kom frosne hindbær og vand i en lille gryde sammen med sukkeret og lad det koge op. Lad hindbærrene koge i 2-3 minutter, til de er tøede op og blødgjorte.
- Hæld hindbærrene i et højt glas og blend dem med en stavblender. Hæld hindbærsaucen gennem en sigte tilbage i gryden og stil den tilbage på blusset på komfuret.
- Vrid vandet fra husblassen og kom det i gryden med hindbærsauce. Rør rundt til husblassen er helt opløst.
- Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet, til den er kølig.
- Kom piskefløden i en skål og pisk den til flødeskum.
- Kom hindbærsaucen i piskefløden lidt ad gangen under forsigtig omrøring, uden at slå luften ud af flødeskummet. Fortsæt til alt hindbærsaucen er fordelt og du har en ensfarvet lyserød mousse.
- Tag kakaobunden ud af køleskabet og fordel hindbærmoussen ovenpå i et ensartet lag. Glat hindbærmoussen ud med en flad paletkniv eller skraber.
- Dæk formen med plastikfilm (som ikke rører moussen!) og stil kagen i køleskabet i minimum 6 timer, gerne natten over, til moussen har sat sig.
Pynt:
- Skær forsigtigt med en skarp kniv langs indersiden af formen (uden på kagefolien), så bunden løsner sig helt fra formen. Fjern formen fra kagen.
- For at lave chokoladestriber kan du temperere lidt mørk chokolade, komme den i en sprøjtepose med en lille rund tylle og sprøjte striber. Følg evt. vores guide til at temperere chokolade.
- Pynt derefter kagen f.eks. med friske hindbær, fondant blomster, hakket mørk chokolade og spiselige blomsterblade (vi har brugt rosenblade).
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
Jeg lavede moussen, men brugte den på en browniebund i stedet. Moussen manglede helt klar hindbær og syre, og smagte mest af flødeskum. Vi spiste ikke hele kagen, da tyk flødeskum er ubehageligt i større mængder.
Hej Anders
Det har jeg meget svært ved at forstå, medmindre flødeskummen er overpisket burde det være det rigtige forhold. Vi har lavet denne hindbærmousse utallige gange til forskellige kager, og den er altid et hit. Men jeg håber du vil prøve igen og eventuelt tilsætte mere hindbær hvis du ønsker en endnu kraftigere og mere syrlig mousse.